ΔΙΑΦΟΡΑ

Ουκρανική κρίση: Δραματικές στιγμές σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, αποχωρούν μαζικά οι άμαχοι – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν την ανατολική Ουκρανία – Στιβαγμένοι σε λεωφορεία αποχωρούν από τις δύο πόλεις που θυμίζουν «εμπόλεμη ζώνη» οι πολίτες

Εκρήξεις, βομβαρδισμοί, διάχυτος τρόπος και έρημες πόλεις. Έτσι περιγράφεται το τοπίο στις πόλεις που έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ώρες η ένταση ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Ο λόγος για το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Νωρίτερα, οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πήρε τροπή προς το χειρότερο αυτή την εβδομάδα. Οι αρχές στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έκαναν λόγο για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού εδώ και μήνες και για μεγάλες ζημιές σε πολιτικές υποδομές.

Παράλληλα, σε βίντεο που δημοσιεύει το RT, φαίνοντια άντρες να βγαίνουν από ξενοδοχείο να επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να οδηγηθούν σε στρατόπεδα στα πλαίσια της «γενικής κινητοποίησης» που κηρύχθηκε χθες από τους αυτονομιστές.

Αποχωρούν μαζικά οι άμαχοι

Δραματικές είναι οι στιγμές που εκτυλίσσονται στις δύο πόλεις της Ουκρανίας με τους άμαχους πολίτες να φεύγουν μαζικά προσπαθώντας να προστευτούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Την προηγούμενη εβδομάδα πολλές ήταν οι χώρες- ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα- που είχαν καλέσει τους πολίτες τους να αποχώρησουν το συντομότερο δυνατό από την Ουκρανία. Πλέον η εκκένωση προχωρά και εσωτερικά στις πόλεις όπου οι κρότοι από τις εκρήξεις ακούγονται ασταμάτητα τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με το πρακτορείο ΤASS.

Σε βίντεο που έχουν αναρτήσει στο twitter φαίνονται οι άνθρωποι που επιβιβάζονται σε λεωφορεία με ό,τι έχουν προλάβει να σώσουν από τα σπίτια τους. «Λένε στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να αποχωρήσουν από τη πόλη, αλλά και ταυτόχρονα να μην φοβόμαστε. Φοβόμαστε πολύ», λέει μια γυναίκα.

Μια άλλη, που έχει κολήσει στη κίνηση προσπαθώντας να φύγει από τη Ντόνετσκ: «Είμαστε έτσι εδώ και 12 ώρες. Δεν ξέρουμε που να πάμε με το παιδί μας. Πρέπει να του αλλάξουμε ρούχα, έχουμε απελπιστεί τόσες ώρες».

Γυναίκα μέσα σε λεωφορείο που είναι και αυτό κολλημένο ξεσπά στη κάμερα λέγοντας: «μας είπαν να φύγουμε για να αποφύγουμε τους βομβαρδισμούς, Πού είναι η βοήθεια που μας υποσχέθηκαν; Είμαστε απροστάτευτοι».

oykranoi__1_
oykranoi__2_

Συγκινητικό είναι το βίντεο που δείχνει παιδιά ενός ορφανοτροφείου στο Ντόνετσκ να στιβάζονται για να εκκενώσουν και εκείνα τα καταλύματά τους.

Συνεχίζονται οι εκρήξεις και οι βομβαρδισμοί

Όπως διακρίνεται σε πρόσφατα βίντεο αναρτημένα στο twitter, η κατάσταση τόσο στο Λουγκάνσκ, όσο και στο Ντόντεσκ θυμίζει «εμπόλεμη ζώνη» μιας και οι ήχοι βομβαρδισμών ακούγονται δίχως σταματημό, ενώ οι εκρήξεις είναι για κάποιους ορατές. Όλα αυτά σε ένα απόλυτα έρημο τοπίο καθώς οι περισσότεροι έχουν εκκενώσει τις δύο πόλεις.

Με αντίστοιχους ήχους ξύπνησαν και το πρωί οι κάτοικοι των περιοχών αφού οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις δεν σταματούν.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν την ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο ασκών χρέη υπουργού Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης Αλεξάντερ Τσουπριγιάν δήλωσε ότι 40.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην περιοχή Ροστόφ στης νότιας Ρωσίας και φιλοξενούνται σε 92 προσωρινά καταφύγια.

Πόλεμος νεύρων

Ο πόλεμος νεύρων έχει επηρεάσει τους πάντες με την ουκρανική τηλεόραση να μετατρέπεται σε ρινγκ. Δημοσιογράφος γρονθοκόπησε φιλορώσο πολιτικό σε ζωντανό τηλεοπτικό πανελ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε μια “επείγουσα” τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν. Συζήτησαν τρόπους αποκλιμάκωσης της κρίσης. Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι «δεν θα απαντήσει στις προκλήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και ότι παραμένει έτοιμος για διάλογο με τη Μόσχα».

Νωρίτερα, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει πλέον αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μου και η απειλή δεν αφορά την Ουκρανία, αλλά την Ευρώπη».

Ο Μακρόν αναμένεται σήμερα να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογο του. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μιλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογο του, σχολιάζοντας ότι «το να αγνοούνται οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα είναι κακό για τη σταθερότητα της Ευρώπης».

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button