ΔΙΑΦΟΡΑ

Δεν φοράμε όλοι μαúρα στις κnδείες – Τα πένθıμα χρώματα των πολıτισμών όλου του κόσμου

Γιατί φοράμε μαύρα ρούχα όταν θρηνούμε; Η συνήθεια αυτή δεν είναι παρά ένα πολιτιστικό έθιμο.

Ο δυτικός κόσμος θεωρεί παραδοσιακά το μαύρο ως το κατάλληλο χρώμα για μια κηδεία, καθώς και για την επακόλουθη περίοδο πένθους.

Στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, το μαύρο φοριέται συχνά σε μια κηδεία, αλλά οι χήρες και άλλοι που θρηνούν δεν φορούν πια μαύρα για μια μεγάλη περίοδο πένθους.

Από πού ξεκίνησε για πρώτη φορά αυτή η παράδοση;

«Είναι ένα από αυτά τα πράγματα που δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, αλλά σίγουρα υπάρχουν συνδέσεις με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία», εξήγησε η Poppy Mardall, ιδρύτρια του γραφείου τελετών Poppy’s με έδρα το Λονδίνο.

Όπως σημειώθηκε από την Mardall, πιστεύεται ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι φορούσαν σκουρόχρωμες τόγκα (ρωμαϊκά ενδύματα) όταν θρηνούσαν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να έχει πολλές επιρροές στην Αναγέννηση, η σκουρόχρωμη ενδυμασία ως ένδειξη πένθους υιοθετήθηκε κι έγινε παράδοση μέσα στους αιώνες. Μάλιστα, τεκμηριώνεται ότι μετά τη σφαγή του Αγίου Βαρθολομαίου το 1572, η Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ και η αυλή της υποδέχθηκαν τον Γάλλο Πρέσβη με ολόμαυρη πένθιμη ενδυμασία με μαύρα καπέλα και πέπλα.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Αλβέρτου, το 1861, η βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας λέγεται ότι φορούσε σκούρα, σκοτεινά σύνολα ως ένδειξη σεβασμού προς τον εκλιπόντα σύντροφό της μέχρι και την ημέρα του θανάτου της, 40 χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, αν κοιτάξουμε έξω από τον δυτικό κόσμο θα παρατηρήσουμε έντονες διαφορές.

Το λευκό σαν πένθιμο χρώμα

Το λευκό είναι το χρώμα του πένθους στην Αιθιοπία. Είναι επίσης το πένθιμο χρώμα στον Βουδισμό όπως εφαρμόζεται στην Ινδία, την Κίνα, την Καμπότζη και σε περιοχές της Ιαπωνίας. Ωστόσο, το λευκό έχει διαφορετικές σημασίες ως πένθιμο χρώμα στις χώρες αυτές.

Στην Κίνα, το λευκό ως πένθιμο χρώμα, έχει συνδεθεί από καιρό με τον θάνατο και την δυσάρεστη ενέργεια τσι. Είναι το χρώμα που φοριέται στις κηδείες. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Κίνας ακολουθεί πίστα τον Βουδισμό, σύμφωνα με τον οποίο το λευκό είναι το χρώμα του πένθους.

«Παραδοσιακά, οι άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ φορούν λευκά στις κηδείες», είπε η blogger La Carmina. Ανέφερε, επίσης, μια εμβληματική σκηνή στην ταινία «Fists of Fury» του 1972, όπου ο Bruce Lee εμφανίζεται να φοράει ένα λευκό κοστούμι με ενώ ουρλιάζει στην κηδεία του νεκρού δασκάλου του.

Στην Ινδία, οι ινδουιστικές θρησκείες ορίζουν το λευκό ως πένθιμο και νεκρικό χρώμα. Σε αντίθεση με την Κίνα, το λευκό θεωρείται ένα χρώμα εξαγνισμού που συμβολίζει τον κύκλο του θανάτου και της αναγέννησης.

Στους ινδουιστικούς κύκλους, τα λευκά ρούχα είναι η καλύτερη επιλογή. Ορισμένες συγκεκριμένες αιρέσεις της θρησκείας θεωρούν στην πραγματικότητα το μαύρο ως ακατάλληλη επιλογή όταν ντύνονται για τέτοιες περιστάσεις.

Κόκκινο, κίτρινο και άλλα χρώματα

Αν και στη Δύση έχει καθιερωθεί ως το χρώμα του έρωτα και του πάθους, το κόκκινο είναι και πένθιμο χρώμα για κάποιους πολιτισμούς.

Η Νότια Αφρική ή, πιο σωστά, η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής (RSA), είναι ένα παράδειγμα. Το κόκκινο είναι το πιο κοινώς αναγνωρισμένο χρώμα του πένθους από την εποχή του Απαρτχάιντ (1948-1990) και συμβολίζει το αίμα.

Σύμφωνα με το The Sacred Heart Review, το κίτρινο ήταν το πένθιμο χρώμα της Βιρμανίας και της αρχαίας Αιγύπτου.

Τα πένθιμα χρώματα δεν είναι πάντα τόσο συγκεκριμένα στον σύγχρονο κόσμο, με την ανάμειξη παραδόσεων και πολιτισμών. Ωστόσο, το 1894, το The Sacred Heart Review έδωσε μια πολύ σαφή περιγραφή των διαφόρων χωρών και των αντίστοιχων πένθιμων χρωματισμών τους. Φυσικά, από τότε, αυτά τα παραδοσιακά χρώματα του πένθους έχουν αλλάξει για πολλές από αυτές.

Αρμενία, Καππαδοκία και Συρία: Μπλε του ουρανού

Αιθιοπία: Γκρι καφέ

Βασιλιάδες/Βασίλισσες/Καρδινάλιοι: Μωβ ή βιολετί

Περσία: Απαλό καφέ

Ισπανία: Λευκό (μέχρι το 1498)

Τουρκία: Βιολετί

To διαβάσαμε εδώ tilestwra.com

 

 

 

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button