ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παρεξηγημένα όσπρια: Αυτό είναι το πάμφθηνο υλικό που χρειάζεται για να μαγειρευτούν σωστά

Τα όσπρια είναι τόσο θρεπτικά που πρέπει να τα καταναλώνετε χειμώνα-καλοκαίρι. Αν ωστόσο έχετε βαρεθεί να τα καταναλώνετε σούπα μπορείτε να τα απολαμβάνετε σαλάτα ή πλακί στον φούρνο με ντομάτα, πιπεριές, καρότα, κρεμμύδια, σκόρδο και ελαιόλαδο. Δείτε λοιπόν μερικά μυστικά για να τα μαγειρέψετε με επιτυχία

Όλα τα όσπρια θέλουν 10 με 15 ώρες μούλιασμα, εκτός από τη φακή και τη φάβα που τους αρκεί ένα 2ωρο για να μουλιάσουν. Υπολογίζετε ½ φλιτζάνι όσπρια για κάθε μερίδα φαγητού. Όταν τα κάνετε σούπα υπολογίστε τριπλάσιο σε ποσότητα νερό από τα όσπρια. Με άλλα λόγια για 1 μερίδα φαγητό βάζετε ½ φλιτζάνι όσπρια και 1½ φλιτζάνι νερό.

Ρίχνετε το αλάτι προς το τέλος του μαγειρέματος γιατί όταν το ρίχνετε από την αρχή ξεφλουδίζει και ανοίγει τα όσπρια. Η σόδα μπορεί να κάνει τα όσπρια πιο εύπεπτα και βραστερά, αλλά καταστρέφει τη βιταμίνη B1 των οσπρίων.

Αν αλλάζετε επίσης συχνά το νερό κατά το μούλιασμα, τότε πετάτε και ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών τους που διαλύονται σε αυτό.

όσπρια γίγαντες

Μία λύση που θα σε σώσει: Μην ξαναφάς φακές αν δεν κάνεις πρώτα αυτό το μικρό κόλπο!

Τα όσπρια είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές για τον οργανισμό μας. Μπορεί να μην μας αρέσουν ιδιαίτερα και να μην τα προτιμάμε, αλλά θα έπρεπε να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας καθώς κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας. Ένα από αυτά, οι φακές, είναι ένα φαγητό αρκετά δημοφιλές στα σπίτια μας. Βέβαια, μερικές φορές όταν τρώμε φακές, μετά αισθανόμαστε μια αδιαθεσία και ίσως στομαχικές διαταραχές.

Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό όμως, ειδικά με τις φακές; Από ότι φαίνεται οι φακές, στον εξωτερικό τους φλοιό, περιέχουν κάποια μη θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να μην αφήνουν την πέψη του οργανισμού να γίνει κανονικά.

φακές κόλπο

Γι’ αυτό ίσως δεν μπορείς να χωνέψεις το συγκεκριμένο φαγητό. Υπάρχει όμως λύση. Το κόλπο είναι να μουλιάσεις τις φακές πριν το μαγείρεμα. Το μούλιασμα εξουδετερώνει αυτά τα μη θρεπτικά συστατικά.

Πώς θα το κάνεις αυτό; Βάλε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ τις φακές και κάλυψέ τες με κρύο νερό. Επειδή οι φακές είναι ένα μικρό όσπριο, αρκούν 2-4 ώρες μούλιασμα. Στη συνέχεια, στράγγιξε το νερό και ξέπλυνε πάλι τις φακές γρήγορα με φρέσκο, κρύο νερό και είναι έτοιμες να τις μαγειρέψεις. Οι φακές είναι ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό που μας κάνει καλό, οπότε ίσως πρέπει να σταματήσουμε να τις… αποφεύγουμε.

Ζουμερά νηστίσιμα μπιφτέκια οσπρίων με πατάτες στο φούρνο

Πολλοί πιστεύουν ότι στη νηστεία δεν μπορούν να φάνε γευστικά φαγητά, αφού απουσιάζει το τυρί, το αυγό και το κρέας. Μεγάλο ψέμμα! Υπάρχουν συνταγές που μπορούν να υποκαταστήσουν τα αγαπημένα σας φαγητά και να μην σπάσετε τη νηστεία, όπως τα μπιφτέκια.

Αυτή η συνταγή για νηστίσιμα μπιφτέκια οσπρίων με πατάτες στο φούρνο θα σας κάνει να ξεκινήσετε τη νηστεία αύριο κιόλας

Υλικά

  • 4 φλιτζάνια βρασμένα όσπρια (φακές και ρεβίθια 3 προς 1)
  • 2 πατάτες
  • 2 κρεμμύδια, 1 ξερό και 1 φρέσκο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας τρίμμα ψωμιού, φρυγανιάς ή νιφάδες βρώμης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό
  • 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Ζουμερά νηστίσιμα μπιφτέκια οσπρίων με πατάτες στο φούρνο

Εκτέλεση

  • Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους, τις ξεφλουδίζετε και τις πολτοποιείτε με το πιρούνι. Λιώνετε και τα όσπρια, τρίβετε ή ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το κρεμμυδάκι, λιώνετε το σκόρδο και ψιλοκόβετε την κάππαρη.
  • Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ με τις λιωμένες πατάτες, τα όσπρια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την κάππαρη, το βασιλικό, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Προσθέτετε κουταλιά κουταλιά το τρίμμα του ψωμιού (ή όποιο διαλέξετε) μέχρι να αποκτήσετε ένα μείγμα χωρίς υγρά που να πλάθεται.
  • Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον για να σφίξει και να ενωθούν οι γεύσεις. Στη συνέχεια αλείφετε τα χέρια σας με ελαιόλαδο και πλάθετε μπιφτέκια με το μείγμα. Τα στρώνετε στο ταψί, επάνω σε αντικολλητικό χαρτί, και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για περίπου 20′.

πηγη athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button