ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πασχαλινά ζυμώματα

Μπορεί η Ανάσταση και οι σούβλες με τον οβελία να είναι η κορύφωση της μεγάλης γιορτής του Πάσχα, ωστόσο η προετοιμασία των κόκκινων αβγών, των κουλουριών και των τσουρεκιών είναι το πιο γλυκό κομμάτι της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου, συνυφασμένης με τον ερχομό της Άνοιξης και κάθε τι καινούριου.

Τι λέει η παράδοση;
Παραδοσιακά, η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που βάφουμε κόκκινα αβγά, που ζυμώνουμε τσουρέκια και πλάθουμε κουλουράκια. Πίσω από όλα αυτά υπάρχουν συμβολισμοί. Τα κόκκινα αβγά συμβολίζουν το αίμα του Χριστού, ενώ τα τσουρέκια και τα κουλούρια την Ανάσταση, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει όπως ζυμώνεται με τη μαγιά, φουσκώνει και στο τέλος μεταμορφώνεται σε ένα γλυκό ψωμί. Όσο για τα σχήματα που δίνουμε στα παραδοσιακά γλυκά μας έχουν κι αυτά το συμβολισμό τους, αφού τόσο η τσουρεκένια πλεξούδα με το κόκκινο αβγό, όσο και τα πλεγμένα κουλουράκια θυμίζουν μωράκι φασκιωμένο στην πάνα του, το μικρό Χριστό δηλαδή. Μετά τη Σταύρωση και την Ανάσταση, προσδοκούμε τη Γέννηση ξανά, την αναγέννηση της γης, της φύσης, της ζωής της ίδιας.

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όμως δέκα μέρες κοσκινίζει, ας μπούμε λοιπόν στο θέμα. Το αλεύρι και η φαρίνα, το μπέικιν πάουντερ και η μαγιά δίπλα στη ζάχαρη τα αβγά, το βούτυρο, τα φρέσκα αρώματα από εσπεριδοειδή και μπαχαρικά έχουν την τιμητική τους.

Ελάτε να ζυμώσουμε, να πλάσουμε και να ψήσουμε παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα γλυκά κι αλμυρά πιάτα που θα πλαισιώσουν με τον πιο νόστιμο τρόπο το φετινό Πάσχα, θα κάνουν τα πρωινά και τα γιορτινά τραπέζια μας πλούσια και ευωδιαστά.

πηγη olivemagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button