ΔΙΑΦΟΡΑ

Πένθος στο χώρο του πολιτισμού: Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος & σκηνογράφος Κυριάκος Κατζουράκης (φώτο)

«Δεν βάζω ούτε μία πινελιά, αν εκείνη τη στιγμή δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει τον κόσμο». Κυριάκος Κατζουράκης

Έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας ζωγράφος σκηνογράφος και συγγραφέας Κυριάκος Κατζουράκης σε ηλικία 77 ετών.

Η γκαλερί Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου, στην ανακοίνωση της αναφέρει:

Η οικογένεια της αίθουσας τέχνης Έκφραση- Γιάννα Γραμματοπούλου  αποχαιρετά με μεγάλη συγκίνηση και βαθιά θλίψη τον πολυαγαπημένο φίλο και πολύτιμο συνεργάτη Κυριάκο Κατζουράκη, που έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Ο Κυριάκος Κατζουράκης,  σπουδαίος εικαστικός, με έντονο πολιτικό-κοινωνικό στίγμα σε κάθε έκφανση της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας, όρθωνε με  την εικαστική του γλώσσα έναν αντίλογο απέναντι στις εξαιρέσεις και στις αδικίες των συστημάτων.

Για όλους εμάς, τους συνεργάτες, τους συναδέλφους, τους φίλους, η απώλεια είναι μεγάλη και η οδύνη βαθιά.

Το κενό που αφήνει τεράστιο, όπως τεράστια και η κληρονομιά του έργου του και η συμβολή του στον εικαστικό χάρτη του τόπου μας.

Ο Κυριάκος Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γ. Μόραλη και σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο στη St Martin’s School of Art και στο Croydon School of Art όπου σπούδασε χαρακτική και μεταξοτυπία.

Έζησε στην Αγγλία τα χρόνια 1972 – 1985, όπου με επιμέλεια του Eduardo Paolozzi οργάνωσε την έκθεση στην Serpentine Gallery, Arts Council.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «5 Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» (1969-1972) μαζί με τον Γιάννη Βαλαβανίδη, τον Χρόνη Μπότσογλου, τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και την Κλεοπάτρα Δίγκα.

Στον κινηματογράφο σκηνογράφησε «Το προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη (1972) και έκανε τα κοστούμια για τη θεατρική παράσταση «Μέρες του ’36» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1972).

Ακόμη ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών  «Europa 24» (1991-1998) και υπήρξε επίσης  καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Αιγάλεω (1997-2003). Το 2005 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε μέχρι το 2011.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμμετείχε στην Biennale του Sao Paulo (1980), στην 11e Biennale de Paris (1980), στα Europalia ’82 (Αμβέρσα), στην έκθεση «Peinture Grecque 1968-1988» (Βρυξέλλες 1988) κ.α. Το 2013 οργανώθηκε αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2000 ασχολείται ενεργά με τον κινηματογράφο, δημιουργώντας ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Η ταινία του «Ο Δρόμος προς την Δύση» (2003) τιμήθηκε με το 1ο Κρατικό Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και με το Βραβείο FIPRESCI.

Βραβεία απέσπασε επίσης η ταινία του «Γλυκιά Μνήμη» (2005). Τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν μαζί με την Κάτια Γέρου, πολυαγαπημένη σύντροφο στην ζωή και στην τέχνη, την ταινία USSAK, μια ιστορία που διαδραματίζεται στο εγγύς μέλλον με φόντο την πολύχρονη κοινωνική κατάρρευση.

«Η τέχνη του Κυριάκου Κατζουράκη έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως «πολιτική», «καταγγελτική» και «κοινωνική», όρους στους οποίους με ευκολία μπορεί κανείς να καταφύγει αν θέλει να ξεμπερδέψει με ασφάλεια, χωρίς να εντρυφήσει στην ουσία του έργου.»[, γράφει ο Κ. Παπαχρίστου, ενώ ο Μ. Στεφανίδης σχολιάζει για το έργο του:

«Επειδή ο Κατζουράκης είναι ένα βαθύτατα πολιτικό υποκείμενο που ακόμη θρηνεί την ματαιωμένη επανάσταση και τους νεκρούς της, που ακόμη απορεί για το πως φτάσαμε ως εδώ, που ακόμη οργίζεται με την κρατική βία και την πολιτική χυδαιότητα, ουδέποτε έκανε αυτό που ονομάζουμε “στρατευμένη τέχνη”., ενώ σε άλλο σημείο εξαίρει «τον ρόλο που έχει παίξει ο Κυριάκος Κατζουράκης κατά την τελευταία, σχεδόν, πεντηκονταετία (!) στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ευαισθησίας, της αισθητικής μας συνείδησης»[.

«Να διεκδικούμε το χώρο να ονειρευόμαστε: να στήνουμε γύρω μας εκδοχές μιας πραγματικότητας ιδανικής και δίκαιης.» Κυριάκος Κατζουράκης

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2021, στις 15:00, στο Α’ Νεκροταφείο.

πηγη eirinika.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button