ΔΙΑΦΟΡΑ

Πέθανε η σπουδαία ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Βίτι – Η μούσα του Αντονιόνι

Η Μόνικα Βίτι, η ιταλίδα ηθοποιός που φώτισε το έργο του Μικελάντζελο Αντονιόνι, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Η σπουδαία Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Βίτι, η ιταλίδα ηθοποιός που φώτισε το έργο του Μικελάντζελο Αντονιόνι, πέθανε σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε απομονωμένη στην Ελβετία έχοντας τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Αντίο Μόνικα Βίτι, αντίο στην βασίλισσα το ιταλικού σινεμά. Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνις και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας.

Γεννήθηκε το 1931 στη Ρώμη. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Λουίς Μπουνιουέλ του Ντίνο Ρίζι, του Μάριο Μονιτσέλι, όμως έγινε γνωστή κυρίως από τις ταινίες του Μικελάντζελο Αντονιόνι, του οποίου ήταν καλλιτεχνική μούσα και σύντροφος. Το 1968, ο Αντονιόνι αποφάσισε να ζητήσει τη Μόνικα Βίτι σε γάμο. “Με αιφνιδίασε!”, σχολίαζε η Βίτι. “Σκεφθείτε ότι συμβιώνουμε έντεκα χρόνια και ποτέ δεν ετέθη ζήτημα γάμου…”

Έλαβε πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών 9 βραβεία Νταβίντ ντι Ντονατέλο, 11 ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, μία Αργυρή Άρκτο καλύτερης ηθοποιού και τον Τιμητικό Χρυσό Λέοντα για την προσφορά της στον κινηματογράφο.

Ενδεικτική φιλμογραφία

1955 Adriana Lecouvreur
1960 Η Περιπέτεια
1961 Η Νύχτα
1962 Η Έκλειψη
1963 Το αλατοπίπερο της ζωής
1964 The flying saucer
1964 Κόκκινη Έρημος
1965 Οι κούκλες
1966 Οι βασίλισσες
1969 Βοήθησέ με… αγάπη μου!
1970 Σκάνδαλα παντρεμένων
1971 Δώδεκα φορές θηλυκό
1974 Το Φάντασμα της Ελευθερίας
1975 Τρελές γυναίκες τα μεσάνυχτα
1978 Αγάπες μου
1979 Πονηρά κρεβάτια, κατεργάρες γόησσες
1983 Φλερτ
1990 Scandalo segreto

Πηγή: ΑΜΠΕ – wikipedia

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button