ΔΙΑΦΟΡΑ

Πέθανε ο Πέτρος Μηλιαράκης

Πέθανε, σε ηλικία 74 ετών, ο νομικός, συγγραφέας και αρθρογράφος του iEidiseis.gr, Πέτρος Μηλιαράκης, βυθίζοντας στο πένθος το Ηράκλειο.

Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο γνωστός νομικός, συγγραφέας και αρθρογράφος του iEidiseis.gr, Πέτρος Μηλιαράκης. Μετά την άφιξή του στο Ηράκλειο από την Αθήνα, όπου βρέθηκε το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μηλιαράκης δείπνησε και στη συνέχεια επέστρεψε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Τα ξημερώματα αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία. Ενημερώθηκε άμεσα το ΕΚΑΒ όμως ήταν ήδη αργά καθώς ο γνωστός δικηγόρος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Ο θάνατός του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, όπου και περάτωσε την εγκύκλια του παιδεία. Κατάγεται από οικογένεια Κρητών Λόγιων αλλά και επαναστατών, σ’ όλες τις κρίσιμες για την Πατρίδα περιστάσεις. Η σε βάθος χρόνου καταγωγή της οικογένειας αναφέρεται στο Βυζάντιο. Οι απώτεροι πρόγονοι κατασκεύαζαν το βυζαντινό νόμισμα μιλιαρήσιο (ή μηλιαρήσιο). Από τη δραστηριότητα δε αυτή προκύπτει και το επίθετο Μηλιαράκης. Ο Πέτρος Μηλιαράκης, ως νομικός της πράξης, στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικηγορούσε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (E.C.H.R. και C.F.I. – G.C/E.U), ενώ χειρίζεται και προσφυγές ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission).

Στο επίπεδο της εσωτερικής έννομης τάξης, δικηγορούσε ενώπιον των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων (ΑΕΔ, ΣτΕ και ΕλΣ) με κύριο αντικείμενο τις υποθέσεις που αφορούν στο Συνταγματικό Δίκαιο, στο Διοικητικό Δίκαιο και στο Δημοσιονομικό Δίκαιο. Στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων έχει αντιπαρατεθεί με τους νομικούς εκπροσώπους Κρατών και Κυβερνήσεων, αλλά και με τους νομικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission).

Μεταξύ των προσφάτων υποθέσεων που έχει χειρισθεί συγκαταλέγονται και προσφυγές κατά της Τουρκίας κατά της Μεγάλης Βρετανίας (Ηνωμένου Βασιλείου)[ κατά της Αυστρίας κατά της Ιταλίας κατά της Ολλανδίας (Κάτω Χωρών) κατά της Αλβανίας κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κτλ. Ως νομικός της θεωρίας συνέγραψε σημαντικό αριθμό βιβλίων. Κυριότερα έργα του είναι:

  • «Σύγχρονα θέματα Διπλωματίας, Διεθνούς Οικονομίας και Διεθνούς Δικαίου» (1982)[8],
  • «Περί του Συμβουλίου της Επικρατείας» (1985 και 1989),
  • «Η Εξωτερική Πολιτική κατά το Συνταγματικό Δίκαιο» (1987),
  • «Οικονομικό Δίκαιο και Νόμισμα» (1987),
  • «Το Νομισματικό Σύστημα στα πλαίσια του Οικονομικού Δικαίου» (1990),
  • «Τραπεζικό Δίκαιο» (1994),
  • «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου – The European Court in Strasbourg» (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, 2000),
  • «Μεταδημοκρατία και Κοινοτικό Κεκτημένο» (2003),
  • «Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μεταξύ νομικού δόγματος και πολιτικής» (2005)
  • «Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Ελληνικό Σύνταγμα –Public International Law and Hellenic Constitution» (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, 2008) , με πρόλογο του Καθηγητή Χάρη Παμπούκη.
  • «Μακροσύστημα και Ευρωσύστημα – με αναφορά στο Οικονομικό Δίκαιο» (2009) , με πρόλογο του Καθηγητή Νίκου Κοτζιά.
  • «scripta manent –συμμετοχή στον δημόσιο πολιτικό και νομικό λόγο (2018)»

Ήταν παντρεμένος με τη συμβολαιογράφο, Μαρία Σαρρή, με την οποία είχαν αποκτήσει δύο κόρες, την Κατερίνα και την Ιωάννα. Το iEidiseis.gr εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατό του. πηγη ieidiseis.gr

Ορέστης Δημητρίου: Πέθανε ο γνωστός χορευτής και χορογράφος

Ο Ορέστης Δημητρίου ήταν σύζυγος της διάσημης ηθοποιού Βίνας Ασίκη. Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος, Ορέστης Δημητρίου. Πρόκειται για τον σύζυγο της διάσημης ηθοποιού, Βίνας Ασίκη. Μαζί διατηρούσαν τα τελευταία χρόνια, το Χοροθέατρο «ΆΜΥΝΑ» του Δήμου Φυλής. Ήταν παντρεμένοι για παραπάνω από 25 χρόνια.

Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.
Την είδηση γνωστοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο Σπύρος Μπιμπίλας. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε: «Έφυγε ένας σπουδαίος άνθρωπος, χορογράφος, χορευτής, φίλος μας ο γλυκός μας Ορέστης Δημητρίου, ο σύντροφος της φίλης μας Βίνας Ασίκη.. πως να σε ξεχάσω καλέ μου? Πως;».

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button