ΔΙΑΦΟΡΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανθρωπιστικό δράμα στη Μαριούπολη – «Παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση

Τι αποκαλύπτει για την υπό πολιορκία από τους Ρώσους πόλη, Μαριούπολη, 27χρονη που κατάφερε να διαφύγει – «Οι βομβαρδισμοί είναι τόσο σφοδροί που καταστρέφουν και τα καταφύγια», περιγράφει η Βικτόρια

Ανατριχιαστική είναι η μαρτυρία της 27χρονης Βικτώρια η οποία κατάφερε να εγκαταλείψει την Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Η νεαρή κοπέλα μίλησε στο BBC και περιέγραψε πως άφησε πίσω την οικογένειά της βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα χωριό σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Με τρεμάμενη φωνή, η 27χρονη από την Ουκρανία λέει: «Η πόλη μου έχει ισοπεδωθεί» και προσθέτει σχετικά με τους συνεχείς βομβαρδισμούς:

«Οι πολίτες πηγαίνουν στα υπόγεια και στα καταφύγια αλλά δεν είναι ασφαλείς. Οι βομβαρδισμοί είναι τόσο σφοδροί που καταστρέφουν και τα καταφύγια».

Η ίδια επιβεβαιώνει ότι η πόλη έχει μείνει χωρίς νερό και τρόφιμα. «Τρία παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση. Τον 21ο αιώνα παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση στην πόλη μου και λιμοκτονούν».

Λέει ακόμα ότι κανείς δεν μπορούσε να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειάς της να εγκαταλείψουν την πόλη και ψάχνει τρόπους να το κάνει η ίδια.

«Θα μείνω στην Ουκρανία και θα προσπαθήσω να σώσω την οικογένειά μου στην Μαριούπολη. Η Μαριούπολη είναι η ζωή μου και δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να την εγκαταλείψω όπως και την χώρα μου γιατί το θέλει η Ρωσία».

maxar6

«Δύσκολο να μείνω αισιόδοξος»

Ένας λέκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που έχει οικογένεια στην Μαριούπολη δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει καταφέρει να μιλήσει στους δικούς του ανθρώπους από τις 28 Φεβρουαρίου.

«Πέντε μέλη της οικογένειάς μου είναι στη Μαριούπολη», λέει ο Δρ Βλαντ Μιχνένκο. «Βρίσκονταν εδώ και μέρες σε υπόγεια καταφύγια και δεν ξέρω τι έχει συμβεί από τότε. Είναι πολύ δύσκολο να ακούω ιστορίες από εκεί. Είναι δύσκολο να παραμείνεις αισιόδοξος».

Λέει ότι πιστεύει ότι η Μαριούπολη προβάλλει ισχυρή αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις επειδή «ο στρατός σχεδιάζει να υπερασπιστεί την πόλη εδώ και οκτώ χρόνια».

Η Μαριούπολη είναι εδώ και καιρό ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, μέρος της Μαύρης Θάλασσας. Ο Δρ. Μιχνένκο επιμένει ότι δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα παραδώσει την πόλη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο στρατός της Ουκρανίας δεν θα τα παρατήσει», υπογραμμίζε.

Γιατί η Ρωσία θέλει τη Μαριούπολη

Η πτώση της Μαριούπολης θα ήταν ένα οικονομικό πλήγμα για την Ουκρανία και μια συμβολική νίκη για τη Ρωσία, γράφει σήμερα ο Guardian.

Η Μαριούπολη είναι ένα μεταλλουργικό κέντρο για τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, την κατασκευή βαρέων μηχανημάτων και τις επισκευές πλοίων. Τα μεγαλύτερα εργοστάσια χάλυβα της Ουκρανίας που ανήκουν στον κορυφαίο μεταλλουργικό όμιλο της χώρας, Metinvest, βρίσκονται στη Μαριούπολη. Ένα από αυτά, το Azovstal, υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς αυτή την εβδομάδα. Στη Μαριούπολη βρίσκεται επίσης το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα από το οποίο η Ουκρανία εξάγει σιτηρά, σίδηρο και χάλυβα.

Όχι μόνο η Μαριούπολη βρίσκεται στο έδαφος που διεκδικεί η λεγόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, μια περιοχή που αναγνώρισε η Ρωσία πριν από την πλήρη εισβολή, αλλά είναι επίσης μέρος του οράματος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη «Novorossiya» – μια περιοχή που εκτείνεται ανατολική και νότια Ουκρανία κατά μήκος της ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας που θεωρείται από τον Πούτιν ως «ιστορικά ρωσικά εδάφη».

Πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button