ΔΙΑΦΟΡΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρούριο με οδοφράγματα παντού το Κίεβο – Αποχωρούν με κάθε μέσο οι άμαχοι – Δείτε φωτογραφίες

Η ουκρανική πρωτεύουσα ετοιμάζεται για μια μεγάλη μάχη – Στα 25 χλμ από την πόλη το βασικό μέρος των ρωσικών δυνάμεων, λένε οι βρετανικές υπηρεσίες – Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί σε υποδομές στα περίχωρα του Κιέβου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για μια ακόμα ημέρα και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Κίεβο και τη Μαριούπολη. Την πρωτεύουσα και ένα από τα μεγάλα λιμάνια της Ουκρανίας που συνεχίζει να αντιστέκεται στους Ρώσους εισβολείς.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ντνίπρο και Χάρκοβο.

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες, το βασικό μέρος των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται στα 25 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, ενώ οι Ρώσοι βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα υποδομές και κτίρια στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από τις αποθήκες που βομβαρδίστηκαν χθες:

kyiv_net

 

25419864

 

Πάρα τις επιθέσεις τους σε μεγάλες πόλεις, κύριος στόχος των Ρώσων παραμένει το Κίεβο, το οποίο επιχειρούν να περικυκλώσουν. Είναι παρόντες στα προάστια της πόλης και προσπαθούν να εξαλείψουν την άμυνά της σε τοποθεσίες δυτικά και βόρεια της πόλης για να την «αποκλείσουν», δήλωσε το ουκρανικό επιτελείο.

25419858

«Το Κίεβο είναι σύμβολο της αντίστασης» και προετοιμάζεται για «λυσσαλέα αντίσταση», λέει σ’ ένα βίντεο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

25419862

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες της τελευταίας ημέρας, η ουκρανική πρωτεύουσα ετοιμάζεται για τη «μεγάλη μάχη» καθώς ο στρατός που έχει μείνει πίσω, οι άνδρες που πολεμούν για την πατρίδα στήνουν κάθε λογής οδοφράγραμα σε σημαντικά σημεία της πόλης.

 

25421209

Οι εικόνες που έρχονται από το Κίεβο θυμίζουν ταινία «αποκάλυψης» με μια έρημη πλέον πόλη. Μόνο στρατιώτες στους δρόμους. Το μπαρούτι μυρίζει πιο έντονα από ποτέ στο Κίεβο, για αυτό και οι Ουκρανοί άμαχοι αποχωρούν μαζικά από τη χώρα όσο αυτό είναι δυνατόν.

25421213

Λίγα λεπτά πριν από τις 5:30 τα ξημερώματα ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.  Σύμφωνα με μήνυμα του επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, στο Telegram: «Η περιοχή του Κιέβου βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή. Όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα».

25422473

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, ο στρατός του Πούτιν που είναι συγκεντρωμένος έξω από το Κίεβο, ενισχύθηκε με νέες δυνάμεις, οι οποίες κατέφτασαν είτε από τη Λευκορωσία, είτε από τη ρωσική επικράτεια. Αργά το βράδυ καταγράφηκαν ισχυρές εκρήξεις σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης, ενώ ήχησαν για μία ακόμη φορά οι σειρήνες.

Αποχωρούν μαζικά από το Κίεβο οι άμαχοι

Η ανθρωπιστική κρίση επεκτείνεται, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, από τους οποίους 116.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη. Σ’ αυτούς προστίθενται περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

25421214

Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία , η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.

25418055

Οι πρόσφυγες αυτοί «δεν αισθάνονται σαν επισκέπτες. Τους υποδεχθήκατε στις οικογένειές σας με τρυφερότητα, με αδελφική ευγένεια», ευχαρίστησε ο Ζελένσκι σε μακροσκελές βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο οποίο πλέκει το εγκώμιο των Πολωνών.

25422468

Οχήματα βρίσκονται κολλημένα στη κίνηση προσπαθώντας να βρουν μια δίοδο εξόδου από την εμπόλεμη Ουκρανία. Οικογένεια κάνουν τα αδύνατα, δυνατά για να πάρουν τα παιδιά τους μακριά από τους βομβαρδισμούς βλέποντας πως ο εχθρός δεν «λυπάται», όπως απέδειξει με την επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης.

25422470

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button