ΔΙΑΦΟΡΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά στρατιωτικά αεροσκάφη και μποϊκοτάρισμα του ρωσικού πετρελαίου

«Αν συνεχιστεί η εισβολή χρειάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων… για χάρη της ειρήνης», είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη και να μποϊκοτάρει ρωσικό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου και άλλες εξαγωγές.

«Αν η εισβολή (στην Ουκρανία) συνεχιστεί και η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της κατά της Ουκρανίας, τότε χρειάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων…για χάρη της ειρήνης», είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Η τιμή του βαρελιού μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας πλησίασε τα 140 δολάρια χθες Κυριακή το βράδυ, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147,5 δολαρίων που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008.

Και το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού σημείωσε άλμα 7,33% στα 124,16 δολ/βαρέλι. Η τιμή του νωρίτερα άγγιξε τα 130 δολ/βαρέλι για πρώτη φορά από το 2008.

Οι τιμές του αργού πήραν ώθηση από την επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη σχεδόν πλήρη αναστολή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, καθώς και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η εισαγωγή του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, όπως ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Μια τέτοια κίνηση ίσως προκαλούσε κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού για την παγκόσμια οικονομία – μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και υψηλή ανεργία με υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.

Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του φυσικού αερίου

Η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον τομέα ενέργειας της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία

Λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενα προβλήματα στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που παρέχει το 40% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF, έφτασε σε νέο ρεκόρ, στα 345 ευρώ η μεγαβατώρα.

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button