Πώς να αντιμετωπίζουμε τους βλάσφημους λογισμούς.
Για τους βλάσφημους λογισμούς πρέπει ταπεινά να μετανοούμε ενώπιον του Κυρίου, όχι όμως και ν’ απελπιζόμαστε, νομίζοντες πώς είμαστε χαμένοι. Ο Θεός δεν θα μας τιμωρήσει, αφού δεν τους θέλουμε. Ας τους περιφρονούμε, λοιπόν.
Όπως σε όλους μας, έτσι και σ’ εσάς ο νοητός εχθρός είναι που σπέρνει τέτοιους λογισμούς. Δική του είναι η ενοχή, όχι δική σας. Μην τα χάνετε, μη λιποψυχείτε, μη δειλιάζετε! Να προσεύχεστε για την απαλλαγή σας απ’ αυτόν και να καταφεύγετε συχνά στον πνευματικό σας.
Με την προσευχή και την εξαγόρευση,
καθώς και με το ανδρείο φρόνημά σας, γρήγορα θα τρέψετε σε φυγή το δαίμονα της βλασφημίας. Αυτός, βλέπετε, τα πάει καλά μόνο με τις δειλές και ράθυμες ψυχές.
Όταν αντιληφθεί ότι μια ψυχή είναι γενναία, μένοντας απτόητη απο τις επιθέσεις του και ακατάπειστη απο τις σατανικές υποβολές του, αμέσως εξαφανίζεται.
ΟΣΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥ
ΧΕΙΡΑΓΩΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ.

