ΥΓΕΙΑ

Πως ο ελληνικός καφές βοηθά την καρδιά

Ο ελληνικός καφές αποτελεί το σήμα κατατεθέν του καφέ. Ταυτισμένος με την παράδοση και την κουλτούρα μας, χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο άρωμα, το χαρμάνι και τη μοναδική του γεύση.

Εκτός όμως από το αισθητικό κομμάτι φαίνεται ότι έχει θετικές επιδράσεις και στην υγεία μας και πιο συγκεκριμένα στην καρδιά μας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι ειδικοί, μετά τη διερεύνηση της επίδρασης της κατανάλωσης ελληνικού καφέ σε έναν από τους πιο μακροβιότερους λαούς του κόσμου, αυτόν της Ικαρίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήθηκε από την 1η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο η «Μελέτη της Ικαρίας» . Στην εν λόγω μελέτη εξετάστηκαν κάτοικοι ηλικίας 55 – 100 ετών και διερευνήθηκε η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την επίδρασή της στα επίπεδα υγείας των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη έπιναν ελληνικό καφέ κάθε μέρα και είχαν την καλύτερη αρτηριακή υγεία, με τα αγγεία τους να συμπεριφέρονται σαν αυτά των νέων ανθρώπων.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ορισμένα συστατικά του, όπως τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, πιθανώς να βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία, αυξάνοντας την ικανότητα του οργανισμού να προσλαμβάνει μονοξείδιο του αζώτου, που είναι μειωμένη στους ασθενείς με υπέρταση.

Ακόμη και σε εθελοντές που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ συνδέθηκε με την καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, χωρίς αρνητική επίδραση στην πίεση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπέρασμα ότι ο ελληνικός καφές με το πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά περιεχόμενό του φαίνεται να συγκεντρώνει ποικίλα οφέλη για την καλή μας υγεία.

πηγη vimaorthodoxias.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button