• ΔΙΔΑΧΕΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    • ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ
Νέα News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Νέα News
No Result
View All Result

Προειδοποίηση μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ – Τι έρχεται σύμφωνα με πασίγνωστο Έλληνα σεισμολόγο

9 Σεπτεμβρίου, 2025
in ΔΙΑΦΟΡΑ
Προειδοποίηση μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ – Τι έρχεται σύμφωνα με πασίγνωστο Έλληνα σεισμολόγο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOKTweet

Καραστάθης στα ΝΕΑ για 5,2 Ρίχτερ: «Να είμαστε σε επιφυλακή 24 ωρών – Αναμένονται μεγαλύτεροι μετασεισμοί»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τονίζει ότι τα πρώτα 24ωρα είναι κρίσιμα, αλλά η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά χωρίς ενδείξεις για μεγαλύτερο σεισμό από τα 5,2 Ρίχτερ

«Τα πρώτα 24ωρα απαιτούν επιφυλακή, αλλά τα στοιχεία είναι καθησυχαστικά» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, αναφερόμενος στη σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη Νότια Εύβοια λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Ο σεισμός, με εστιακό βάθος 13,6 χιλιομέτρων και επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο του Νότιου Ευβοϊκού, χαρακτηρίζεται επιφανειακός και γι’ αυτό έγινε έντονα αισθητός σε περιοχές όπως η Κάρυστος, τα Νέα Στύρα, η Ραφήνα και η Ανατολική Αττική.

Δεν πρόκειται για προσεισμό, αλλά περιμένουμε μετασεισμούς

Απαντώντας στο βασικό ερώτημα αν ο σεισμός θα μπορούσε να είναι προσεισμός μεγαλύτερου γεγονότος, ο κ. Καραστάθης είναι σαφής: «Έχουμε θετική εικόνα για την εξέλιξη. Η περιοχή έχει μικρό έως ανύπαρκτο σεισμικό παρελθόν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι ισχυρότερο», εξηγεί, τονίζοντας παράλληλα ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για να εμπλουτιστεί το φάσμα των δεδομένων.

«Μας λείπει το πλήθος των μετασεισμών για να καταλήξουμε σε πιο σίγουρα συμπεράσματα. Περιμένουμε να αυξηθεί η μετασεισμική δραστηριότητα», σημειώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται απολύτως φυσιολογικά, αν και μέχρι στιγμής «υπολείπεται σε μεγέθη». Όπως λέει, «οι περισσότεροι μετασεισμοί είναι κάτω των 3 Ρίχτερ, κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει και αυτό είναι φυσιολογικό».

Σε επιφυλακή το πρώτο 24ωρο

Σε ερώτηση αν οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου απαντά, «τα πρώτα 24ωρα απαιτούν μια αυξημένη επιφυλακή», ενώ συμπληρώνει ότι δεν υπάρχει λόγος για υπερβολικές ανησυχίες, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Καμία σύνδεση με άλλα ρήγματα

Ιδιαίτερη σημασία έχει η απάντηση του κ. Καραστάθη στο ερώτημα αν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων, όπως της Πάρνηθας ή της Αταλάντης: «Όχι, δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα», ξεκαθαρίζει, απορρίπτοντας τα σενάρια που συνδέουν το χθεσινό σεισμό με μακρινότερες σεισμικές ζώνες

Ομοφωνία στην επιστημονική κοινότητα

Τέλος, ο κ. Καραστάθης, επιβεβαιώνει πως κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Σεισμικής Διακινδύνευσης, διαπιστώθηκε απόλυτη επιστημονική σύμπνοια για τη φύση του σεισμού και την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας. «Έχουμε εντελώς ταυτόσημες απόψεις. Το κοινό ανακοινωθέν εκφράζει πλήρως όλους τους συναδέλφους», δήλωσε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ».

Το διαβάσαμε εδώ tilestwra.com

Facebook Σχόλια
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOKTweet

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Previous Post

Αντίο στο χαρτί υγείας: Η Ιαπωνία φέρνει την επανάσταση στο μπάνιο!

Next Post

Χειροπέδες στον διευθυντή της καρδιοχειρουργικής του Ιπποκράτειου: Συνελήφθη για φακελάκι 5.000 εupώ – Αuτός είναι

Next Post
Χειροπέδες στον διευθυντή της καρδιοχειρουργικής του Ιπποκράτειου: Συνελήφθη για φακελάκι 5.000 εupώ – Αuτός είναι

Χειροπέδες στον διευθυντή της καρδιοχειρουργικής του Ιπποκράτειου: Συνελήφθη για φακελάκι 5.000 εupώ – Αuτός είναι

«Γιατί μας το έκανες αυτό;» – Θρήνος για τη 19χρονη Κάτια

«Γιατί μας το έκανες αυτό;» - Θρήνος για τη 19χρονη Κάτια

Like Us !

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Εορτολόγιο







  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Πολιτική Απορρήτου
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© Copyright 2024, All Rights Reserved  |  Nea-News.gr

No Result
View All Result
  • ΔΙΔΑΧΕΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    • ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ

© Copyright 2024, All Rights Reserved  |  Nea-News.gr