ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Πρόσφορο και Ελληνική,Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και πώς φτιάχνεται

2264

 

Για την παρασκευή του προσφόρου απαραίτητη η προσευχή από την νοικοκυρά μαζί με την γνώση της παρασκευής του.

Δεν ακολουθείται λοιπόν, μία απλά μία τυπική διαδικασία όπως στο ψωμί.Του αρμόζει προσευχή,πνευματικότητα,γαλήνη ψυχής και όπως μας έχουν μάθει οι πνευματικοί πατέρες και οι μάννες και οι γεροντότερες γυναίκες του τόπου μας,Αγάπη Θεού, ηρεμία και αίσθηση πως με τα αμαρτωλά μας χέρια αξιωνόμαστε να ζυμώνουμε τα Πανάχραντα Δώρα της Αγάπης του Κυρίου μας!

Προσευχή

Ξεκινούμε κάνοντας τον Σταυρό μας και συνεχίζουμε  με το Πάτερ Ημών.Κατά την παρασκευή του διαβάζουμε και την παρακάτω Ευχή:

»Κύριε Σὲ εὐχαριστῶ γι᾿ αὐτὴν τὴν ἅγια ὥρα, ποὺ μὲ τὰ ἁμαρτωλά μου χέρια μὲ ἀξιώνεις νὰ ζυμώνω τὰ Πανάχραντα Δῶρα τῆς ἀγάπης Σου. Σὲ παρακαλῶ κατάπεμψε τὸ Πανάγιό Σου Πνεῦμα ποὺ εὐλογεῖ ὅλα τὰ Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας, νὰ εὐλογήσει καὶ τοῦτα τὰ Δῶρα γιὰ νὰ γίνουν καλὰ καὶ εὐπρόσδεκτα στὸ Ἅγιό Σου θυσιαστήριο. Καὶ σὲ παρακαλῶ νὰ τὰ δεχθῇς ὅπως ἐδέχθης τὴ θυσία τοῦ Ἄβελ, τὴ δοξολογία τῶν Ποιμένων, τὰ δῶρα τῶν Μάγων, τὰ δάκρυα τοῦ Πέτρου, καὶ τοῦ Ληστοῦ τὴν μετάνοιαν. Καὶ ἂς μὲ ἀξιώνεις νὰ σοῦ τὰ προσφέρω πάντοτε εὐσυνείδητα. Ἀμήν.»

Δι᾿ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν, Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Παρασκευή του προσφόρου

Σφραγίδα-και-Πρόσφορο-600x600
Υλικὰ γιὰ τὴν παρασκευὴ ἑνὸς προσφόρου
1. Τρία (3) φλυτζάνια τσαγιοῦ αλεύρι σκληρό

2. Δύο (2) φλυτζάνια τσαγιοῦ αλεύρι μαλακό

3. Δύο (2) φλυτζάνια τσαγιοῦ χλιαρὸ νερό

4. Λίγο αλάτι

5. Νωπὴ μαγιά (30γρ.περίπου)

7.Νερό για το ζύμωμα.

Η διαδικασία θυμίζει όπως του ψωμιού,μόνο που προσθέτουμε και το σημείο της σφραγίδας από επάνω .

H ξύλινη σφραγίδα με τα γράμματα:ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ (ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ)

Έχουμε το καντήλι  αναμμένο και θυμίαμα να μοσχοβολά σύμφωνα με τα έθιμα και τα ήθη της Εκκλησίαστικής παράδοσής μας.Επίσης, φροντίζουμε να υπάρχει πάντα η ασπροκεντημένη πετσέτα η΄ η θήκη που την φυλούμε ξεχωριστά με προσοχή, για την παράδοση του προσφόρου στην Εκκλησία, όπως μας δίδαξαν από γενιά σε γενιά μέσα στο πέρασμα εκατοντάδων και όχι μόνον,χρόνων….

Γιώτα Παμπάλου,Greekpress.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button