ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτές είναι οι έξι απρόσμενες αιτίες καρδιακής προσβολής!

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής είναι γνωστοί σε όλους. Ο καθένας γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Επίσης, υπάρχουν και άλλες κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή που είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες κινδύνου.

Αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και μια τρίτη ομάδα αιτιών καρδιακής προσβολής, με επιμέρους παράγοντες που ίσως δεν φαντάζεστε ότι είναι δυνατόν να απειλήσουν την καρδιά σας. Δείτε ποιοι είναι αυτοί οι απρόσμενοι παράγοντες κινδύνου για την καρδιά:

Ξαφνικά και έντονα ξεσπάσματα θυμού

Μια πρόσφατη αυστραλιανή έρευνα στην οποία πήραν μέρος 313 ασθενείς που είχαν υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή έδειξε ότι μια καρδιακή προσβολή ήταν 8,5 φορές πιο πιθανό να συμβεί μέσα σε δύο ώρες από μια έντονη έξαρση θυμού συγκριτικά με την πιθανότητα να συμβεί μετά από αυτές τις δύο ώρες. Ωστόσο, οι ερευνητές έσπευσαν να επισημάνουν ότι η καρδιακή προσβολή ως αποτέλεσμα έντονου ξεσπάσματος θυμού είναι κάτι σπάνιο, με μόλις το 2% των συμμετεχόντων να εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.

Υπερβολικό άγχος

Ως μέρος της ίδιας έρευνας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμα πιο σοβαρός παράγοντας καρδιακής προσβολής από το ξέσπασμα θυμού είναι ένα επεισόδιο με εκδήλωση συμπτωμάτων πολύ έντονου άγχους/στρες. Για την ακρίβεια είναι 9,5 φορές πιο πιθανό να πάθετε καρδιακή προσβολή μέσα στις δύο ώρες που ακολουθούν ένα τέτοιο επεισόδιο, από ό,τι μετά το πέρας αυτού του διαστήματος.

Ασυνήθιστη σωματική άσκηση

Δεν είναι τυχαίο που στις ΗΠΑ, την περίοδο των χιονοπτώσεων, οι καρδιακές προσβολές αυξάνονται σημαντικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της έντονης άσκησης που απαιτεί το φτυάρισμα του χιονιού μακριά από τις εισόδους των σπιτιών. Το κρύο, ο παγωμένος αέρας που κλείνει ασφυκτικά τους αεραγωγούς και η έντονη σωματική άσκηση είναι ένας θανάσιμος συνδυασμός για όσους έχουν ήδη αδύναμες καρδιές. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν υποστεί παλιότερα έμφραγμα ή είχαν καρδιακή νόσο, καθώς και τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, οι καπνιστές και όσοι διάγουν καθιστική ζωή, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, την ώρα έντονων σωματικών ασκήσεων.

Έντονη σεξουαλική επαφή

Κατά τον ίδιο τρόπο, μια σεξουαλική συνεύρεση στην οποία οι σφυγμοί ανεβαίνουν κατακόρυφα και η μυική καταπόνηση αυξάνεται, είναι επίσης παράγοντας κινδύνου καρδιακής προσβολής. Έρευνα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια μιας τόσο έντονης σεξουαλικής συνεύρεσης η πιθανότητα εμφράγματος αυξάνεται κατά 2,7 φορές σε σχέση με τις περιόδους που τα ίδια άτομα δεν κάνουν σεξ.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το αλκοόλ και ειδικά το κόκκινο κρασί προστατεύει την καρδιά, αυτό είναι αληθές μόνο όταν καταναλώνεται σε ελεγχόμενες ποσότητες. Αν το παρακάνετε, αν δηλαδή φτάσετε στο σημείο να καταναλώνετε πάρα πολύ αλκοόλ, τότε αυξάνετε τα τριγλυκερίδια και την πίεση του αίματος και μαζί την πιθανότητα εμφράγματος.

Πολύ “βαριά” γεύματα

Εκτός από το αλκοόλ και η υπερβολική κατανάλωση φαγητού σε ένα μόνο γεύμα μπορεί να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα για την καρδιά σας. Έρευνα του 2000 έδειξε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ήταν 4 φορές πιο πιθανό να υποστούν έμφραγμα μέσα σε δύο ώρες μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν τρώμε αυξάνεται ούτως ή άλλως ο καρδιακός μας ρυθμός. Αν όμως τα λιπαρά οξέα στο γεύμα είναι αυξημένα και ταυτόχρονα καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα, τότε η καρδιά πιέζεται πολύ, η ινσουλίνη στο αίμα αυξάνεται και κλείνει τις στεφανιαίες αρτηρίες και έτσι είναι πιο πιθανό να υποστούμε έμφραγμα.

Πηγή: onmed.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button