ΔΙΔΑΧΕΣ

Ψευδοπροφήτες και λαοπλάνοι

του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Κανάκη

Σε καιρούς και εποχές κρίσης ιδιαίτερα κάνουν την εμφάνιση τους διάφοροι σωτήρες, που προφητεύουν για το μέλλον των εθνών και των ανθρώπων.

Πρόκειται για πρόσωπα που αρέσκονται στην κινδυνολογία μέσω της οποίας οδηγούν στην παραπληροφόρηση.

Ενώ όμως εκείνοι έχουν διάφορα οφέλη και δρούν με τον τρόπο αυτό «εξ επαγγέλματος», το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην έλλειψη γνώσης και κατήχησης των ανθρώπων, που έχει σαν συνέπεια την πορεία τους σε περίεργες ατραπούς και αδιέξοδα.
Το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο, αφού θυμίζει τους ψευδοπροφήτες και τους λαοπλάνους στην Αγία Γραφή (Ιεζ.13,3 ). Και τότε και τώρα η ίδια τακτική από τους μεν και τους δε. Οι μεν διδάσκουν από καθέδρας με λεπτομέρειες για «τα μέλλοντα συμβαίνειν» και από την άλλη ορισμένοι άνθρωποι αφομοιώνουν χωρίς κριτική σκέψη τα «προφητευμένα». Ο παραλογισμός δηλαδή σε όλο του το μεγαλείο.

Από τα πολλά, δύο είναι τα θέματα που ξεχωρίζουμε: Η συντέλεια του κόσμου και τα σχετικά με τον δαιμονισμό. Ως προς το πρώτο μερικοί, δυστυχώς και ρασοφόροι, δίνουν ακριβές έτος ακόμα και εποχή κατά την οποία θα καταστραφεί ο κόσμος. Στηρίζουν μάλιστα τα λεγόμενά τους παρερμηνεύοντας χωρία της Αγίας Γραφής ή και εξωβιβλικά κείμενα. Αυθαιρετούν ερμηνευτικά απαξιώνοντας τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις των Πατέρων της Εκκλησίας εμφανιζόμενοι ως νέοι μεσσίες. Οι άνθρωποι που τους ακολουθούν πειθήνια κάνουν επιδρομές στα σούπερ μάρκετ προκειμένου να είναι έτοιμοι ώστε να ζήσουν πιο πολλές μέρες από τους άλλους. Είναι να απορείς και να θλίβεσαι όταν βλέπεις με πόση δίψα παρακολουθούν τους σωτήρες τους! Σε αυτές τις παθογένειες, που σε μικρό και μεγαλύτερο βαθμό υπάρχουν πάντοτε, έχει απαντήσει με σαφήνεια από παλιά ο απόστολος Παύλος (Β´θεσ.3,10). Τα ζοφερά αυτά φαινόμενα είναι μάλλον σημεία των καιρών, όπου ο τυχοδιωκτισμός και η πλάνη αποζητούν δογματική αναγνώριση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάπου εκεί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στο Θεό.

Όμως τα πράγματα δεν μένουν μέχρι εκεί, δηλαδή σε γεγονότα του μέλλοντος, αλλά δυσκολεύουν τις «εικόνες του Θεού» στον καθημερινό τους βίο. Πως; Βάζοντας την ιδέα ότι κάποιος έχει κάτι ή του έχουν κάνει κάτι που δεν το καταλαβαίνει και για το οποίο ευθύνεται ο «αρχών του κόσμου τούτου». Ακόμα και «θρησκευτικοί» γονείς παρασυρόμενοι ψάχνουν με αγωνία ποιος έκανε το κακό στο παιδί τους. Είναι βέβαιο ότι γεμίζουν τα παιδιά τους με ανασφάλεια και φοβίες, που δυστυχώς θα τα στιγματίσουν. Για όσους προσεγγίζουν έτσι τα πράγματα κάποιοι άλλοι είναι οι εχθροί τους, που πάντοτε έχουν και την ευθύνη για την αποτυχία, την ανεργία και ότι οτιδήποτε κακό. Είναι οι ίδιοι που ποτέ δεν βρίσκουν λάθη στον εαυτό τους αλλά για όλα ευθύνονται οι άλλοι και κυρίως ο διάβολος που τους χρησιμοποίει ως όργανα του. Το χειρότερο όμως που συντελείται σε τέτοιες καταστάσεις είναι η μαρτυρική καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούν στο ψέμα θεωρώντας το ως αλήθεια. Και κάτι ακόμα× Είναι τραγικό να στερείς στον άνθρωπο που ποθεί την θεοκοινωνία την χαρά να τον ψάξει, να τον συναντήσει και να τον αγκαλιάσει γεμίζοντάς τον με ψευδομεσσίες που καθορίζουν την ζωή του. Είναι τραγικό να του στερείς την αναπνοή από την πνοή που ο Ίδιος ο Θεός το έδωσε όταν τον δημιούργησε «καλά λίαν». Είναι άδικο να στερείς την δυνατότητα να ζήσει την αλήθεια την οποία με τόση καθαρότητα έζησαν και ζούν οι άγιοι.

Από την άλλη, η γνήσια και αληθινή προφητεία δεν έλειψε ούτε θα λείψει από τον κόσμο. Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που την υπηρετούν με πιστότητα, με σύνεση και θυσιαστικότητα. Αυτά τα πρόσωπα μιλούν όταν πρέπει και σιγούν όταν πρέπει. Δεν θέλουν να εντυπωσιάσουν αλλά να οδηγήσουν στον Χριστό. Έχουν πραγματικό χάρισμα, γιατί ζούν μαρτυρικά το χάρισμά τους αυτό. Δεν είναι μαρτυρικό χάρισμα το να μπορείς να βλέπεις το θάνατο του ανθρώπου που συνομιλείς και να το αντέχεις; Τα χαρίσματα για τους χαρισματούχους είναι ένα συνεχές μαρτύριο και μια συνεχής μαρτυρία. Ταυτόχρονα όμως είναι και σημάδι που αποδεικνύει ότι επιλέχτηκαν από το Θεό για το ξεχωριστό αυτό έργο μέσα στην Εκκλησία και τον κόσμο. Θα υπάρχουν όσο υπάρχει ο Θεός!

πηγη ekklisiaonline.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button