ΔΙΑΦΟΡΑ

Ροξάκια με καρύδια

Λαχταριστά ροξάκια με καρύδια, κλασικά και αγαπημένα με τη προσθήκη καρυδιών. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε όποιον άλλο ξηρό καρπό σας αρέσει ή ακόμη και κάποιο μείγμα από διάφορους ξηρούς καρπούς. Μια συνταγή της Ντ. Νικολάου για ένα εξαιρετικό σιροπιαστό γλύκισμα που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

  • Για τα ροξάκια:
  • 500 γρ. γάλα χλιαρό
  • 25 γρ. μαγιά ξηρή
  • 3 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 κ.σ. κακάο σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 φλ τσαγιού ψιλοκοπανισμένα καρύδια
  • Για το σιρόπι:
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 μικρού λεμονιού το χυμό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα ροξάκια: Σε ένα μπολ βάζετε το χλιαρό γάλα και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά να διαλυθεί η μαγιά, σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε στην άκρη για 10 λ. Χτυπάτε με αυγοδάρτη τα αυγά και τα ρίχνετε μέσα στο μείγμα με το γάλα-μαγιά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε καλά με αυγοδάρτη, ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη.
  2. Κόβετε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Παίρνετε ένα κομμάτι ζύμης το ανοίγετε ελαφρώς με πλάστη και στρώνετε στο κέντρο του το κακάο, τη κανέλα, το γαρίφαλο και τα καρύδια και ζυμώνετε καλά τη ζύμη μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και σκουρίνει η ζύμη. [*]
  3. Μετά κόβετε τη σκούρα ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πλάθετε το κάθε μέρος σε μακρόστενο “μπαστούνι” μήκους 50 εκ. περίπου. Παίρνετε τα υπόλοιπα 2/3 της άσπρης ζύμης που έχουν μείνει και τη χωρίζετε σε 3 ίσα κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το ανοίγετε με πλάστη σε μακρόστενη λωρίδα μήκους 50 εκ. περίπου.
  4. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετείτε τη μια λευκή μακρόστενη λωρίδα. Παίρνετε ένα μπαστουνάκι σκούρας ζύμης, το κάνετε ρολό στο μήκος του φύλλου και το τοποθετείτε στην άκρη της άσπρης λωρίδας. Τυλίγετε έτσι ώστε να έχετε ένα ρολό εξωτερικά λευκό και μέσα σοκολατένιο.
  5. Με ένα μαχαίρι κόβετε το ρολό σε κομμάτια 3,5-4 εκ. περίπου και τα πατάτε με τη παλάμη σας ώστε να λεπτύνουν και φαρδύνουν. Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 25 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
  6. Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 7 λ από την ώρα που θα πάρουν βράση. Βάζετε τα ζεστά ροξάκια μέσα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνετε να “ποτιστούν” με το σιρόπι. Μετά τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζετε με τα επόμενα μέχρι να σιροπιαστούν όλα. [**]

[*] Εναλλακτικά αντί να ανοίξετε με πλάστη το 1/3 της ζύμης, το βάζετε μέσα σε ένα μπολ, προσθέτετε το κακάο, τη κανέλα, το γαρίφαλο και τα καρύδια και ζυμώνετε καλά. Σε περίπτωση που “σφίξει” η ζύμη προσθέτετε σταδιακά λίγο γάλα και συνεχίζετε το ζύμωμα. Αν με το γάλα “κολλάει” ελαφρώς το μείγμα μην ανησυχήσετε γιατί σιγά σιγά θα απορροφηθεί το γάλα και θα έχετε μια αφράτη ζύμη.

[**] Εναλλακτικά ψήνετε τα ροξάκια σας, τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς, τα μεταφέρετε σε μικρό ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνετε κρύα με το καυτό σιρόπι. Τα αφήνετε να απορροφήσουν όλο το σιρόπι και μετά τα τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

πηγη sintayes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button