ΥΓΕΙΑ

Σαρακοστή: Το 100% θρεπτικό και απολαυστικό γλυκό της εποχής

O χαλβάς από ταχίνι συνδυάζει πολλές ιδιότητες που τον κάνουν το ιδανικό γλυκό για όλες τις εποχές

γράφει ο Κλινικός Διαιτολόγος και Διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσου

Πώς θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον χαλβά από ταχίνι με μια μόνο λέξη; Είναι κάτι τέτοιο δυνατόν; Σίγουρα όχι! Ο χαλβάς από ταχίνι συνδυάζει πολλές ιδιότητες που τον κάνουν το ιδανικό γλυκό για όλες τις εποχές. Είναι γλυκός, γευστικός, παραδοσιακός, νηστίσιμος αλλά και θρεπτικός!

Αξίζει να θυμίσουμε ότι βασικό συστατικό του είναι το ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι. Το ταχίνι περιέχει πλειάδα βιταμινών, μετάλλων, απαραίτητων λιπαρών οξέων αλλά και φυτοσυστατικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας.

Καθώς πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή, η λαγάνα, η ταραμοσαλάτα, τα θαλασσινά, τα όσπρια και ο χαλβάς από ταχίνι είναι τα τρόφιμα που σίγουρα έρχονται στην σκέψη όλων, ειδικά όταν πρόκειται για το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι.

Ο χαλβάς από ταχίνι είναι το τρόφιμο που μπορεί να καλύψει τα περισσότερα «κενά» που δημιουργούνται από τον αποκλεισμό του κρέατος και των γαλακτοκομικών την περίοδο της νηστείας. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Παράλληλα, αποτελεί πηγή των διακλαδισμένων αμινοξέων (λευκίνης, ισολευκίνης και βαλίνης) που είναι πολύ χρήσιμα για όσους γυμνάζονται συστηματικά.

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά προέρχονται από το σουσάμι και το ταχίνι, η κατανάλωση των οποίων έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι προσφέρει καλύτερο έλεγχο των λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και αντιμετώπιση των πόνων της οστεοαρθρίτιδας.

Προσοχή, βέβαια, θα πρέπει να δοθεί στην ποσότητα κατανάλωσης. Η θερμιδική του αξία είναι ανάλογη της θρεπτικής. Η μερίδα ορίζεται στα 40 γραμμάρια και αποδίδει περίπου 180 θερμίδες, ποσό ενέργειας που μπορεί να προστεθεί σε κάθε υγιεινό διαιτολόγιο. Για άτομα με μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ο αριθμός των μερίδων ρυθμίζεται ανάλογα.

Με άλλα λόγια, δεν ξεχνάμε ότι πέρα από άκρως απολαυστικός, ο χαλβάς από ταχίνι έχει και υψηλή θρεπτική αξία. Έτσι, μπορεί να έχει την τιμητική του όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και ολόκληρο τον χρόνο, συμβάλλοντας στη σωστή θρέψη του οργανισμού μας και προσφέροντας παράλληλα, τη μοναδική, γλυκιά του γεύση.

πηγη ygeiamou.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button