ΔΙΑΦΟΡΑ

ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: Η ΕΦΟΡΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ..

ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ: Η ΕΦΟΡΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ..

Η Εφορία ακυρώνει όλα τα πρόστιμα! Ευχάριστα είναι τα νέα για όσους αφορά αυτό το προνόμιο!

Σανίδα σωτηρίας στον κυκεώνα των φορολογικών νόμων αναδεικνύεται και πάλι η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με μια σημαντική απόφαση (1200/2019) η ΔΕΔ Αθηνών ακυρώνει πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιτηδευματίες για δήθεν εισόδημα από ιδιόχρηση ακινήτων τους.

Για τυπική παράλειψη τα ελεγκτικά κέντρα επιβάλλουν φόρους σε επιχειρήσεις για τεκμαρτό εισόδημα που δεν υπάρχει. Τα κρούσματα είναι πάμπολλα. Ενα από τα πιο κραυγαλέα όμως αφορά εταιρεία την οποία δικαίωσε η ΔΕΔ, σε προσφυγή της μετά από επιτόπιο έλεγχο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΠ).

Στην περίπτωση αυτή το ΚΕΜΕΠ ανακάλυψε φοροαποφυγή 300.000 ευρώ και επέβαλε πρόσθετους φόρους και πρόστιμα σε επιχείρηση επειδή παρέλειψε να εγγράψει στα βιβλία της ως τεκμαρτή δαπάνη το κόστος ιδιόχρησης των ακινήτων ώστε να μηδενίσει το τεκμαρτό εισόδημα ιδιόχρησης που υπολογίζει η Εφορία για τα ίδια ακίνητα!

Επί της ουσίας, η ΔΕΔ απεφάνθη για το αυτονόητο: ότι η καταχώρηση του συνολικού εισοδήματος από ιδιόχρηση και της αντίστοιχης τεκμαρτής δαπάνης είναι κυρίως πληροφοριακού χαρακτήρα, ενώ η παράλειψή της δεν επηρεάζει το πραγματικό φορολογικό αποτέλεσμα της επιχείρησης. Καθώς όμως η αναγραφή τους σε βιβλία, δηλώσεις κ.λπ. αποτελεί τυπική υποχρέωση βάσει νόμου, η ΔΕΔ έκρινε ότι για την παράλειψη μπορεί να επιβληθεί μόνο το πρόστιμο των 100 ευρώ, για διόρθωση ανακριβούς υποβολής δήλωσης, καθώς τα πληροφοριακά στοιχεία δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα.

Εφορία

Το πρόβλημα αφορά όσες επιχειρήσεις διαθέτουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τις οποίες χρησιμοποιούν. Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι το ετήσιο τεκμαρτό μίσθωμα της ιδιόχρησης υπολογίστηκε μόνο επί της αντικειμενικής αξίας των ιδιοχρησιμοποιούμενων γραφείων και δεν συμπεριέλαβε το σύνολο των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων (αποθήκες, εργοστάσια κ.λπ.). Καθώς η αντικειμενική αξία των ακινήτων της συγκεκριμένης εταιρείας ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, ο έλεγχος προσδιόρισε το τεκμαρτό εισόδημα με τον προβλεπόμενο συντελεστή 3% της αξίας τους, δηλαδή 300.000 ευρώ. Ωστόσο δεν αναγνώρισε το ίδιο ποσό ως ισόποση δαπάνη επειδή δεν είχε καταχωρηθεί ως έξοδο στα βιβλία που κρατά η εταιρεία. Η ΔΕΔ όμως διέγραψε το πλασματικό εισόδημα που η ελληνική τυπολατρία προσδιόρισε.

Δεδικασμένο

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όμως, όπου οι διοικητικές λύσεις σε προσφυγές φορολογουμένων κρίνονταν κεκλεισμένων των θυρών από ειδικές επιτροπές και ίσχυαν εξατομικευμένα, από τον Απρίλιο του 2016 η ΔΕΔ αναρτά δημόσια στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ τις αποφάσεις της, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια των φορολογικών ελέγχων αλλά και των διορθωτικών αποφάσεών της. Δημοσιεύει όμως και αναλυτική αιτιολογία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης των φορολογουμένων και στην ισονομία, καθώς το σκεπτικό των αποφάσεων γίνεται γνωστό σε όλους.

Ετσι, και ο φορολογικός έλεγχος υποχρεώνεται πλέον να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο φορολογικά θέματα όλων των φορολογουμένων, εφόσον έχει αποφανθεί γι’ αυτά η ΔΕΔ, ενώ και οι ελεγχόμενοι, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, δεν χρειάζεται να προσφεύγουν μαζικά για θέματα που καλύπτουν ήδη προηγούμενες αποφάσεις.

πηγη youstyle.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button