ΔΙΑΦΟΡΑ

Σε κατάσταση συναγερμού! Στους 48 βαθμούς η θερμοκρασία στη Σιβηρία!

Καιρός: Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, στη Σιβηρία το θερμόμετρο έχει σκαρφαλώσει τις τελευταίες ημέρες στους 48 Βαθμούς Κελσίου με το κύμα καύσωνα να επιμένει προβληματίζοντας έντονα τους επιστήμονες.

Η βρετανική εφημερίδα «Independent» γράφει ότι η θερμοκρασία στον Αρκτικό Κύκλο έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας «Copernicus» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους «ξεπέρασε κατά πολύ» τους 35 Βαθμούς Κελσίου σε ολόκληρη την περιοχή αυτή της Ρωσίας, από την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Σιβηρία επλήγη από μεγάλες πυρκαγιές τα τελευταία δύο χρόνια γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, συνέβαλε ως ένα βαθμό στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το κύμα καύσωνα που έχει πλήξει από πέρυσι τη βορειοανατολική περιοχή της Ρωσίας, θα ήταν «πρακτικά αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Independent», στο Saskylakh, πόλη της Αρκτικής, ο υδράργυρος έδειξε 31.9 Βαθμούς Κελσίου στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα Κοπέρνικους της ΕΕ.

Πρόκειται για την πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή από το 1936.

Η θερμοκρασία στην περιοχή της Σιβηρίας ανέβηκε τον Μάιο στους 30 Βαθμούς Κελσίου, πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο για την συγκεκριμένη εποχή του έτους.

Τα τελευταία χρόνια, η Αρκτική είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη όπου η αύξηση της θερμοκρασίας είναι η πιο έντονη.

Έκθεση του Προγράμματος Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της Αρκτικής (AMAP) που δημοσιεύθηκε τον Μάιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η Αρκτική ζεσταίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Από το 1971 έως το 2019, η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή αυτή ανέβηκε κατά 3,1 Βαθμούς Κελσίου όταν στον υπόλοιπο πλανήτη, η θερμοκρασία είχε αυξηθεί κατά έναν Βαθμό Κελσίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κύμα καύσωνα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τη Σιβηρία το 2019 και το 2020, ανέβασαν στα ύψη τον υδράργυρο σε ένα από τα πιο κρύα μέρη του πλανήτη.

Καιρός σήμερα: Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος και την Παρασκευή – Σάκης Αρναούτογλου: «Κόβεται» στα δυο η χώρα

Καιρός σήμερα: Υψηλών θερμοκρασιών συνέχεια και την Παρασκευή μετά το σκηνικό ταλαιπωρίας που δημιούργησε ο καύσωνας την Πέμπτη.

Σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος θα δείξει 40 βαθμούς, ενώ στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 39 βαθμοί.

Σταδιακές ανάσες δροσιάς αναμένονται από το Σάββατο, με τη ζέστη να υποχωρεί ελαφρώς.

Πιο ζεστή ημέρα θεωρήθηκε η Πέμπτη, με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 44 βαθμούς.

Η μεγαλύτερη θερμοκρασία καταγράφτηκε στα Χανιά (περιοχή Νεροκούρου) με 44,3 βαθμούς. Ακολούθησαν Άργος (43,8), Ψαχνά Ευβοίας (43,3), Τανάγρα (43,2) και Αυλίδα (43). Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, ότι 78 σταθμοί του δικτύου του Αστεροσκοπείου κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο φτερωτός άνεμος Λίβας (Λιψ), που αντιπροσωπεύει το νοτιοδυτικό άνεμο στον Πύργο των Αέρηδων στην Πλάκα της Αθήνας, ήταν «υπεύθυνος» για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες την Πέμπτη, σύμφωνα με το meteo.

Η θερμή εισβολή των αερίων μαζών, σε συνδυασμό με την επίδραση της τοπογραφίας στη νοτιοδυτική και δυτική ροή των ανέμων, οι οποίοι δρουν ως καταβάτες στα ανατολικά τμήματα, οδήγησαν τις μέγιστες θερμοκρασίες σε τιμές που έφτασαν και τοπικά ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς.

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button