ΔΙΔΑΧΕΣ

Συνταγή της μαμάς Σοφίας : «Κόλυββα,το κέρασμα των κεκοιμημένων»

 

Η σημασία του Μνημοσύνου στην Εκκλησία με την συνοδεία των κολλύβων εις Αιωνίαν Μνήμη των ψυχών των συγγενικών και αγαπημένων προσώπων, και όχι

μόνον αυτών, οι οποίοι έχουν κοιμηθεί, είναι μεγάλης πνευματικής και εκκλησιαστικής σημασίας.Είναι χρέος μας ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, το να φροντίζουμε, ώστε να γίνεται, για το καλό και την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων η Επιμνημόσυνης Δέησης και η παρασκευή των κολλύβων.

Τα ψυχοσάββατα είναι υποχρέωση όλων μας ως Χριστιανοί, να  »φτιάχνουμε» τα κόλλυβα με προσευχή και φροντίδα, ώστε να διαβάζονται στην Εκκλησία, σύμφωνα με το τυπικό της Επιμνημόσυνης Δέησης που τελείται από τους Ιερείς  στους Ορθόδοξους Ναούς,στην μνήμη των κεκοιμημένων Ορθοδόξων Χριστιανών Πατέρων, αδερφών, συγγενών,φίλων και εχθρών μας.

Αιωνία τους η μνήμη !

Υλικά:

250γρ. στάρι

“Ενα φλυτζάνι καρυδόψιχα χοντροτριμμένη
Μισό φλυτζάνι αμυγδαλόψυχα(άσπρη)
“Ενα φλυτζάνι σταφίδες
Κύμινο μισό κουταλάκι του γλυκού
Κανέλλα (λίγη),γαρύφαλλο ξύσμα ( λίγο αν επιθυμούμε )

Φρυγανιά μισό φλυτζάνι του τσαγιού έως και ένα φλυτζάνι  (για το μείγμα και για επάνω στο στρώσιμο)

Δύο κουταλάκια του γλυκού σπόροι ροδιού (αν υπάρχουν)
“Αχνη ζάχαρη αρκετή(πάνω από την στρώση με την φρυγανιά)
Κουφετάκια άσπρα η΄άσημένια (αν θέλουμε) για το στόλισμα
Δημιουργία
Πρώτα πλένουμε με νεράκι το σιτάρι και το βράζουμε ,τόσο όσο να μαλακώσει δίχως να χυλώσει.
Το σουρώνουμε από το νερό, όταν έχει βράσει και το απλώνουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, για να τραβήξει τελείως την υγρασία του.Το αφήνουμε έτσι αρκετή ώρα.’Οταν το στάρι δεν έχει την αίσθηση της υγρασίας (κι έχει στεγνώσει), σε ένα σκεύος ανακατεύουμε τα υλικά εκτός της άχνης ζάχαρης .
Σε μία λίγο βαθία πιατέλα απλώνουμε το στάρι με τους καρπούς, ενώ το πατούμε στην επιφάνεια με λαδόκολλα η΄χαρτί κουζίνας, για να γίνει η επιφάνεια λεία.Στην συνέχεια απλώνουμε φρυγανιά πάχους περίπου 1/2 δάχτυλο του χεριού μας και πατούμε πάλι με την λαδόκολλα σε όλη την επιφάνεια.Τέλος επαναλαμβάνουμε απλώνοντας μπόλικη άχνη ζάχαρη. Σχηματίζουμε στολίζοντας το σχήμα του σταυρού στο κέντρο και ολοκληρώνουμε το στολισμό με σταφίδες, καρύδια ,κουφετάκια , όπως επιθυμούμε με προσοχή.
Μπορούμε να συμπληρώσουμε και τα αρχικά από το όνομα του κεκοιμημένου-ης ,του μνημοσύνου όπως επίσης το ίδιο κάνουμε , όταν θα διαβαστεί τα Ψυχοσάββατα στην Εκκλησία μας κατά την διάρκεια του τυπικού της ημέρας στο τέλος της Θ.Λειτουργίας.

 

*Αφιερωμένο στην επίγεια μητέρα μου……….

Γιώτα Παμπάλου

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button