ΔΙΑΦΟΡΑ

Σοκ: Μεγάλη Προσοχή: Ξαφνικά βλέπει εξανθήματα στο δέρμα του γιου της. Ευτυχώς που τον έτρεξε στον γιατρό!

Σοκ: Μεγάλη Προσοχή: Ξαφνικά βλέπει εξανθήματα στο δέρμα του γιου της. Ευτυχώς που τον έτρεξε στον γιατρό!

Είναι να μην σου συμβεί. Κάτι παράξενο συμβαίνει ξαφνικά στο παιδί σου και εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι. Να το πάρεις πάλι να πας στο νοσοκομείο ή θα γίνεις ρεζίλι όπως την άλλη φορά που ο γιατρός σε κοιτούσε έτοιμος να εκραγεί επειδή τον απασχολούσες στα επείγοντα για κάτι ασήμαντο;

Συνήθως, δεν είναι τίποτα. Αλλά κι αν είναι; Για την Κάρεν ΜακΓκρέγκορ δεν υπήρχαν τέτοια διλήμματα. Μια μέρα ο γιος της παρουσίασε κάποια παράξενα εξανθήματα και δεν υπήρχε αμφιβολία ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει. Ο μικρούλης ήταν μόλις 2 ετών και δεν χρειαζόταν να έχει κάποιος εξειδικευμένη γνώση για να διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί.

Στην αρχή νόμιζε πως τα εξανθήματα παρουσιάστηκαν επειδή έπαιζε στο γρασίδι. Νόμιζε δηλαδή πως ήταν αλλεργική αντίδραση. Η Κάρεν όμως σύντομα θυμήθηκε μια άλλη περίπτωση που είχε διαβάσει στο Facebook. Τα συμπτώματα έμοιαζαν με βορρελίωση, μια μολυσματική ασθένεια γνωστή και ως νόσος του Λάιμ. Και έτσι, αποφάσισε να πάει αμέσως τον γιο της στον γιατρό. Η νόσος του Λάιμ οφείλεται σε ένα βακτήριο που μεταφέρεται στον άνθρωπο από τα τσιμπούρια. Η Κάρεν όμως δεν είχε δει κανένα έντομο να περπατάει στο σώμα του γιου της. Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε πως είναι καλύτερα να πάει τον μικρό στον γιατρό.

Η απόφασή της αυτή αποδείχθηκε απόλυτα σωστή.

Οι γιατροί τής είπαν πως το παιδί πράγματι πάσχει από βορρελίωση και η μόλυνση είχε γίνει μερικές βδομάδες πιο πριν. Χάρη στην προνοητική και υπεύθυνη μαμά του, ο μικρούλης δέχθηκε άμεσα την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη. Οι γιατροί τού έγραψαν αντιβιοτικά και πολύ γρήγορα τα συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν.

Η Κάρεν όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Αποφάσισε να ενημερώσει για το γεγονός, δημοσιεύοντας μια ανάρτηση στο Facebook. Και εκείνη είχε μάθει για την αρρώστια χάρη στα κοινωνικά δίκτυα και ήθελε να ανταποδώσει και να δημοσιεύσει το περιστατικό. Κάποιοι άλλοι γονείς θα διάβαζαν την ιστορία της και, από τον έναν στον άλλον, οι αναγνώστες θα ευαισθητοποιούνταν για τον κίνδυνο.

Εκείνη μπορεί βέβαια να υπερβάλλει. Λέει πως το Faceboοκ έσωσε τη ζωή του γιου της. Αλλά, όπως και να έχει το πράγμα, αν δεν είχε διαβάσει για τη βορρελίωση ίσως να αμελούσε να πάει το παιδί στον γιατρό. Μπορεί να περίμενε να περάσει από μόνο του, θεωρώντας πως είναι αλλεργική αντίδραση.

Ενθαρρύνει τώρα τους γονείς να μοιράζονται τέτοιες ιστορίες και να ενημερώνουν, με υπευθυνότητα πάντα. «Αν δεν υπήρχε εκείνη η ανάρτηση που είχα διαβάσει, δεν θα μπορούσα να ξέρω πως είναι κάτι πιο σημαντικό από ένα απλό εξάνθημα. Θα θεωρούσα ότι είχε παρουσιαστεί από το γρασίδι», λέει η Κάρεν στο Facebook.

Μετά από αυτό, χιλιάδες κοινοποίησαν τη δημοσίευση της Κάρεν, ενώ ακόμη και γιατροί σχολίασαν στη σελίδα τους το περιστατικό αναδημοσιεύοντας τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει η Κάρεν. «Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση», έγραψε. «Θα ήθελα αυτή η τρομακτική κατάσταση να εκπαιδεύσει και άλλους για να προσέχουν αυτό το καλοκαίρι», λέει η Κάρεν στο Facebook.

Σχετικά με τη Νόσο του Λάιμ

Η βορρελίωση μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη αν δεν θεραπευτεί. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, μηνιγγίτιδα, αρθρίτιδα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι και παράλυση. Ωστόσο, αν το τσιμπούρι απομακρυνθεί άμεσα, οι πιθανότητες είναι να μην εκδηλωθεί η ασθένεια, συμβουλεύει το αμερικανικό κέντρο για την πρόληψη ασθενειών: Center for Disease Control. Το πρώτο χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου είναι η εμφάνιση ενός εξανθήματος που στη συνέχεια απλώνεται σαν δαντέλα. Χρειάζονται περίπου 4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα για να εμφανιστεί. Το δέρμα είναι ζεστό στην αφή, αλλά δεν πονάει και δεν δημιουργείται φαγούρα.

Πριν μερικά χρόνια, το LIFO είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο ρωτώντας αν η βορρελίωση είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Είναι γνωστό ότι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν αντιμετωπίσει την ασθένεια είναι και δεκάδες επώνυμοι. Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις σε γνωστούς και αγνώστους. Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο πρόληψης ασθενειών τα κύρια αρχικά συμπτώματα της βορρελίωσης είναι :

  • Πυρετός
  • Κρυάδες
  • Πονοκέφαλοι
  • Πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις
  • Πρησμένοι λεμφαδένες

Τώρα που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και τα τσιμπούρια βρίσκονται στο ιδανικό τους περιβάλλον, καλό είναι να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.

Να φοράτε πάντα μακριά παντελόνια και μακρυμάνικες μπλούζες σε καλοκαιρινά υφάσματα, συνοδευόμενα από τα κατάλληλα παπούτσια με κάλτσες, όταν πηγαίνετε στη φύση. Παρακαλούμε κοινοποιήστε αυτό το άρθρο για να ενημερωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι για τους κινδύνους από τη νόσο του Λάιμ.

Πηγη: gr.newsner.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button