ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σουπιές κρασάτες της Αργυρώς

Υλικά Συνταγής

  • 4-5 φρέσκιες σουπιές γύρω στο 1 κιλό
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε φέτες)
  • 3-4 μικρά κρεμμυδάκια (ολόκληρα)
  • 2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 2 μέτριες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σουπιές κρασάτες κοκκινιστές

Ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά που εκτιμούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου. Μάλιστα οι σουπιές είναι από τα αγαπημένα τους θαλασσινά, έχουν πολύ γλυκιά σάρκα και όταν μαγειρεύουν σωστά το φαγητό είναι εξαιρετικό και το αποτέλεσμα μοναδικό. Αυτή η συνταγή της Αργυρώς θα σας δώσει μια πολύ ωραία ιδέα για το νηστίσιμο τραπέζι σας. Οι κρασάτες σουπιές κοκκινιστές τρώγονται σκέτες σαν ορεκτικό αλλά αν προσθέσετε ρύζι γίνεται το τέλειο νηστίσιμο κυρίως πιάτο. Από τις πιο ωραίες συνταγές με σουπιές, που μοσχοβολάνε και σε ταξιδεύουν στη θάλασσα. Δείτε τους τρόπους μαγειρέματος και όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία. Προτιμήστε φρέσκες και όχι κατεψυγμένες γιατί συνήθως γίνονται πιο μαλακές.

Για τις σουπιές κρασάτες

  • Καθαρίζουμε τις σουπιές, βγάζουμε το κόκκαλο. Χωρίζουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια.
  • Πλένουμε τις σουπιές και τις στεγνώνουμε.
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε το σώμα σε μεγάλα κομμάτια.
  • Κρατάμε το μελάνι τους σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη.
  • Βάζουμε τις σουπιές σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα για λίγα λεπτά.
  • Όταν πιούν όλα τα υγρά τους προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κομμένο κρεμμύδι και τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια.
  • Αφήνουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄ και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας για 1΄να βγάλει τα αρώματα του.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό του όγκου του.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπαστούν οι σουπιές.
  • Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσει η σουπιά, να μελώσει η σάλτσα και να δέσει.

Μυστικά για τις σουπιές

-Οι φρέσκες σουπιές έχουν μελάνι και θέλει λίγο προσοχή για να τι αφαιρέσετε χωρίς να πεταχτεί και να λερωθεί το δέρμα ή τα ρούχα σας.

-Σίγουρα θα φορέσετε γάντια και σίγουρα αν για λίγη ώρα βάλετε τις σουπιές στην κατάψυξη, θα σφίξει το σακουλάκι της μελάνης που βρίσκεται μέσα στη σουπιά. Έτσι θα το τραβήξετε και θα αφαιρέσετε ολόκληρο χωρίς να τρέξει.

-Το μελάνι της σουπιάς είναι πολύτιμο τόσο για το χρώμα του όσο και για την θαλασσινή γεύση του.

-Μπορείτε να το προσθέσετε μέσα στην συνταγή ή να το κρατήσετε για να φτιάξετε ριζότο ή φρέσκα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς.

-Όλο το μυστικό στο μαγείρεμα της σουπιάς είναι το σιγανό μαγείρεμα για να μαλακώσει

-Οι κρασάτες σουπιές σερβίρονται σκέτες σαν μεζές ή σαν κυρίως πιάτο, με ρύζι, κους κους, πλιγούρι, κριθαράκι ή πατάτες τηγανητές.

-Όταν βρείτε φρέσκες σουπιές καθαρίστε τες, πλύνετε και στεγνώστε τες σε σουρωτήρι. Αποθηκεύστε τες σε σακούλες τροφίμων στην κατάψυξη. Διατηρούνται για πολλούς μήνες.

-Οι σουπιές που μπαίνουν στην κατάψυξη όταν αποψυχθούν θα είναι πιο μαλακές.

πηγη argiro.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button