ΔΙΑΦΟΡΑ

Συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης: Ποιοι θα πάρουν αυξήσεις και αναδρομικά – Παραδείγματα

Το χρώμα του χρήματος αναμένεται να δουν τους επόμενους μήνες, το αργότερο έως το καλοκαίρι, χιλιάδες συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς ο επανυπολογισμός του ν. Βρούτση φέρνει αυξήσεις στις συντάξεις και αναδρομικά. Από τις αλλαγές εκτιμάται ότι επηρεάζονται συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εκτός του πρώην ΟΓΑ), οι οποίες είτε έχουν ήδη επανυπολογιστεί, είτε εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους.

Η νέα σύνταξη, που προβλέπεται να καταβληθεί σε αρκετούς συνταξιούχους αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου, θα προκύψει από την σύγκριση της εθνικής, της ανταποδοτικής σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς που λάμβαναν οι συνταξιούχοι στις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, αλλά και του αθροίσματος της εθνικής, της ανταποδοτικής σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς που διαμορφώνεται με βάση τα νέα ευνοϊκά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Ειδικότερα, περίπου 200.000 απόμαχοι της δουλειάς αναμένεται να δουν αυξήσεις και αναδρομικά αναδρομικά 19 μηνών, αν τελικά αυτά καταβληθούν τον Απρίλιο του 2021. Πάντως, υπάρχει μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, κυρίως παλαιοί συνταξιούχοι με θετική προσωπική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, οι οποίοι θα δουν την αύξηση στα… χαρτιά και όχι στην τσέπη τους, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παλαιούς συνταξιούχους, δηλαδή όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου. Οι συγκεκριμένοι έχουν, μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, διατηρήσει προσωπική διαφορά που είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του Νόμου Βρούτση. Στην πραγματικότητα οι συνταξιούχοι αυτοί ωφελούνται γιατί ψαλιδίζεται η προσωπική διαφορά τους, όμως δεν κερδίζουν στην πράξη κάτι, καθώς δεν αυξάνεται πραγματικά η σύνταξη τους.

Για παράδειγμα συνταξιούχος με προσωπική διαφορά 170 ευρώ και αύξηση λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης 190 ευρώ θα δει πραγματική αύξηση 20 ευρώ. Ωστόσο, αν ένας συνταξιούχος είχε διατηρήσει προσωπική διαφορά το ποσό των 120 ευρώ και η αύξηση που προκύπτει από τον νόμο Βρούτση είναι 90 ευρώ, τότε δεν θα δει αύξηση στην τσέπη του αλλά απλά μειώνεται λογιστικά η προσωπική διαφορά στα 30 ευρώ. Τα αναδρομικά ποσά που προκύπτουν από τη νέα αναπροσαρμογή για το χρονικό διάστημα από 01.10.2019 έως και τη δημοσίευση της απόφασης, χορηγούνται εφάπαξ.

πηγη enikonomia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button