ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού, στην Πάτρα

Σύμφωνα με τον ρωσικό τύπο τα  λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού θα μεταφερθούν από την Κριμαία  στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην  Πάτρα, στις 02 Απριλίου. Η αρχιεπισκοπή Πατρών σκοπεύει να διοργανώσει ειδική τελετή υποδοχής των  λειψάνων του Αγίου που αγαπούν όλοι οι Έλληνες.  Αναμένεται κοσμοσυρροή πιστών και  από άλλες περιοχές της Ελλάδας για το προσκύνημα των ιερών λειψάνων.

Τα λείψανα του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως  και  Κριμαίας, θα μεταφερθούν  στις 2 Απριλίου στην πόλη της Πάτρας, δήλωσε  στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti εκπρόσωπος του  ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα. Τα λείψανα θα παραμείνουν  στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην  Πάτρα, για περίπου δέκα ημέρες. Η Αρχιεπισκοπή Πατρών  σκοπεύει να δώσει την δυνατότητα έκθεσης των λειψάνων  σε  χιλιάδες πιστών που θα μεταβούν από άλλες περιοχές της χώρας μας. «Το ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Μητροπολίτη Πατρών κκ. Χρυσοστόμου και  με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κκ. Κυρίλου, εγκρίθηκε η μεταφορά των θαυματουργών λειψάνων  του Αγίου Λουκά στην Ελλάδα.  Ελπίζουμε ότι χιλιάδες πιστοί θα είναι σε θέση να προσκυνήσουν τα λείψανα  στον Καθεδρικό ναό της Πάτρας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Βλαντιμίρ  Yakunin . Ο ίδιος επεσήμανε ότι η μεταφορά των λειψάνων πραγματοποιείται στα πλαίσια του εορτασμού του ρωσικού έτους στην Ελλάδα , και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το γεγονός αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τις φιλικές  σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

 

Τώρα τα λείψανα του Αγίου Λουκά ευρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας στην Συμφερούπολη. Μέρος αυτών των λειψάνων  θα μεταφερθούν στην Ελλάδα μέσα σε ειδική κιβωτό. Ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς, κατά κόσμο Valentin Yasenetsky, γεννήθηκε 27 του Απριλίου, 1877 στο Κερτς. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κιέβου. Το 1921, χειροτονήθηκε διάκονος και το 1923  κρυφά εκάρη μοναχός με το όνομα του  Ευαγγελιστού Λουκά, ενώ στην συνέχεια  χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Τον Μάιο του 1946 ο Επίσκοπος Λουκάς διορίστηκε Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως  και  Κριμαίας. Ο Άγιος Λουκάς πέθανε στις  11 Ιουνίου του  1961, μετά από πολλές διώξεις και βασανιστήρια, φυλακίσεις από  το άθεο  κομουνιστικό καθεστώς που τον κυνήγησε ανηλεώς . Ο Άγιος επισημαίνεται ότι βοήθησε εκατοντάδες Ρώσους πιστούς στηρίζοντας την ορθοδοξία στα δύσκολα χρόνια της ΕΣΣΔ, ενώ στην πατρίδα μας είναι γνωστός για τα θαύματα του. Ο Άγιος Λουκάς αγιοποιήθηκε  στην συνέλευση των νέων Ρώσων  Μαρτύρων και ομολογητών  το 2000. Ο Άγιος Λουκάς είναι σεβαστός ως άγιος και σε άλλες τοπικές Εκκλησίες, ιδιαίτερα στην ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Θεωρείται προστάτης των γιατρών  στην Ελλάδα, ειδικότερα, των στρατιωτικών γιατρών.

pentapostagma.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button