ΔΙΑΦΟΡΑ

Πώς θα πλnρώνουμε από σήμερα σε ταξί και λαϊκές – Τσοuχτερά πρόστıμα

POS: Πληρωμές με κάρτα σε ταξί,περίπτερα, λαϊκές αγορές από τη Δευτέρα
Πρόστιμα 1.500 ευρώ σε όσους δεν θα έχουν συμμορφωθεί – Ποιοι θα πρέπει να έχουν POS από την Πρωταπριλιά

Πληρωμές με κάρτες μέσω POS θα πρέπει να δέχονται από αύριο Δευτέρα 1η Απριλίου δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εντάσσονται στη λίστα των 35 νέων κλάδων όπου επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση τερματικών αποδοχής πληρωμών με κάρτες. Το μέτρο αφορά 110.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες από ταξί και πωλητές σε λαϊκές αγορές έως περίπτερα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Οι επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν POS θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ όσοι είναι υποχρεωμένοι να συνδέσουν το τερματικό με την ταμειακή μηχανή έχουν προθεσμία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί δηλαδή έως τις 31 Μαρτίου 2024 ή μέχρι την 30η Απριλίου Σε όποιον δεν συμμορφωθεί επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Το πρόστιμο των 1.500 ευρώ μειώνεται στο μισό αν:

Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.
Επαγγελματικός λογαριασμός

Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Για την υποβολή δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πέραν των προθεσμιών επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Διασύνδεση ταμειακών – POS
Στο μέτωπο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος (Παραπολιτικά 90.1), «μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 135 χιλιάδες διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα, ουσιαστικά έχουμε ξεπεράσει τα μέσα της διαδρομής εάν σκεφτούμε ότι το σύνολο των διασυνδέσεων που αναμένουμε μέχρι τέλος Απριλίου είναι 250 χιλιάδες περίπου».

Οσον αφορά τις χρεώσεις στις συναλλαγές με POS ο Όμηρος Τσάπαλος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με τις τράπεζες και με τις εταιρείες των POS προκειμένου να καταλήξουμε έστω για μικρές συναλλαγές έως 10 ευρώ να υπάρξουν μειωμένες χρεώσεις σε σχέση με αυτές που υπάρχουν σήμερα. Η δεύτερη πρόνοια είναι ότι έχουμε θεσπίσει το σύστημα IRIS το οποίο είναι ένα σύστημα αμέσων πληρωμών χωρίς προμήθεια για τον πελάτη και με εξαιρετικά χαμηλότερες προμήθειες για τον επιχειρηματία. Αν υιοθετήσει το σύστημα IRIS ο επιχειρηματίας θα δει μέχρι και 50% φθηνότερες προμήθειες σε σχέση με αυτές που επωμίζεται τώρα σε μια συναλλαγή με POS».

Η λίστα
Οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πρέπει να διαθέτουν POS από την 1η Απριλίου 2024 είναι οι εξής:

Λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό
Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα
Λιανικό εμπόριο άλλων τροφίμων σε εξειδικευμένα καταστήματα
Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών
Εκμετάλλευση ταξί
Χρηματοδοτική μίσθωση (leasing)
Ασφάλειες ζωής
Δραστηριότητες σχετικές με συναλλαγές συμβάσεων χρεογράφων και αγαθών
Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία
Αξιολόγηση κινδύνων και ζημιών

Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών
Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις ασφαλίσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία
Δραστηριότητες διαχείρισης κεφαλαίων
Αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων
Δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας
Διαφημιστικά γραφεία
Παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης
Έρευνα αγοράς και δημοσκοπήσεις
Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών
Εκμίσθωση πνευματικής ιδιοκτησίας και παρεμφερών προϊόντων, με εξαίρεση τα έργα με δικαιώματα δημιουργού

Δραστηριότητες γραφείων εύρεσης εργασίας
Υπηρεσίες γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης
Άλλες υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού
Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων
Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Πολιτιστική εκπαίδευση
Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες
Τέχνες του θεάματος
Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες
Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων
Επιδιόρθωση υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

Το διαβάσαμε εδώ i-diakopes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button