ΔΙΔΑΧΕΣ

Τι μας συμβουλεύει ο Μέγας Αθανάσιος για τη λαιμαργία;

Για την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων από τους ανθρώπους ο Μέγας Αθανάσιος δίνει μια σαφή συμβουλή.

Το σώμα δεν έγινε για την πορνεία, αλλά για τον Κύριο (Α’ Κορινθ. 6, 13). Ο Θεός δεν κατάργησε τη γαστέρα, αλλά τη γαστριμαργία. Ούτε κατάργησε την τροφή, που τρώει με μέτρο κανείς, που του είναι αναγκαία για τη συντήρηση του σώματος. Κατάργησε την πολυφαγία. Γι’ αυτό λέει πως το σώμα δεν δόθηκε για να εξουσιάζεται από τη γαστριμαργία, για να πέφτει στην πορνεία, αλλά δόθηκε για να υπηρετεί τον Κύριο. Όπως παραπάνω λέγει ο Παύλος.Είμαι ελεύθερος να τα πράττω όλα, δεν συμφέρουν όμως όλα.

Όλα είναι στην εξουσία μου, αλλά εγώ δεν θα εξουσιασθώ και δεν θα γίνω δούλος σε τίποτε από όλα αυτά (Α’ Κορ. 6, 12). Αυτό σημαίνει πως όλες οι τροφές δόθηκαν από το Θεό για τη συντήρηση του ανθρώπου, είναι καλές και αρμόζει σε μένα να τρώγω από όλες και να τρέφωμαι. Δεν πρέπει όμως να με κυριεύσει το πάθος της γαστριμαργίας. Δεν με συμφέρει. Γιατί δεν οικοδομεί μέσα μου, στην ψυχή μου το αγαθό.

(Μέγας Αθανάσιος)

«ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ
ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»

πηγη aoratospolemostheblog0.wordpress.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button