ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Σύμφωνα με όσα είπε, ο κ. Επιτροπάκης, «το τσίμπημα της μωβ μέδουσας μπορεί ακόμα να προκαλέσει και αίσθημα καύσου, καμιά φορά κακουχία, εμετό, πυρετό, ενώ υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να εισέλθει και σε σοκ».

Οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) κατακλύζουν τις ελληνικές θάλασσας και ενώ αρχικά, η παρουσία τους έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή σε Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού, το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται αρκετά μαζικά και στο Ιόνιο.

Ο ειδικός ιατρός, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Γεώργιος Επιτροπάκης, μίλησε σχετικά για το θέμα, στο Newsbomb.gr λέγοντας ότι: «Το καλοκαίρι έχουμε τσιμπήματα και δαγκώματα από θαλάσσια είδη, όπως είναι και οι μέδουσες. Αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα, στο σημείο θα υπάρξει φαγούρα, κνησμός, οίδημα ή ακόμα και φουσκαλίτσες. Μπορεί να δούμε ακόμα και ουλές. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί μπορεί να γίνει φλεγμονή και να χρειαστεί αντιβίωση».

Τι να κάνετε όταν σας τσιμπήσει

Σύμφωνα με όσα είπε, ο κ. Επιτροπάκης, «το τσίμπημα της μωβ μέδουσας μπορεί ακόμα να προκαλέσει και αίσθημα καύσου, καμιά φορά κακουχία, εμετό, πυρετό, ενώ υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να εισέλθει και σε σοκ».

O γιατρός μίλησε για τον τρόπο που πρέπει να καθαριστεί η περιοχή: «Στην αρχή καθαρίζουμε καλά την περιοχή με καθαρό νερό, έπειτα χρησιμοποιούμε αντισηπτικό σαπούνι και μετά βάζουμε φυσιολογικό νερό. Αν υπάρχει δυνατότητα βάζουμε ψυχρά επιθέματα, όπως για παράδειγμα πάγο. Οπωσδήποτε χρησιμοποιούμε τοπικά αντιβιοτικά, αν κρίνει ο γιατρός που θα μας δει μπορεί να μας δώσει και αντιβιοτικά από το στόμα».

Μάλιστα, ο κ. Επιτροπάκης σημείωσε πως «αναλόγως τον κνησμό ο γιατρός μπορεί να δώσει αντιισταμινικά και κορτιζόνη για να μειωθεί η φαγούρα». Η συμβουλή του γιατρού είναι «μαζί μας, στο φαρμακείο μας να έχουμε, κορτιζόνη, αντιισταμινικά και αδρεναλίνη».

πηγη newsbomb.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button