ΔΙΑΦΟΡΑ

To είδος τυριού που πρέπει να κόψουμε μαχαίρι

Πέρα από τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου εκτοξεύει και το νούμερο στη ζυγαριά.

Το τυρί αποτελεί για ορισμένους από εμάς μια διαχρονική γαστρονομική απόλαυση. Έχει εξέχουσα θέση στα πλατό τυριών και αλλαντικών μας, ενώ οι πολυάριθμες γεύσεις και υφές του, στολίζουν αμέτρητα πιάτα και προσδίδουν γεύση ακόμη και στην πιο απλή συνταγή.

Ωστόσο, το επεξεργασμένο τυρί, που φημίζεται για την εκτεταμένη διάρκεια ζωής του και τον τρόπο που λιώνει στο στόμα, συνδέεται με ανησυχίες για τον αρνητικό του αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της υγείας.

Επειδή ωστόσο δεν είναι δυνατόν να κόψουμε μαχαίρι όλα τα τυριά που διατίθενται στην αγορά, η διατροφολόγος Λόρι Γουόκερ μας αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο ένοχο στον κόσμο των επεξεργασμένων γαλακτοκομικών, τον οποίο πρέπει να πετάξουμε έξω από τη διατροφή μας μια για πάντα.

Γιατί πρέπει να κόψουμε μαχαίρι το αμερικάνικο τυρί

Το αμερικανικό τυρί, που έχει τρυπώσει στις καρδιές και στα πιάτα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, είναι γνωστό για τη λεία υφή και την ήπια γεύση του.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που το καθιστούν βασικό συστατικό σε μια σειρά από πρόχειρα γεύματα, όπως το τσίζμπεργκερ, το κλαμπ σάντουιτς και το mac&cheese, δηλαδή το κοφτό μακαρονάκι με λιωμένο τυρί, που συναντάται στον κατάλογο διαφόρων εστιατορίων γρήγορου φαγητού.

Σύμφωνα με την Γουόκερ τα επεξεργασμένα τυριά είναι εξαιρετικά πλούσια σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά. Ως εκ τούτου, απειλούν να αυξήσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, εκτοξεύοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου στα ύψη.

Συν τοις άλλοις τα κορεσμένα λιπαρά και οι υπεράριθμες θερμίδες που κρύβονται στο συγκεκριμένο επεξεργασμένο τυρί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους μας, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές μας

Υπάρχουν ένα σωρό θρεπτικές εναλλακτικές που υπόσχονται να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για γεύση και νοστιμιά, δίχως να σαμποτάρουν τους στόχους που σχετίζονται με την ευεξία μας.

Τυριά με χαμηλά λιπαρά, που παρασκευάζονται χωρίς υπερβολική προσθήκη νατρίου, όπως η φέτα ή το κατσικίσιο τυρί αποτελούν την πλέον ισορροπημένη επιλογή. Ομοίως και η τριμμένη παρμεζάνα ή το τυρί κότατζ, που αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και ευνοούν την υγεία της καρδιάς.

Ανεξάρτητα από το τυρί της αρεσκείας μας, έχει σημασία να φροντίζουμε να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα. Ακόμη, σε συνδυασμό με την επιλογή πιο υγιεινών τυριών, η διατήρηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής είναι εξίσου σημαντική.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ομαλής καρδιαγγειακής λειτουργίας και στη μείωση της πιθανότητας χρόνιων παθήσεων.

(Mε πληροφορίες από Yahoo)

πηγη huffingtonpost.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button