ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το απόλυτο superfood που δεν πρέπει να τρώτε μόνο την Καθαρά Δευτέρα!

Η καθαρά Δευτέρα έφτασε και εκτός από την παραδοσιακή Λαγάνα, τον ταραμά, τα όσπρια και τον χαλβά, την τιμητική τους έχουν και τα θαλασσινά. Εμείς επιλέξαμε το κορυφαίο των θαλασσινών που δεν είναι άλλο από το Χταπόδι το οποίο σας παρακινούμε να τρώτε σε κάθε περίπτωση και όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα. Δεν έχετε πειστεί ακόμη;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το χταπόδι, όπως σχεδόν όλα τα θαλασσινά, είναι άπαχο και με ελάχιστες θερμίδες. Χαρακτηριστικό είναι πως μία μερίδα χταποδιού έχει λιγότερες από 150 θερμίδες και πάνω από 25 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το χταπόδι είναι πλούσιο σε πολλά και βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων ιχνοστοιχείων και βιταμίνης Β-12. Όλα αυτά βεβαίως επιλέγοντας υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος χαμηλών λιπαρών ώστε να αποφύγετε την προσθήκη υπερβολικού λίπους και θερμίδων. Το χταπόδι χωρίς καμία αμφιβολία είναι ένα θαλασσινό Super food που αξίζει να το έχει στο διατροφικό σας πλάνο συχνότερα.

Σίδηρος

Το χταπόδι είναι πλούσιο σε σίδηρο, παρέχοντας την απαραίτητη ποσότητα για τους άνδρες και σχεδόν το ήμισυ του συνιστώμενου ποσού για τις γυναίκες. Ο σίδηρος είναι ιχνοστοιχείο, που σημαίνει ότι χρειάζεστε μόνο μικρές ποσότητες κάθε μέρα. Είναι φορέας οξυγόνου σε κύτταρα, ιστούς και ζωτικά όργανα. Ο σίδηρος παίζει επίσης ρόλο στην κυτταρική ανάπτυξη. Οι άνδρες χρειάζονται 8 χιλιοστόγραμμα σιδήρου καθημερινά ενώ οι γυναίκες χρειάζονται 18! Ένα τμήμα χταποδιού προσφέρει περισσότερα από 8 χιλιοστόγραμμα.

Σελήνιο

Το χταπόδι παρέχει την καθημερινή σας συνιστώμενη ποσότητα σεληνίου, το οποίο παίζει ρόλο στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της πέψης. Το σελήνιο λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό, απαλλάσσοντας το σώμα σας από βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά, όπως το σελήνιο, προστατεύουν τα κύτταρα εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Χρειάζεστε 55 μικρογραμμάρια ημερήσιου σεληνίου, αναφέρει ο Linus Pauling Institute. Μια μερίδα χταποδιού περιέχει περίπου 75 μικρογραμμάρια.

Βιταμίνη Β-12 

Το χταπόδι σας παρέχει βιταμίνη Β-12. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό, δημιουργώντας νέα ερυθρά αιμοσφαίρια και υποστηρίζοντας καθημερινές λειτουργίες του εγκεφάλου. Χρειάζεστε 2,4 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β-12 κάθε μέρα, λέει η Υπηρεσία Διαιτητικών Συμπληρώματων. Η κατανάλωση χταποδιού προσφέρει περισσότερα από 30 μικρογραμμάρια.

Συμβουλές μαγειρέματος

Καθαρίστε σχολαστικά το χταπόδι πριν το μαγειρέψετε. Αφαιρέστε τα μη βρώσιμα μέρη όπως τα μάτια, τα έντερα και το σάκο. Ξεπλύνετε σχολαστικά το χταπόδι για να αφαιρέσετε τυχόν σωματίδια. Ο κρεοπώλης σας μπορεί να κάνει τον καθαρισμό για εσάς εάν δεν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να το κάνετε.  Αποφύγετε τις ανθυγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, για να διατηρήσετε το λίπος και την πρόσληψη θερμίδων στο ελάχιστο.  Το χταπόδι ψητό στη σχάρα προσθέτει μια πλούσια, καπνιστή γεύση. Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι να το φτιάξετε στο τηγάνι αλλά με προσοχή. Προσθέστε κρεμμύδια, πράσα, ελάχιστο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Σβήστε με χυμό λεμονιού και προσθέστε λίγο λεμόνι πριν το σερβίρετε.

Γιώργος Μουλάς

Πηγη itrofi.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button