ΘΑΥΜΑΤΑ

Το πηγάδι της Μονής Δοχειαρίου και το θαύμα με τους Αρχαγγέλους

Το πηγάδι της Μονής Δοχειαρίου και το θαύμα με τους Αρχαγγέλους

Όταν βασίλευε στο Βυζάντιο ο Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος (1282-1328), οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ ευεργέτησαν θαυματουργικά τους πατέρες της Μονής Δοχειαρίου, αποκαλύπτοντας τους πηγή νερού.

Μέχρι τότε το νερό έφτανε στη μονή με αυλάκια, από τρία μίλια απόσταση, με αποτέλεσμα να μολύνεται και να προξενεί στους μοναχούς αρρώστιες, κυρίως πρηξίματα και ποδαλγίες.

Συνάχθηκαν λοιπόν κι αποφάσισαν να σκάψουν βαθιά και να τοποθετήσουν μεγάλους σωλήνες, απ’ όπου θα περνούσε πια το νερό ασφαλισμένο.

Ανέθεσαν το έργο σ’ ένα μοναχό χτίστη, το Θεόδουλο, κι αυτός αποφάσισε να το βάλει την επόμενη κιόλας μέρα σ’ εφαρμογή.

Την ίδια νύχτα παρουσιάζονται οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Θεόδουλο, σε όνειρο, και του λένε:

– Γιατί κουράζεστε και ταλαιπωρείστε μάταια και εσύ και το μοναστήρι; Μάθε, πως το νερό βρίσκεται μέσα στη μονή.

Μόλις τ’ άκουσε εκείνος, του φάνηκε πως σηκώθηκε και είπε:

– Δείξτε μου, σας παρακαλώ, που είναι;

Τότε οι αρχάγγελοι τον πήραν απ’ το χέρι και τον πήγαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το πηγάδι. Ύστερα έσκαψαν μ’ ένα δικέλλι, έβγαλαν νερό κι έδωσαν στο Θεόδουλο να πιει. Ήπιε εκείνος και του φάνηκε πολύ γλυκό.

Αμέσως ξύπνησε. Κάλεσε τους μοναχούς και τους είπε:

– Είδα απόψε στον ύπνο μου ότι ήρθαν οι δύο αρχάγγελοι, και μου είπαν πως υπάρχει νερό μέσα στο μοναστήρι. Ελάτε λοιπόν να σκάψουμε στο σημείο που μου έδειξαν.

Μόλις άρχισαν το σκάψιμο, φάνηκε η φλέβα του νερού. Σκάβοντας βαθύτερα, βρήκαν νερό εξαιρετικό. Δόξασαν το Θεό και τους αρχαγγέλους.

Το νερό αυτό της Μονής Δοχειαρίου υπάρχει μέχρι σήμερα και θεραπεύει κάθε ασθένεια σ’ όποιον θα πιει με πίστη.

πηγη iellada.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button