ΥΓΕΙΑ

Το σούπερ μέταλλο που σώζει τη μνήμη – Οι τροφές που το περιέχουν

Τα οφέλη ενός πολύτιμου μετάλλου σε σχέση με την διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και την αποτροπή της γνωστικής εξασθένισης ανέδειξαν οι επιστήμονες – Πολύτιμη πηγή του τα βραζιλιάνικα φιστίκια και όχι μόνο

Το σελήνιο – αυτό το πολύτιμο μέταλλο που το βρίσκουμε σε πολλά τρόφιμα – θα μπορούσε να αντιστρέψει τις γνωστικές επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενισχύοντας παράλληλα τη μάθηση και τη μνήμη αυτών που πάσχουν από γήρανση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism.

Το σελήνιο (Se) είναι ένα από τα πιο βασικά ιχνοστοιχεία για την ανθρώπινη υγεία. Εντοπίζεται στο έδαφος και στο νερό, από όπου περνά στα φυτά, τα ζώα και εν συνεχεία στην τροφική αλυσίδα. Κάθε τρόφιμο έχει διαφορετικές περιεκτικότητες σεληνίου ανάλογα με το πόσο σελήνιο περιέχει το έδαφος κάθε περιοχής. Οι καλύτερες πηγές σεληνίου είναι τα βραζιλιάνικα καρύδια, ο τόνος, ο κολοκυθόσπορος, τα θαλασσινά, ο ηλιόσπορος ενώ περιέχεται και στο κρέας, το κοτόπουλο, το αβγό και το γάλα.

Σύμφωνα με την Δρ. Tara Walker, επικεφαλής ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Queensland υπάρχουν έρευνες σχετικές με τον αντίκτυπο της άσκησης στη γήρανση του εγκεφάλου που δείχνουν πως τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης που μεταφέρει το σελήνιο στο αίμα, αυξήθηκαν μέσα από τη σωματική άσκηση.

«Γνωρίζουμε τα τελευταία 20 χρόνια πως η άσκηση μπορεί να δημιουργήσει νέους νευρώνες στον εγκέφαλο αλλά δεν γνωρίζαμε τον τρόπο» τόνισε η Δρ. Walker.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε αν οι επιδράσεις των συμπληρωμάτων σεληνίου έχουν τα ίδια αποτελέσματα με την άσκηση. «Από τα ευρήματα μας προέκυψε πως τα συμπληρώματα σεληνίου θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δημιουργία νευρώνων και να βελτιώσουν την γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένα ποντίκια» συμπλήρωσε η ίδια, τονίζοντας πως τα επίπεδα των νέων νευρώνων μειώνονται ραγδαία στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων ανθρώπων αλλά και ποντικών.

«Όταν τα συμπληρώματα σεληνίου χορηγήθηκαν στα ποντίκια, η παραγωγή των νευρώνων αυξήθηκε, αντιστρέφοντας έτσι τη γνωστική ανεπάρκεια που παρατηρείται με το γήρας» είπε επιπλέον η Δρ. Walker. Οι ερευνητές έλεγξαν επίσης αν το σελήνιο θα είχε πιο θετικό αντίκτυπο στην γνωστική εξασθένηση που μερικές φορές έπεται του εγκεφαλικού επεισοδίου, επηρεάζοντας ακόμα τη μνήμη αλλά και την ικανότητα μάθησης.

«Τα νεαρά ποντίκια ανταποκρίνονται πολύ σωστά στις ασκήσεις μνήμης και εκμάθησης αλλά μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο δεν τα καταφέρνουν» συνέχισε η Δρ. Walker, υπερθεματίζοντας τα ευρήματα της μελέτης μέσα από τα οποία έγινε γνωστό πως «η γνωστική εξασθένηση και η απώλεια μνήμης που έρχονται μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, επιστρέφουν σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τη χορήγηση σεληνίου».

Όπως διευκρίνισε η Δρ. Walker τα αποτελέσματα της έρευνας άνοιξαν έναν νέο θεραπευτικό δρόμο ενίσχυσης της γνωστικής λειτουργίας στα άτομα που δεν ασκούνταν είτε λόγω γήρατος είτε λόγω κακής υγείας. Παρόλα αυτά, «τα συμπληρώματα σεληνίου δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν εξ ολοκλήρου την άσκηση καθώς η υπερβολική πρόσληψή του μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του οργανισμού».

Καταλήγοντας η Δρ. Walker τόνισε πως η ισορροπημένη διατροφή που εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, κρέατος και καρυδιών οδηγεί σε καλά επίπεδα σεληνίου, όμως στους ηλικιωμένους ανθρώπους,  κυρίως σε εκείνους με τις νευρολογικές διαταραχές,  θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επωφελή τα συμπληρώματα σεληνίου.

πηγη ygeiamou.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button