ΔΙΑΦΟΡΑ

Το τελευταίο κεφάλαιο στην σύντομη ζωή του πατρός Σεραφείμ της Πλατίνης

της Μοναχής Brigid

(Σχόλιο μετάφρασης: Το εν λόγω κείμενο θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει τον τίτλο «Σημεία Αγιότητος του π. Σεραφείμ Ρόουζ», καθώς μέσα σε αυτό περιέχονται μαρτυρίες ανθρώπων που τον έζησαν και ήταν κοντά του, και μαρτυρούν τις εμπειρίες που είχαν από τον π. Σεραφείμ, τόσο κατά τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, όσο και μετά την κοίμησή του. Ο π. Σεραφείμ Ρόουζ, είναι ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο, για τον λόγο ότι ήταν από τους πρώτους που μίλησε για την μεγάλη αποστασία που υπήρξε κατά τον 20ο αιώνα και τον προωθούμενο οικουμενισμό, με το βιβλίο του «Η Ορθοδοξία και η θρησκεία του μέλλοντος», αλλά και για την πνευματική παρακαταθήκη που άφησε στην Εκκλησία του Χριστού, με τα βιβλία του. Επίσης, ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος πέρασε αρκετά χρόνια στην αναζήτηση, την αμφισβήτηση του Χριστιανισμού, και την έμπρακτη ενασχόληση με ανατολικές θρησκείες, που εν τέλει είδε εμπειρικά και βιωματικά την Αλήθεια και αφιερώθηκε εξ’ ολοκλήρου στον Θεό. Εξ’ αιτίας αυτών λοιπόν, μπορεί να μιλήσει και να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο που αναζητά την αλήθεια ή που είναι αδιάφορος προς τα πνευματικά. Τέλος, είναι θαυμαστό και απορίας άξιον το πώς σε τόσα λίγα χρόνια (22 χρόνια ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος) και με τόσα λίγα μέσα είχε τόσες γνώσεις πάνω στην πατερική παράδοση, ενώ βρισκόταν στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και το πόσο ζήλο επέδειξε για την διάδοση της Ορθοδοξίας στην αποσχισμένη και παρεκκλίνουσα από την Ορθοδοξία Δύση.)

 

 

I

Ο π. Σεραφείμ ετάφη στην Noble Ridge: ένα ταιριαστό μέρος για κάποιον που πρώτη φορά δίνεται το όνομα Ευγένιος, που σημαίνει «ευγενής». Ήταν ένας καλιφορνέζος εκ γενετής, ο οποίος, ήταν εμπνευσμένος από τις αυθεντικές πατερικές πηγές της Ορθοδοξίας, ήταν σε θέση να μεταμορφώσει την ζωή του στο σύγχρονο κόσμο σε ένα αγιογραφικό φαινόμενο. Ας αφήσουμε τις παρακάτω σύντομες αναφορές να μιλήσουν από μόνες τους.

II

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

 1. Όταν ήταν εμφανές ότι ο π. Σεραφείμ πέθαινε, αναπέμφθηκαν προσευχές στον Θεό από πολλά μέρη του κόσμου, οι περισσότεροι τον γνώρισαν μέσα από το «The Orthodox Word» και τα βιβλία του, και προσευχήθηκαν θερμά πως μια χρήσιμη ζωή θα μπορούσε να γλιτώσει. Λίγες μέρες πριν την κοίμηση του, μια ακολουθία Ευχελαίου έγινε στην εκκλησία του Redding, όπου ποίμαινε ο π. Σεραφείμ. Ενώ ο π. Σεραφείμ υπέμενε δυνατούς πόνους και ταλαιπωρία στο νοσοκομείο, ο π. Alexey Young τον είδε να στέκεται στο Θυσιαστήριο, με τον συνήθη μισό-λυγισμένο τρόπο του, προσευχόμενο στον Θεό.
 2. Την ημέρα πριν πεθάνει, επισκέφθηκε τον π. Σεραφείμ μια γυναίκα, μητέρα ενός από τα πνευματικά του παιδιά, για το οποίο είχε ιδιαίτερη ανησυχία. Εδώ είναι αυτό που μαρτυρά. «Αυτό συνέβη πριν από τον θάνατο του π. Σεραφείμ. Δούλευα στο πίσω δωμάτιο, και την ίδια στιγμή σκέφτηκα πώς θα ήθελα να ήμουν στο νοσοκομείο με όλους σας. Ξαφνικά ο χρόνος σταμάτησε, και μπροστά μου είδα τον π. Σεραφείμ ολόλαμπρο, φορώντας αστραφτερά, αργυρά άμφια – αυτά είναι τα πιο κοντινά λόγια που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να περιγράψω το φως. Κράτησα την αναπνοή μου και είπα, «Ω, π. Σεραφείμ!» Ήμουν τόσο έκπληκτη ώστε να μην πω τίποτα άλλο εκτός από «Ευχαριστώ». Ο χρόνος δεν έτρεχε – όλα ήταν τώρα. Δεν θα κάνω καμία ερμηνεία αυτού του γεγονότος, αυτήν την στιγμή ή αργότερα. Ένιωσα παρηγοριά, και ελπίζω ότι αυτό το γεγονός θα παρηγορήσει κι εσάς. Είμαι πολύ ανάξια, και δεν ξέρω τι περισσότερο να πω σχετικά με αυτό».

Evgenia Voytan
14 Σεπτεμβρίου, 1982

 1. «Λίγο πριν από το πρωινό ξύπνημα της 2ας Σεπτεμβρίου 1982, όταν ο π. Σεραφείμ πέθανε, είδα ένα όνειρο. Ήμουν στον χώρο ενός ιερέα άγνωστο σε μένα, που με επέπληττε για τις αμαρτίες μου. Μου είπε ποτέ δεν πρέπει να αδικώ κανέναν. Μαζί μπήκαμε σε μια μεγάλη, ανακτορική αίθουσα. Στο τέλος αυτής της αίθουσας ένας άνδρας στεκόταν σε ένα υπερυψωμένο σημείο και έκανε νεύμα. Ήταν δύσκολο να τον δω καλά λόγω της απόστασης. Με την πιο όμορφη φωνή, έψελνε το Μεγαλυνάριο, «μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριον …», είπα, «δεν ακούω καλά.» Ο ιερέας με προέτρεψε να πάω πιο κοντά και πήγα πολλά βήματα προς τα εμπρός. Τότε άρχισα πολύ καθαρά να ακούω τον ύμνο. Αυτός που έψελνε ήταν ένας ψάλτης με μια φωνή σαν του π. Σεραφείμ του οποίου τον ύμνο είχα ακούσει χρόνια πριν στον καθεδρικό ναό του Σαν Φρανσίσκο. Αυτό ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Στεκόταν στον κλήρο, μόνος του και έψελνε όλο τον Όρθρο από την αρχή μέχρι το τέλος. Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα ακούσει μεγαλύτερο θεοσεβές ύμνο. Η ψυχή μου ανυψώθηκε στα ύψη … Τώρα στο όνειρό μου, άκουσα τον ίδιο απαράμιλλο ύμνο. Ήταν η ίδια φωνή, αλλά ακουγόταν σαν εκείνη ενός αγγέλου, ενός κατοίκου του Παραδείσου. Αυτός ήταν ουράνιος, απόκοσμος ύμνος.

Ξυπνώντας, κατάλαβα ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα για τον π. Σεραφείμ να ανακάμψει.

«Έχοντας τον μεγαλύτερο θαυμασμό για τον πρόσφατα κεκοιμημένο π. Σεραφείμ, και αποτιμώντας τα εξαιρετικά του κατορθώματα ενώπιον του Θεού, θα ήθελα να γράψω λίγα λόγια για ένα χαρακτηριστικό του, το οποίο είναι το πιο αγαπητό και βαθύ στην καρδιά μου. Αυτό είναι πίστη του στην αυθεντική Ορθοδοξία. Δεν είχε την παραμικρή απόκλιση από την διδασκαλία της Εκκλησίας, δεν είχε καμία προσωπική άποψη. Ο τελευταίος μου σύζυγος, ο Ivan M. Kontzevitch, ήταν το ίδιο, έχοντας αρκετά πτυχία πανεπιστημίου και, προς το τέλος της ζωής του, τελείωσε την θεολογική ακαδημία. Ποτέ δεν μπήκε στο μυαλό του η αμαρτία ενάντια στις διδασκαλίες της Εκκλησίας.

«Η διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν είναι ένα προϊόν του νου από συζητήσεις των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας. Το Ίδιο το Άγιο Πνεύμα τους ενέπνευσε με αυτήν την διδασκαλία. Αυτός είναι ο λόγος που η Ορθοδοξία είναι ακλόνητη. Κάθε αμαρτία κατά του Αγίου Πνεύματος είναι μια ασυγχώρητη αμαρτία (Ματθ. ΙΒ’, 31-32). Η μεγάλη πίστη του προς την Ορθοδοξία στη δύσκολη και ταραγμένη εποχή μας έχει μεγάλη αξία. Ο π. Σεραφείμ ήταν ένας φλογερός και φωτεινός φάρος. Μας άφησε το φως του στα γραπτά του. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.»

Helene Kontzevitch

ΙΙΙ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ

 1. «Την περασμένη Κυριακή στο Medford, του Oregon, η Svetlana Jones μου είπε ότι, την νύχτα που πέθανε ο π. Σεραφείμ, τον είδε σε ένα όνειρο. Τελούσε την Θεία Λειτουργία – στην πραγματικότητα θυμίαζε – και η Svetlana και ο Timothy ήταν παρόντες. Την ρώτησα πώς ένιωθε όταν ξύπνησε και είπε, «ευτυχισμένη, ειρηνική». Ένιωσα ότι ο Θεός την επέτρεψε αυτή την εμπειρία λόγω της νέας αποστολής στο σπίτι τους. Ο π. Σεραφείμ είχε εκφράσει την χαρά του για την ίδρυση αυτής της αποστολής, και είχε πει ότι ελπίζει να διακονήσει εκεί κάποια μέρα. Ίσως ο Θεός το έχει ήδη επιτρέψει.»

Fr. Alexey Young

 1. «Την Τρίτη το βράδυ, την ημέρα που ο π. Σεραφείμ πέθανε, η Martha Nichols είδε τον π. Σεραφείμ. Ήταν τόσο αμήχανη από το όνειρο που μου τηλεφώνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μόλις ξύπνησε. Στο όνειρό της είδε τον π. Σεραφείμ με χρυσά άμφια, να στέκεται στην όχθη ενός ποταμού. Αλλά το παράξενο ήταν ότι φορούσε ένα λευκό καπέλο και πέπλο, και ένα επισκοπικό εγκόλπιο της Παναγίας. Εκατοντάδες ανθρώπων έρχονταν σ “αυτόν να ζητήσουν την ευλογία του, και πλησίασε επίσης κι αυτή. Αλλά είχε τόσο πολύ δέος γι’ αυτόν που φοβόταν ότι δεν θα την ευλογήσει. Ήρθε, παρακαλώντας για την ευλογία του, και της την έδωσε. Τότε την κοίταξε και της είπε ότι υπήρχε κάτι που ήθελε να πει ο σύζυγός της. Ακριβώς τότε ξύπνησε.»

Fr. Alexey Young

IV

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ

 1. Η κηδεία του π. Σεραφείμ περιγράφηκε με αρκετή λεπτομέρεια στο «Orthodox America». Ο π. Σεραφείμ, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο μέρος της πνευματικής ζωής του είχε μελετήσει το μυστήριο του θανάτου, βρισκόταν στο φέρετρό του να φαίνεται, όπως ήταν, ζωντανός. Το πρόσωπό του φαινόταν νεότερο από ό,τι είχε φανεί ποτέ πριν. Υπήρξε μια θριαμβευτική ειρήνη επάνω στην όψη του, και τα χείλη του, κατά καιρούς, αναμφισβήτητα χαμογελούσαν. Η θέα του στο απλό, ξύλινο φέρετρό του μέσα από την τραχιά ξύλινη εκκλησία εξέφρασε τον θρίαμβο επί του θανάτου. Εδώ είναι ό,τι λέει μια πνευματική του κόρη:

«Στεκόμουν μπροστά από το φέρετρο κοιτώντας μέσα, κλαίγοντας για τον π. Σεραφείμ ρωτώντας τι θα έκανα χωρίς αυτόν. Χωρίς να γνωρίζω πώς ή έχοντας επίγνωση της συγκίνησης, έβλεπα την μεγάλη εικόνα του Χριστού. Μπορούσα να μυρίσω μια άσχημη οσμή και άκουσα τον π. Σεραφείμ να μου λέει, «είμαι σε σήψη, είμαι τίποτα – τα πάντα ήταν ο Χριστός, όχι εγώ.» Τότε γύρισα το βλέμμα μου πίσω στον π. Σεραφείμ, και η μυρωδιά ήταν καθοριστικά γλυκιά, όπως των τριαντάφυλλων, και είχα πλήρη ειρήνη.

«Όταν όλοι έλεγαν αντίο στον π. Σεραφείμ, ξαφνικά μπορούσα να τον δω να στέκεται πάνω από το φέρετρο, κοιτώντας την Αγία Τράπεζα. Είναι δύσκολο να το περιγράψω, ήταν πολύ φωτεινός, καθαρός, ντυμένος ως μοναχός. Ενώ όλοι οι ύμνοι είχαν ψαλλεί, αυτός λιβάνιζε, κοιτώντας πάντα την Αγία Τράπεζα.

«Πρέπει να προσθέσω ότι, όταν ήμουν στο νοσοκομείο, περιμένοντας και προσευχόμουν, καθόμουν σε μια καρέκλα με τον μοναστικό μανδύα του π. Σεραφείμ. Το κοριτσάκι μου η Angelina ήρθε και τον άγγιξε, και άρχισε να κλαίει αθόρυβα… συνέχισε να χαϊδεύει τον μανδύα και να κλαίει. Καθώς το έκανε αυτό ένιωσα ζεστασιά να έρχεται από τον μανδύα και να μας περιβάλλει.»

Ellie Anderson

 1. «Αν και είχαμε μιλήσει μόνο λίγες φορές μαζί, θα γινόμουν μεγάλος λάτρης του π. Σεραφείμ. Φαινόταν να υπάρχει μεγάλη αγάπη σε αυτόν. Φαινόταν ότι ήταν πολύ εργατικός -Όλη του την ζωή υπήρξε ένας εργάτης με πολύ μικρή κούραση. Ανυπομονούσα να επωφεληθώ από τις συμβουλές του. Ευχαριστώ τον Θεό που μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω ένα τέτοιο άτομο, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα. Μπορεί να ξεπέρασε τα τελώνια όπως έγραψε, και να είναι μέσα στην αγκαλιά του Χριστού!

«Η τελευταία φορά που είδα τον π. Σεραφείμ ήταν τον Ιούλιο, όταν με πήρε στο δάσος για μια μικρή συζήτηση. Ήταν πολύ ωραία. Καθώς φεύγαμε, είπε ότι υπάρχει μια εικόνα του Αγίου Σεραφείμ στην εν λόγω περιοχή, που κρέμεται από ένα δέντρο. Την βρήκε, και ψάλαμε το μεγαλυνάριο και προσκυνήσαμε την εικόνα.

«Κατά την ανάγνωση των Ευαγγελίων την τελευταία Παρασκευή το βράδυ πάνω από το σώμα του, ζήτησα από τον π. Σεραφείμ να προσευχηθεί για μένα – για ένα συγκεκριμένο αίτημα. Τότε, νωρίς το πρωί του Σαββάτου πήγα έξω για μια μικρή ανάσα καθαρού αέρα. Ήθελα να βρω πάλι αυτήν την εικόνα στο δέντρο, αλλά δεν ήμουν σίγουρος αν θα μπορούσα να την εντοπίσω, δεδομένου ότι ήταν μικρή και βαμμένη χάλκινη και είχα μόνο μια θολή ιδέα για το πού ήταν το δέντρο. Πήγα προς αυτήν την κατεύθυνση, και είπα: «π. Σεραφείμ, αν έχεις ακούσει την προσευχή μου – επιτρέψτε μου να βρω και πάλι την εικόνα.» Σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα κοίταξα και είδα ότι βρίσκεται στο έδαφος στα πόδια μου! Τον ευχαρίστησα και έκανα μια προσευχή στον Άγιο Σεραφείμ, που ήταν αφιερωμένη η εικόνα, και την έβαλα πίσω στο δέντρο από το οποίο είχε πέσει.»

Αδελφός David

 1. «Η αδελφή μου Justina λέει ότι το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ταφή του π. Σεραφείμ, ο π. Σεραφείμ εμφανίστηκε στον Jeremiah στην κρεβατοκάμαρά του, αμέσως μετά αφού είχε πάει για ύπνο. Ο Jeremiah είπε στην Justina αυτήν την Κυριακή το βράδυ, αφού είχε επιστρέψει από την Πλατίνα. «Μαμά», είπε, «ξέρω ότι ο π. Σεραφείμ με βλέπει γιατί χθες το βράδυ έβαλε το χέρι του εδώ και πίεσε σκληρά.» Όπως είπε αυτό, έβαλε το χέρι του στην καρδιά του και πίεσε σκληρά. Δεν φοβόταν με τίποτα. Αυτό είναι το περιστατικό της Justina που το έγραψε το επόμενο πρωί.»

Fr. Alexey Young

 1. «Είμαι πολύ συγκινημένος από τον θάνατο του π. Σεραφείμ Ρόουζ. Λίγες ημέρες αφού είχα λάβει το τεύχος της «Orthodox America» ανακοινώνοντας την ευλογημένη κοίμηση του, η γυναίκα μου είχε ένα όνειρο, κατά το οποίο είδε έναν μοναχό να βγαίνει έξω από μία μακριά σειρά ερημιτών που ήρθε προς το μέρος μας και μας ευλόγησε. Την επόμενη μέρα, μου είπε το όνειρό της και της έδειξα μια φωτογραφία του π. Σεραφείμ που είχα πάρει από το «The Orthodox Word.» Ποτέ δεν τον είχε δει, και αναγνώρισε τον μοναχό του ονείρου της. Της είπα τότε ότι είχα προσευχηθεί στον π. Σεραφείμ να μου δώσει ένα σημάδι από τον ίδιο, αν το ήθελε ο Κύριος.

Fabian de Costa
Roanne, Γαλλία – 18 Φεβρουαρίου, 1983

V
ΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΕΡΕΣ

 1. Κατά την περίοδο των σαράντα ημερών, όταν η ανθρώπινη ψυχή εξακολουθεί να συνδέεται με την γη και η Ορθόδοξη Εκκλησία προσεύχεται για τον κεκοιμημένο, ο νεκρός κρατάει κάποια επαφή με τους δικούς του. Ο π. Σεραφείμ έγραψε πολλά για αυτό στο βιβλίο του «Η ψυχή μετά τον θάνατο.»
  Ο π. Herman τέλεσε σαράντα Λειτουργίες κατά την περίοδο μετά την ανάπαυση του π. Σεραφείμ. Η ένατη ημέρα μετά την κοίμηση του έτυχε να είναι η ημέρα της γιορτής του Αγίου Ιώβ του Pochaev (28 Αυγ /10 Σεπτεμβρίου), ακριβώς δεκαεννέα χρόνια μετά την ίδρυση της Αδελφότητας του Αγίου Γερμανού. Στην διάρκεια της νύχτας από την ένατη ημέρα, ο π. Herman είδε ένα όνειρο στο οποίο υπήρχε μια τεράστια, μαύρη τρύπα. Στο στόμιο της οπής καθόταν μια φιγούρα ντυμένη στα λευκά, που κοιτούσε σαν να ήταν σε κατάσταση διστακτικότητας. Μια ομάδα γυναικών και ένας άνδρας κάθισε δίπλα και παρηγορούσε την φιγούρα αυτή.

Έξι ημέρες αργότερα, την ίδια μέρα η πρώτη Θεία Λειτουργία είχε τελεστεί στις ερημιές της Πλατίνης, την ημέρα της μνήμης του Αγίου Μάμα (2 /15Σεπτ), ο π. Herman, που έχει τελέσει την Λειτουργία, είδε σε ένα όνειρο τον π. Σεραφείμ, περιβεβλημένο στα λευκά και κοιμόταν ξαπλωμένος. Ξαφνικά, ζωή εισέβαλλε στο πρόσωπό του, και άνοιξε τα μάτια του σαν να ακτινοβολεί χαιρετισμό ζωής.

 1. Την τεσσαρακοστή ημέρα μετά την ανάπαυση του π. Σεραφείμ, ο Επίσκοπος Νεκτάριος του Seattle, ο οποίος είχε νιώσει μεγάλη αγάπη και σεβασμό για τον π. Σεραφείμ, έφτασε στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερμανού μαζί με αρκετούς κληρικούς. Μετά την Θεία Λειτουργία, τέλεσε την αρχιερατική Παννυχίδα στον τάφο του π. Σεραφείμ, στο κλείσιμο της οποίας έδωσε ένα κήρυγμα που τελειώνει με αυτήν την φράση: «ο π. Σεραφείμ ήταν ένας δίκαιος άνθρωπος, ίσως ένας Άγιος.» Αφού κατέβηκε από το ύψωμα του τάφου του π. Σεραφείμ, ακριβώς για να μπει στο καθολικό, ακόμη κρατούσε το καπνισμένο θυμιατό στο χέρι του. Απότομα κοίταξε τριγύρω και με μεγάλο συναίσθημα, άρχισε να ψάλλει δυνατά, συνοδευόμενος από τους αδελφούς, τους κληρικούς, και τους προσκυνητές: «Δοξάζουμε, δοξάζουμε εσένα, Άγιε πατέρα μας Σεραφείμ, και τιμούμε την ιερή σου μνήμη, διδάσκαλε των μοναχών και συνομιλητή των αγγέλων.»1 – Και η θλίψη του χωρισμού από τον π. Σεραφείμ μετατράπηκε σε χαρά.
  Μόλις πέντε μήνες μετά από αυτό, αυτός ο δίκαιος ιεράρχης, ο επίσκοπος Νεκτάριος, αναπαύτηκε. Έχοντας υποστεί διώξεις στην πολύπαθη Ρωσία, πέθανε την ημέρα που η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία δοξάζει τους Νεομάρτυρες το 1982, και τώρα έχει βρεθεί με τον π. Σεραφείμ στον άλλο κόσμο.
 2. Ο συνιδρυτής της αποστολής στη Μόσχα «Άγιοι Ιεράρχες της Μόσχας», Idaho, γράφει:
  «Όταν η είδηση του θανάτου του π. Σεραφείμ έφτασε σε εμάς στην Μόσχα την Δευτέρα, τρεις ημέρες μετά την ταφή του, ήμουν διπλά σε θλίψη ο ίδιος και παρακάλεσα τον Θεό να με κάνει να δω τον π. Σεραφείμ για μια ακόμη φορά. Ο Θεός με άκουσε και είδα τον π. Σεραφείμ και πάλι, λίγο αργότερα είχα ένα όνειρο ότι ήρθα στο μοναστήρι. Εκεί, ο π. Σεραφείμ με πήρε σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο έδαφος του μοναστηριού, το οποίο έγινε προσβάσιμο από μια όμορφη λευκή αψιδωτή πεζογέφυρα. Στην συνέχεια, ο ίδιος έδειξε ένα σημείο στο έδαφος και είπε να μην σκάψουν σε αυτό, επειδή ήταν να σκάψει εκεί ένας αρχαιολόγος.
  «Όταν ήρθα στο μοναστήρι για τα σαράντα του π. Σεραφείμ, μου δόθηκε μια υπακοή να παρασκευάσω τα θεμέλια για να στερεωθεί μια εξέδρα γύρω από τον τάφο του. Κοίταξα γύρω από το δάσος, ήταν όλα χρυσά σε φθινοπωρινή παράταξη, και εγώ πίστευα ότι η εκκλησία και ολόκληρο το περιβάλλον φαίνονταν τόσο γαλήνια και όμορφα, ακριβώς όπως μια εικόνα. Και τότε, ενώ σκάβοντας για την θεμελίωση, ξαφνικά θυμήθηκα το όνειρο που περιέγραψα πιο πάνω. Πόσο παράξενο! Πόσο παρόμοια ήταν η χρυσή απόχρωση με αυτήν του ονείρου!»

Daniel Matheson – 1/14 Οκτωβρίου, 1982
Η Προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου

 1. Την δεύτερη νύχτα μετά την τεσσαρακοστή ημέρα, μια νυχτερινή Λειτουργία τελέστηκε προς τιμή του ιδρυτή της Αδελφότητας του Αγίου Γερμανού, Αρχιμανδρίτη Gerasim, ο οποίος εκοιμήθη την ίδια ημέρα το 1969. Ο π. Herman, όντας πολύ κουρασμένος, πήγε να ξεκουραστεί στο κελί του π. Σεραφείμ, το οποίο ονομάζεται «Όπτινα.» Ήταν ήδη φωτεινά έξω όταν έπεσε σε έναν ελαφρύ ύπνο. Σύντομα ξύπνησε, έχοντας δει, δίπλα στο τέμπλο του καθολικού της Μονής, τον π. Σεραφείμ, κοιτάζοντας ακριβώς όπως είχαμε συνηθίσει να τον βλέπουμε, πολύ σοβαρό, συγκεντρωμένο, και λίγο ανήσυχο. Έλεγε επειγόντως, «Προσέξτε τον John, τον John.» Ο π. Herman πετάχτηκε με το ερώτημα «, ποιον John;» – Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί Johns. Αλλά τότε θυμήθηκε έναν συγκεκριμένο προβληματικό John, με τον οποίο δεν υπήρξε επαφή για δεκαέξι χρόνια. Ο π. Herman υπέθεσε ότι αυτό ήταν το άτομο που χρειάζεται βοήθεια. Σύντομα αποκοιμήθηκε ξανά, και είδε ξανά το εικονοστάσι με την Μητέρα του Θεού, αλλά ο π. Σεραφείμ δεν ήταν πια εκεί. Όντας πεπεισμένος ότι αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο όνειρο, και γνωρίζοντας καλά πώς ο π. Σεραφείμ νοιαζόταν για τους ανθρώπους, ο π. Herman έσπευσε στο γραφείο του για να βρει την διεύθυνση του John. Παρά το γεγονός ότι η διεύθυνση ήταν εκεί, ο αριθμός τηλεφώνου δεν ήταν, και ο John ήταν πολύ μακριά στον Καναδά. Η μητέρα του ήταν σε ένα παλιό σπίτι στο Bay Area, αλλά ο π. Herman δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με αυτήν ούτε μέσω τηλεφώνου. Στέλνοντας ένα γράμμα στον John με είκοσι δολάρια μέσα, έσπευσε στο Bay Area με την ελπίδα να επικοινωνήσει με την μητέρα του John για να μάθει αν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Μετά από μια ολόκληρη σειρά μάταιων επισκέψεων σε παλιά σπίτια, την βρήκε τελικά τα μεσάνυχτα, μόνο για να μάθει ότι ο John ήταν άνεργος και σε απελπιστική κατάσταση. Αμέσως τηλεφώνησε σε έναν φοιτητή στην πόλη όπου ο John ζούσε, και ικέτευσε αυτόν τον φοιτητή να επισκεφθεί τον John.
  Μια εβδομάδα αργότερα, η απάντηση ήρθε από αυτόν τον φοιτητή με κάποιες εντυπωσιακές πληροφορίες. Έτυχε, μετά από μια μακρά περίοδο που δεν πήγαινε στην εκκλησία, ο John να είχε αποφασίσει να πάει στην Λειτουργία στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Όπως εισήλθε στην εκκλησία ξαφνικά ένιωσε μια ισχυρή αίσθηση της παρουσίας του π. Σεραφείμ, τον οποίο ο ίδιος δεν είχε σκεφτεί για χρόνια. Αυτό το συναίσθημα μόνο μεγάλωνε όσο η Λειτουργία προχωρούσε. Αρκετές νύχτες μετά από αυτό, ο John άκουσε σε ένα όνειρο κάποιον να χτυπά την πόρτα. Όταν η πόρτα άνοιξε, είδε τον π. Σεραφείμ, αλλά δεν τον αναγνώρισε αμέσως. Ο π. Σεραφείμ είχε μια μακριά γκρίζα γενειάδα και ένα ευτελές παλτό, το οποίο συνήθιζε να φοράει κατά την διάρκεια των ετών της φτώχειας του στο Σαν Φρανσίσκο, όταν λειτουργούσε ένα Ορθόδοξο βιβλιοπωλείο. Μίλησε με τον John στα ρωσικά, λέγοντας σε έναν πολύ ενθαρρυντικό τόνο: «Αδελφέ John εγώ είμαι. Δεν ζω σε πια στην Πλατίνα, εγώ προς στιγμή μένω εδώ.» Προχώρησε για να τον προειδοποιήσει για κάτι, αλλά ο John αργότερα δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί τι ακριβώς ήταν.
  Περίπου την ίδια στιγμή που είδε τον π. Σεραφείμ, ο John έπαθε μια παράξενη ασθένεια του στομάχου, και για δύο εβδομάδες δεν ήταν σε θέση να φάει τίποτα, το στομάχι του αρνιόταν να δεχθεί τροφή. Γρήγορα έχασε βάρος και ήταν τόσο αδύναμος που δεν μπορούσε καν να σηκωθεί από το κρεβάτι. Ο ίδιος δεν περίμενε κανείς να τον επισκεφθεί, και ήξερε ότι, ακόμα και αν κάποιος ερχόταν, δεν θα είχε χρήματα για τα φάρμακα. Τέλος, ωστόσο, ένας από τους γείτονές του, σταμάτησε να του φέρει την αλληλογραφία του, και ήταν τότε που έλαβε το γράμμα του π. Herman. Με τα χρήματα από το γράμμα ο John είχε πλέον τα μέσα να πληρώσει για κάποια ιατρική θεραπεία. Εκείνος αμέσως ήρθε σε επαφή με ένα πρόσωπο που πίστευε ότι θα μπορούσε να καταπραΰνει την ασθένεια του, και αυτός ο άνθρωπος έφτασε σύντομα, φέρνοντας μαζί του μια ειδική θεραπεία με αλμυρό νερό. Μετά τη λήψη αυτής της θεραπείας, ο John ανέκτησε γρήγορα την δύναμή του.
  Όταν έλαβε την επιστολή του π. Herman ο John έμαθε επίσης για την χειρουργική επέμβαση και την ανάπαυση του π. Σεραφείμ. Σκεπτόμενος τα παλιά, ο John συνειδητοποίησε ότι η χειρουργική επέμβαση του π. Σεραφείμ είχε λάβει χώρα την ίδια νύχτα που είχε νιώσει την παρουσία του π. Σεραφείμ στην εκκλησία. Συνειδητοποίησε επίσης ότι το βράδυ του θανάτου του π. Σεραφείμ αυτός είχε δει τον π. Σεραφείμ να έρχεται για να τον καθησυχάσει. Ποιός ξέρει; – Αν ο π. Σεραφείμ δεν είχε εμφανιστεί, και αν ο π. Herman δεν είχε ακολουθήσει αμέσως τον λόγο του π. Σεραφείμ για βοήθεια, ίσως ο John να μην ήταν ζωντανός σήμερα.

VI
Η ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΤΟΥ Π. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

 1. «Μια μέρα ήμουν μόνος στην εκκλησία, στην Αγία Τράπεζα (νομίζω ότι καθάριζα ή κάτι τέτοιο). Ξαφνικά σκέφτηκα τον π. Σεραφείμ και πως ποτέ δεν θα τον δούμε σε αυτό το μικρό παρεκκλήσι στο «Dogpatch» και πάλι. Μου φαίνεται αδιανόητο! Σε μια στιγμή ένιωσα ότι ήταν στο πλευρό μου, εκεί στην Αγία Τράπεζα – όχι με κάποιον «απόκρυφο» τρόπο, όχι σαν «φάντασμα», αλλά από το έλεος του Θεού ήταν εκεί, μπορούσα να τον αισθανθώ εκεί, και ξαφνικά ήξερα ότι ήμουν στην παρουσία του άλλου κόσμου. Τον είχα απολύτως ξεπεράσει και το αισθανόμουν στα γόνατά μου και λύθηκα σε λυγμούς – τα δάκρυά μου ήταν δάκρυα μετάνοιας για τις αμαρτίες μου, για να γνωρίσω πόσο αποτρόπαια αδικαιολόγητος είμαι για άνθρωπος και πόσο καλός ήταν ο Θεός σε μένα παρ’ όλα αυτά. Με την παρουσία στον άλλο κόσμο ένιωσα, απλώς με τον μικρότερο, μικρότερο τρόπο, ίσως ό,τι μπορεί να ένιωσε ο Προφήτης Μωυσής όταν ανέβηκε στο Όρος Σινά (μην γίνει καμία σύγκριση μεταξύ εμού και αυτού!).
  Το θέμα μου είναι ότι αυτή η «εμπειρία» του π. Σεραφείμ από τον άλλο κόσμο (και ήταν τελείως πραγματική) δεν εστίασε καθόλου την προσοχή μου σ “αυτόν, αλλά αμέσως με έκανε να δω ότι είμαι αμαρτωλός ενώπιον του Θεού. Αυτό είναι (η διαπίστωση της αμαρτωλότητάς μου) που με πείθει ότι αυτό ήταν μια πραγματική εμπειρία, όχι από τον πονηρό, και όχι ένα προϊόν της δικής μου φαντασίας.»

Fr. Alexey Young

 1. Λίγο καιρό μετά την ανάπαυση του π. Σεραφείμ, ήμασταν όλοι συγκλονισμένοι ακούγοντας ότι η Μητέρα του π. Alexey Young, Susan, διαγνώστηκε ότι έχει καρκίνο στον λαιμό της. Μετά από περαιτέρω εξέταση, οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώθηκαν: ο καρκίνος ήταν κακοήθης. Παντού οι άνθρωποι άρχισαν να προσεύχονται στον Θεό γι “αυτήν. Ο π. Alexey έχρισε τον λαιμό της με λάδι από το καντήλι στον τάφο του π. Σεραφείμ. Οι γιατροί δεν δίνουν καμία ελπίδα. Ένας από τους ενορίτες μάς έγραψε τα εξής:
  «Δεν αισθάνομαι ότι ο π. Σεραφείμ είναι πολύ μακριά. Πρόσφατα ονειρεύτηκα ότι μπήκα σε ένα πλήθος ανθρώπων, και εκεί ήταν ο π. Σεραφείμ, ντυμένος με τα μοναστικά του ρούχα με ένα μαύρο καπέλο (σκουφιά) στο κεφάλι του. Αυτός με ευλόγησε και είπε, «Ειρήνη σε σένα», και είπα, «και μετά του Πνεύματός Σου», όπως και στην Θεία Λειτουργία. Γύρισε σε μια γυναίκα και έθεσε το μέτωπό του στον λαιμό και τον ώμο της. Όταν σήκωσε το κεφάλι του, το αίμα έτρεχε συνεχώς από τον λαιμό και τον ώμο της γυναίκας, αλλά δεν υπήρχε αίμα στον π. Σεραφείμ. Ο διάκονος π. Lawrence, περιβεβλημένος λευκά και χρυσά, πήγε πάνω και, με το Μαντήλι της Κοινωνίας, σκούπισε το αίμα πολύ ήρεμα. Θυμάμαι σκεπτόμενος – “Αυτό είναι πραγματικά το Αίμα του Χριστού!” Στην συνέχεια ο π. Σεραφείμ έφυγε με τα χέρια του γύρω από κάποιον, σαν να παρηγορεί το εν λόγω πρόσωπο. Εγώ δεν αναγνώριζα ποιος ήταν. Όταν ξύπνησα συνειδητοποίησα ότι η γυναίκα στο όνειρο φαινόταν, από το πίσω μέρος, ακριβώς όπως Matushka Susan.»

Martha Nichols – 6 Δεκεμβρίου, 1982

Λίγο καιρό μετά που συνέβη αυτό το όνειρο, η Matushka Susan πήγε στον γιατρό για ιατρικές εξετάσεις. Όλες οι εξετάσεις εμφανίστηκαν αρνητικές, και οι γιατροί της είπαν ότι δεν θα χρειαζόταν να ξαναπάει για έξι μήνες.

 1. Στην δωδέκατη επέτειο από την μοναχική κουρά του π. Σεραφείμ, γιορτή του Γέροντος Nazarius του Valaam (14/27Οκτωβρίου, 1982), ένας από τους αδελφούς της Μονής του Αγίου Γερμανού είχε ακόμα μια συγκινητική επίσκεψη του π. Σεραφείμ. Αυτό το όνειρο συνέβη μετά την Θεία Λειτουργία, η οποία είχε τελεστεί στις 2:30 το πρωί, και στην οποία ο αδελφός είχε συμμετάσχει της Θείας Κοινωνίας. Αυτός γράφει:
  «Στο όνειρο στεκόμουν στο εκκλησάκι μπροστά από έναν άλλον αδελφό, και π. Σεραφείμ στεκόταν μπροστά μας, φορώντας άμφια. Φαινόταν σαν να είχε κάτι να πει, αλλά πρώτα οι άνθρωποι άρχισαν να έρχονται σε αυτόν από τα αριστερά και τα δεξιά και από πίσω του, ζητώντας πράγματα. Αφού είχε ασχοληθεί μαζί τους, ήρθε σε μένα, φωνάζοντάς με με το όνομά μου σε έναν προσφιλή τόνο. Στην συνέχεια, μου είπε μία φράση, οι λέξεις της οποίας έμοιαζαν πάρα πολύ έτσι: «Παράμεινε σταθερός στην απόφασή σου, ή επίμενε μέχρι το τέλος.» Τότε με φίλησε στο μέτωπό μου, και ξύπνησα με την αίσθηση του φιλιού πολύ ισχυρή, και ένιωσα χαρούμενος.»
 2. «Την νύχτα πριν από την χειροτονία μου στην ιεροσύνη, είδα ένα όνειρο στο οποίο ο π. Σεραφείμ ήρθε σε μένα, με ευλόγησε, και στη συνέχεια με αγκάλιασε, λέγοντας, «Γιέ μου!» Ήμουν ενθουσιασμένος και έκπληκτος, και είπα, «π. Σεραφείμ, πώς είστε;» Και εκείνος απάντησε, όπως συνήθιζε να λέει, όταν βρισκόταν μαζί μας, «είμαι πολύ κουρασμένος.» Όντας πολύ νευρικός πριν την χειροτονία μου, διότι ο π. Herman δεν θα μπορούσε να είναι παρών στην τελετή, έγινα ήρεμος και ευτυχισμένος, γνωρίζοντας ότι ο π. Σεραφείμ με είδε από έναν άλλο κόσμο, με παρηγόρησε, και απένειμε πάνω μου την ευλογία του.»

Name Withheld – 7/20 Μαρτίου, 1983
Κυριακή της Συγχωρήσεως

 1. «Η ξαδέλφη μου Judy, η οποία είναι σαν αδελφή μου, είχε μια εγκεφαλική αιμορραγία, την Τετάρτη. Όταν την πήραν, οι γιατροί δεν της έδωσαν καμία απολύτως ελπίδα να ζήσει. Ήθελα να σας πω σχετικά με αυτό, διότι είμαι σίγουρη ότι θα σημαίνει πολλά επίσης και για εσάς. Εκείνο το βράδυ, μετά αφού άκουσα από τον Gary, τον σύζυγό της, σχετικά με την αιμορραγία, είπα τον Ακάθιστο της Μητέρας του Θεού και αμέσως άφησα την Judy πάνω στην φροντίδα Της και του π. Σεραφείμ. Έβαλα την φωτογραφία της και με την εικόνα της Μητέρας του Θεού και με μια εικόνα του π. Σεραφείμ στο φέρετρό του. Στο μυαλό μου, θα μπορούσα να φανταστώ να πηγαίνει κάτω στο Λος Άντζελες για να φροντίσει για την Judy, και στην καρδιά μου ήξερα ότι ήταν αλήθεια. Κοιμήθηκα πολύ ήσυχα και ειρηνικά εκείνο το βράδυ, σχεδόν σαν κάποιος να είχε βάλει μια μαλακή, ζεστή κουβέρτα πάνω μου. Το επόμενο πρωί, κάλεσα εκεί για να μάθω πώς ήταν και τα νέα ήταν θαυμαστά! Είχε μια απρόσμενη αλλαγή κατά την διάρκεια της νύχτας και τώρα θα είναι έξω από την Εντατική αυτήν την εβδομάδα. Μπορεί να μιλήσει και να τρώει στερεά τροφή, αναγνωρίζει τον καθένα, και δεν υπάρχει παράλυση. Οι γιατροί λένε ότι είναι ένα θαύμα. Έχουν κάνα δυο εξετάσεις για να κάνει αυτήν την εβδομάδα – δεν είμαι σίγουρη για ποιον λόγο, αλλά όλα φαίνονται καλά. Τόσοι πολλοί άνθρωποι προσεύχονταν γι “αυτήν και τώρα ορίστε τι έγινε… Αλλά δεν μπορώ να αποφύγω την αίσθηση ότι αυτή έλαβε ιδιαίτερη βοήθεια από την Μητέρα του Θεού και τον πατέρα μας Σεραφείμ.»

Christina Shane – 10 Φεβρουαρίου, 1983

 1. «Στις 5 Μαρτίου, του 1983 (ν.η.), τρεις προσκυνητές – ο Paul Baba, ο Christopher Haddad, και ο Michael McGee – απεγνωσμένα προσπαθούν να φτάσουν στην Μονή του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας της Πλατίνης, στην Καλιφόρνια. Αφού είχαν αρκετά προβλήματα με το αυτοκίνητο στο δρόμο προς το μοναστήρι, οι τρεις προσκυνητές σταμάτησαν σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Williams. Προχώρησαν με ωτοστόπ νωρίς το πρωί του Σαββάτου, έφτασαν στην πόλη της Red Bluff τις τελευταίες πρωινές ώρες. Σταματώντας σε ένα τηλέφωνο, ο Michael κάλεσε το Γενικό Κέντρο της Πλατίνης για να αφήσει ένα μήνυμα για έναν από τους μοναχούς, λέγοντας ότι αυτοί έχουν σταματήσει και επρόκειτο να προσπαθήσουν να πάρουν μια άλλη διαδρομή προς το μοναστήρι ή να περπατήσουν σαράντα πέντε μίλια μακριά την Highway 36. Οι τρεις προσκυνητές ξεκινούν με τα πόδια. Από τότε μετέφεραν τα υπάρχοντά τους και τον εξοπλισμό ύπνου, ο περίπατος είχε ήδη γίνει κουραστικός μετά από δυο μίλια. Έκαναν μικρά διαλείμματα δεν ήταν ασυνήθιστο. Όταν πήγαν σε μια αγροικία, ο Michael ρώτησε έναν ψηλό, ηλικιωμένο άνδρα πόσο έχουν ακόμα για την Πλατίνα, και αν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του. Ο ευγενικός άνθρωπος συμφώνησε και πρόσθεσε: «Εάν προγραμματίζετε να περπατήσετε όλο το δρόμο σήμερα, δεν πρόκειται ποτέ να το κάνετε – είναι περίπου άλλα σαράντα μίλια.» Πηγαίνοντας στο σπίτι με τον άνδρα, ο Michael κάλεσε στο Κέντρο της Πλατίνης για να αφήσει ένα επείγον μήνυμα ότι είχαν σταματήσει στην Highway 36 και χρειαζόταν να οδηγηθούν στο μοναστήρι. Οι τρεις προσκυνητές συνέχισαν να περπατούν, ευχαριστώντας τον ευγενικό, γενναιόδωρο άνθρωπο που τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό του. Η απόσταση έμοιαζε ότι δεν θα τελείωνε ποτέ. Ένα ή δύο μίλια πιο κάτω στον δρόμο, στην απελπισία της κούρασης, ο Paul φώναξε από τα βάθη της καρδιάς του, «π. Σεραφείμ, βοήθησέ μας!» Μέσα σε ένα ή δύο λεπτά, ο π. Ν. οδήγησε μέχρι να μας πάρει. Έτσι, ο δίκαιος π. Σεραφείμ άκουσε την κραυγή ημών των αδύναμων. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν! Αμήν.»

Michael McGee – 11 Μαρτίου, 1983

 1. Μια Ορθόδοξη πίστη γυναίκα, Μάρθα στο όνομα, είχε μεγάλο πόνο στην καρδιά, επειδή ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ένας καλός άνθρωπος και πίστευε στον Θεό, ποτέ δεν θα μπορούσε να βρει την ευτυχία στον Ιησού Χριστό, που έχει την σφραγίδα της θλίψης και της απογοήτευσης καθ’ όλη την διάρκεια ζωής Του . Πόσο υπέροχο θα ήταν, σκέφτηκε, αν θα μπορούσε να αισθανθεί και να καταλάβει τουλάχιστον ένα μικρό κομμάτι της Ορθοδοξίας, και θα μπορούσε να είναι πολύ ευτυχισμένος με τους εκλεκτούς στην μέλλουσα ζωή. Τον πλησίασε αρκετές φορές, προσπαθώντας να τον εμπνεύσει με την ορθόδοξη διδασκαλία. Παρά το γεγονός ότι τον ενδιέφερε, κάτι πάντα θα τον εμπόδιζε από το να περάσει βαθύτερα στην σωτήρια διδασκαλία της πίστης μας. Ξαφνικά, η θλιβερή είδηση έφθασε σε αυτήν ότι αυτός είχε καρκίνο και του είχε απομείνει πολύ λίγος χρόνος για να ζήσει. Όταν ο χρόνος του έφτανε κοντά στο τέλος, ήρθε να περάσει τις τελευταίες μέρες του μαζί του. Αποκάλυψε σε αυτόν το πλήρωμα της Ορθοδοξίας, και αυτός το αποδέχθηκε με όλη την καρδιά του. Αφού δεν υπήρχε ορθόδοξος ιερέας τριγύρω και ο χρόνος ήταν λίγος, πήρε αγιασμό και, μετά λέγοντας το Σύμβολο της Πίστεως και κάποιες προσευχές, βάφτισε τον πατέρα της με τον ίδιο τρόπο που γινόταν στην αρχαιότητα σε παρόμοιες περιπτώσεις. Χάρη στην αποφασιστικότητα της, ο πατέρας της πέθανε ως ένας Ορθόδοξος Χριστιανός. Πέρασε κάποιο χρονικό διάστημα, και η Μάρθα, που πνευματικά συνδέεται με τον π. Σεραφείμ (ο γιος της είναι βαφτιστήρας του π. Σεραφείμ) επισκέφθηκε τον τάφο του π. Σεραφείμ, προκειμένου να προσευχηθεί και να επιβεβαιώσει εάν η πράξη του ζήλου της ήταν αρεστή στον Θεό. Όταν είχε φτάσει και προσευχήθηκε στον τάφο του, έγραψε ένα μικρό σημείωμα ζητώντας από τον π. Σεραφείμ να αναλάβει την φροντίδα του πατέρα της που ήταν τόσο νέος στην πίστη. Έβαλε αυτό το σημείωμα σε μια ρωγμή στην μικρή ξύλινη κατασκευή πάνω από τον τάφο. Αφού επέστρεψε στο σπίτι χαρούμενη, έγραψε μια μικρή κάρτα για σε μας:
  «Σε ευχαριστώ! Σε ευχαριστώ! Είχα μια υπέροχη στιγμή! Μετά γύρισα σπίτι, ονειρεύτηκα ότι ο μπαμπάς μου ήταν ζωντανός και χαρούμενος. Αυτός είπε ότι ήταν στην ευχάριστη θέση να με δει, και ότι ήταν σε ένα μέρος που δεν αισθανόταν άνετα μέχρις ότου «ήρθε και τον πήρε έξω ο άγιος». «Με αγάπη, Μάρθα»
 2. Το πρώτο του Πάσχα μακριά από το αγαπημένο του μοναστήρι, ο π. Σεραφείμ είχε τρομερά χαθεί. Ο Ηγούμενος Herman, έχοντας λάβει ευλογία από τον π. Σεραφείμ στο νεκροκρέβατό του, για να εκπληρώσει ένα όνειρο είκοσι δύο ετών, πήγε για να περάσει τη νύχτα της Ανάστασης του Χριστού στο Lagoon Monk στο νησί Spruce, στην Αλάσκα. Ήταν ανήσυχος και νευρικός, εγκαταλείποντας ορφανό το ποίμνιό του κατά την διάρκεια μιας τόσο σημαντικής στιγμής. Οι αδελφοί και οι αδελφές του, κατάλαβαν ότι ήταν ο Άγιος Γερμανός που τον καλούσε στην Αλάσκα. Με βαριά καρδιά από την αμφιβολία, ήρθε στον τάφο του π. Σεραφείμ και του ζήτησε να αναλάβει την φροντίδα και να φτιάξει την διάθεση στην αδελφότητα για το Πάσχα, ενώ αυτός έλλειπε – Και προφανώς ο π. Σεραφείμ είχε επισκεφθεί μυστικά το μοναστήρι του για το Πάσχα, για ένα μικρό επτάχρονο κορίτσι, το οποίο ο π. Σεραφείμ είχε βαφτιστεί πριν από μερικά χρόνια, τον είδε την πρώτη ημέρα του Πάσχα. Ήταν στο μοναστήρι, φορώντας ολόλευκα πασχαλινά άμφια και ευλογούσε με αγιασμό και ένα θυμιατό όλο τον χώρο, μέσα και έξω από την εκκλησία, όλα τα δέντρα και την πύλη του μοναστηριού. Πιστεύουμε ότι ο. Σεραφείμ φρόντιζε το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της απουσίας του π. Herman.

 

Μοναχή Brigid

1 Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν μια δοξολογία που έγινε από έναν επίσκοπο, ως εκ τούτου, «επίσημα» η καταμέτρηση του π. Σεραφείμ μεταξύ των Αγίων.

Ανατύπωση από το  The Orthodox Word

Πηγή: Vol. 19, Nos. 102 (108-109) January—February, March—April, 1983

Το αγγλικό κείμενο απ’ όπου έγινε η μετάφραση εδώ: http://www.apostle1.com/last-chapter-seraphim-rose-5.html

πηγή: pentapostagma.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button