ΘΑΥΜΑΤΑ

Το Θαύμα με το Αγίασμα στο Κάτω Γραμματικό Πέλλας (ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως κάθε  χρόνο την παραμονή της Αναλήψεως του Χριστού έτσι και φέτος ξημερώματα 9-6-2016 πιστοί κάτοικοι και επισκέπτες παρευρίσκονται σιωπηρά και με κατάνυξη στην εκκλησία τηςΑναλήψεως του Σωτήρος  στο Κάτω Γραμματικό Πέλλας όπου πίσω από αυτήν υπάρχει ο χώρος με το αγίασμα όπου και αναμένουν να δούν με τα μάτια τους το μικρό αυτό θαύμα που συμβαίνει κάθε χρόνο.

Περίπου στις 12 η ώρα το βράδυ ξημερώματα της Αναλήψεως μέσα από  σωλήνα που ρέει καθαρό νερό με αγίασμα εμφανίζεται ένα είδος λαδιού. Το ίδιο συνέβη και φέτος με την διαφορά ότι η ποσότητα ξεκινώντας ήταν λιγότερη από άλλες χρονιές όμως τις μεσημεριανές ώρες άρχισε η ροή να είναι μεγαλύτερη όπως θα παρακολουθήσετε παρακάτω  βίντεό μας  με τις δηλώσεις κατοίκων του χωριού που ήταν μπροστά σε αυτό το μικρό θαύμα.

Για την ιστορία σας ότι επί τουρκοκρατίας στο χωριό Κάτω Γραμματικό υπήρχε κάποιος Μπέης και επίσης στο χωριό ζούσε ένας νεαρός ο Δημήτριος τον οποίο είχαν ονομάσει Γραμματικό, γιατί ετοίμαζε και διεκπεραίωνε όλα τα έγγραφα που χρειάζονταν τα καραβάνια με τα ζώα κατά την μεταφορά προϊόντων που προορίζονταν για όλες τις χώρες της τότε εποχής μέχρι και την Γαλλία.

Ο Δημήτριος ήταν παιδί της εκκλησίας και εξαιρετικός ψάλτης της παλιάς εκκλησίας του χωριού που δεν υπάρχει τώρα του Αγίου Νικολάου. Αυτόν το νεαρό τον ερωτεύθηκε η κόρη του τούρκου μπέη, ο οποίος κάλεσε τον Δημήτριο στο τζαμί και τον πρότεινε να παντρευτεί την κόρη του με την προϋπόθεση να αλλαξοπιστήσει Δημήτριος δεν δέχτηκε και του απάντησε ότι “Χριστιανός γεννήθηκε και Χριστιανός θα πεθάνει” . Έτσι ο Μπέης στη συνέχεια διέταξε να τον κρεμάσουν σε ένα πλατάνι κοντά στο τζαμί που υπήρχε. (φωτογραφία) . Μετά από τρείς ημέρες κάτοικοι του χωριού πήραν κρυφά το σώμα του Δημητρίου και το έθαψαν  πίσω από τον παλιό μικρό Ναό της Αναλήψεως. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα η κόρη του Μπέη αυτοκτόνησε επειδή ο πατέρας της σκότωσε τον Δημήτριο που τόσο αγαπούσε.

Στις 19 Σεπτέμβριο 2014 πραγματοποιήθηκε εκσκαφή στο σημείο που είχε γίνει η ταφή του Δημήτριου την εποχή της τουρκοκρατίας. Την εκσκαφή πραγματοποίησε η Μητρόπολη Φλώρινας με  παρουσία του μητροπολίτη Θεόκλειτου και συνοδεία ιερέων, στην εκκλησία του Ι.Ν. Ανάληψης στο Κάτω Γραμματικό στην τοποθεσία «κατασκηνώσεις».  Βρέθηκαν τα οστά του Δημητρίου Γραμματικού και κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ευωδίασε όλη η τοποθεσία  και τότε η συνοδεία του Μητροπολίτη άρχισε να ψέλνει. Τα οστά βρίσκονται σε ειδική αρχαιολογική υπηρεσία για να προσδιοριστεί η ηλικία και  αν συμπίπτει με την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Τα οστά τα οποία βρέθηκαν θα εξεταστούν για να προσδιοριστεί η ηλικία τους και  αν συμπίπτει με την περίοδο με της τουρκοκρατίας.Τα αποτελέσματα μετά τις ανασκαφές ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί .

Ποιος είναι ο Δημήτριος του Κάτω Γραμματικού;

Την περίοδο της τουρκοκρατίας , όταν περνούσαν τα καραβάνια με εμπορεύματα από το Κάτω Γραμματικό  ,ο Δημήτριος ήταν αυτός που ετοίμαζε τα έγγραφα τα οποία θα χρειάζονταν τα καραβάνια για να περάσουν από διάφορες χώρες στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό και το χωριό ονομάστηκε Γραμματικό.

Εκτός από την δουλειά αυτή ο Δημήτριος ήταν και ιεροψάλτης με πάρα πολύ καλή φωνή. Νεαρός τότε και όμορφος 30 χρονών περίπου, τον ερωτεύτηκε η κόρη του Τούρκου Μπέη που κατοικούσε στο χωριό.

Τον κάλεσε στο τζαμί και του ζήτησε να την παντρευτεί. Αυτός αρνήθηκε και μετά από λίγες μέρες ο Μπέης διέταξε και τον κρέμασαν στο πλατάνι που βλέπετε στην φωτογραφία.

Κάποιοι χωριανοί ξεκρέμασαν κάποια στιγμή τον Δημήτριο και τον έθαψαν στο σημείο που έγινε η εκσκαφή και υπάρχει σήμερα το αγίασμα και η εκκλησία της αναλήψεως.

 

 

πηγη tastv.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button