ΔΙΑΦΟΡΑ

Σοκ Ο Δημήτρης Κουρέτας για την απάτη του κολλαγόνου

Σήμερα λέω να μιλήσουμε για την απάτη του κολλαγόνου, που εχει κάνει πολλούς πονηρούς πλούσιους.  Βασισμένο πάντα στην άγνοια του κοσμάκη.

Λοιπόν έχουμε και λέμε:
Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής προωθούν το πόσιμο κολλαγόνο για να αυξήσουν το κολλαγόνο στο σώμα. Βέβαια πολλές επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει αμφισβητούν την συνεισφορά του κολλαγόνου ως συμπλήρωμα διατροφής.

Το κολλαγόνο υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές (το κρέας έχει 6% κολλαγόνο). Επιπλέον το κολλαγόνο είναι μια μεγάλη πρωτεΐνη και δεν απορροφάται αν προηγουμένως δεν διασπαστεί στα δομικά της στοιχεία. Οι πρωτεΐνες που τρώμε διασπώνται στο στομάχι και το λεπτό έντερο ενώ το σώμα απορροφά τα δομικά στοιχεία που τις αποτελούν, δηλαδή τα αμινοξέα.

Στη συνέχεια τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για να συνθέσουν τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε, μεταξύ των οποίων και το κολλαγόνο. Άρα δεν έχει σημασία τις πρωτεΐνες τρώμε διότι θα διασπαστούν έτσι και αλλιώς κατά την πέψη. Αυτό που έχει σημασία είναι να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (το καλύτερο τρόφιμο από αυτής της πλευράς είναι το ασπράδι του αυγού, το οποίο ποτέ δεν το τρώμε ωμό γιατι δεσμεύει μέσω της αβιδίνης την βιοτίνη και μπορεί να μας δημιουργήσει έλλειψη της).

Το σώμα ενός υγιούς ανθρώπου που κάνει σωστή διατροφή δεν θα παράγει περισσότερο κολλαγόνο επειδή ο ίδιος καταναλώνει υγρό κολλαγόνο. Οι παραπανίσιες ποσότητες χρησιμοποιούνται απλά ως θερμίδες ακριβές βέβαια. Πάντως η κατανάλωση υγρού, πόσιμου κολλαγόνου δεν είναι κάτι που μπορεί να έχει παρενέργειες, εκτός του ότι πληρώνει κανείς πανάκριβα την πρωτεΐνη που τρώει.

Άρα θα συμβούλευα σε κάποιον που θέλει να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου του αντί να τρώει το πανάκριβο κολλαγόνο να τρώει ασπράδια αυγού σε ομελέτα.

Ποιος είναι Δημήτρης Κουρέτας

Σπουδές και σταδιοδρομία

Έλαβε το πτυχίο της Φαρμακευτικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1985. Στη συνέχεια, εκπόνησε το διδακτορικό του στο αντικείμενο της Βιοχημείας, στο Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. (1989). Από το 1990 έως το 1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης.

Εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 1995 και έγινε τακτικός καθηγητής πρώτης βαθμίδας το 2007. Σήμερα είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών – Τοξικολογίας στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς των μοριακών μηχανισμών αντιοξειδωτικής δράσης φυτικών φαινολών, στις προσαρμογές σε οξειδωτικό στρες μετά από άσκηση, καθώς επίσης, και στα βιολειτουργικά τρόφιμα και τη δράση τους στον άνθρωπο.

Έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην τεχνολογική πλατφόρμα Foodforlife τις περιόδους 2007-2013 και 2014-2020. Το 2013-2014 υπηρέτησε ως Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Διετέλεσε τρία έτη πρόεδρος του Συμβουλίου Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Έργο και αναγνώριση

Έχει εκπονήσει, μαζί με συνεργάτες του, περισσότερες από 280 ερευνητικές εργασίες σε ξένα έγκριτα περιοδικά και σε διεθνή συνέδρια. Το έργο του αυτό, μέχρι σήμερα, έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης και έχει λάβει περισσότερες από 9.000 διεθνείς αναφορές, με h-index: 52. Η ερευνητική εργασία του, με τίτλο «Lipid peroxidation and tissue damage» στο περιοδικό In Vivo έχει λάβει σχεδόν 600 αναφορές.

Το έργο του έχει ευρέως αναγνωρισθεί και δημοσιευθεί σε πολλά ΜΜΕ. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με τους τοξικούς παράγοντες και την επίδρασή τους στη δημόσια υγεία. Έχει συγγράψει 4 βιβλία για θέματα διατροφής. Επιπλέον, έχει αρθρογραφήσει με εκλαϊκευμένα άρθρα για την ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα που αφορούν τα ποιοτικά τρόφιμα τροφίμων και σε θέματα σωστής και υγιεινής διατροφής.

Έχει λάβει τιμητική διάκριση για την καινοτομία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα “Education Leaders Awards” ως αναγνώριση της αριστείας για τις εργασίες του στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής.

Είναι Associate Editor στο επιστημονικό περιοδικό Food and Chemical Toxicology (I.F. 4.700) και επίσης είναι τακτικό μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial board) στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Environmental Research (I.F. 5.100)

Υπήρξε ο ιδρυτής και σήμερα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της spin-off εταιρείας, του Παν. Θεσσαλίας, FoodOxys, η οποία έχει ως αντικείμενο τη λειτουργική διατροφή. Από το 2019 είναι μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών.

πηγη argolida24.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button