• ΔΙΔΑΧΕΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    • ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ
Νέα News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Νέα News
No Result
View All Result

«Βόμβα» για μεγάλη εταιρεία ελληνικού γιαουρτιού: Βρέθηκαν τοξικές ουσίες στα προϊόντα της

10 Απριλίου, 2026
in ΔΙΑΦΟΡΑ
«Βόμβα» για μεγάλη εταιρεία ελληνικού γιαουρτιού: Βρέθηκαν τοξικές ουσίες στα προϊόντα της
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOKTweet

Σάλος έχει προκληθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς γνωστή εταιρεία ελληνικού γιαουρτιού η Chobani LLC, βρίσκεται στο στόχαστρο συλλογικής αγωγής για ανίχνευση πολλαπλών χημικών ουσιών στα προϊόντα της — ουσιών που συνδέονται με πλαστικά και τοξικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η αγωγή κατατέθηκε στις 16 Απριλίου 2025 στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας και κατηγορεί την εταιρεία ότι παραπλάνησε συστηματικά τους καταναλωτές, προωθώντας τα προϊόντα της ως “100% φυσικά”, ενώ –σύμφωνα με ανεξάρτητες εργαστηριακές αναλύσεις– περιέχουν φθαλικές ενώσεις, γνωστές για την ενδοκρινική και καρκινογόνο δράση τους.

Οι ουσίες που εντοπίστηκαν

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στα δείγματα εντοπίστηκαν τέσσερις φθαλικές ενώσεις: Di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), Diethyl phthalate (DEP), Dibutyl phthalate (DBP) και Di-2-ethylhexyl terephthalate (DEHT) — ουσίες που η EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ) χαρακτηρίζει ως πιθανούς καρκινογόνους παράγοντες.

Οι ενώσεις αυτές χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα, ωστόσο μπορούν να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα – ειδικά όταν οι συσκευασίες εκτίθενται σε θερμότητα ή πίεση.  «Μιλάμε για χημικά που δεν έχουν καμία θέση σε προϊόντα που διαφημίζονται ως “φυσικά” και “καθαρά”», σημειώνουν ειδικοί επιστήμονες που παρακολουθούν την υπόθεση.

Παραπλανητική διαφήμιση και “ψευδής καθαρότητα”

Η ενάγουσα, Amy Wysocki, κατηγορεί τη Chobani ότι έκρυψε σκόπιμα τις ουσίες αυτές από τις ετικέτες, ενώ διαφήμιζε τα προϊόντα της ως υγιεινά και φυσικά.

Η αγωγή επικαλείται σειρά πολιτειακών και ομοσπονδιακών νόμων (όπως ο California Consumers Legal Remedies Act και ο Unfair Competition Act) και ζητά αποζημιώσεις, κάλυψη δικαστικών εξόδων και εκδίκαση από σώμα ενόρκων.

Η Wysocki επιδιώκει να εκπροσωπήσει όλους τους Αμερικανούς καταναλωτές που αγόρασαν προϊόντα Chobani, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε το “brand” της ελληνικής ποιότητας για να προωθήσει προϊόντα με επικίνδυνα κατάλοιπα.

 Επανεμφάνιση σκιών γύρω από την εταιρεία

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Chobani βρίσκεται στο επίκεντρο τέτοιων καταγγελιών. Το 2023, είχε αντιμετωπίσει νέα συλλογική αγωγή για τη σειρά “Zero Sugar Yogurt”, η οποία –παρά τον ισχυρισμό «χωρίς ζάχαρη»– περιείχε φυσικά σάκχαρα (allulose).

Η εταιρεία δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο η υπόθεση προκαλεί ανησυχία σε καταναλωτές και εποπτικές αρχές, που ζητούν πλέον σαφέστερη επισήμανση και πιο αυστηρούς ελέγχους στη βιομηχανία γαλακτοκομικών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν

Οι φθαλικές ενώσεις είναι γνωστό ότι μπορούν να διαπεράσουν τις πλαστικές συσκευασίες και να εισχωρήσουν στα τρόφιμα, ιδίως σε προϊόντα που περιέχουν λίπος ή βρίσκονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Πρόκειται για χημικά που, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, επηρεάζουν ορμονικές λειτουργίες, και έχουν συσχετιστεί με προβλήματα γονιμότητας και αναπτυξιακές διαταραχές.

«Η βιομηχανία τροφίμων χρειάζεται πιο αυστηρό έλεγχο και διαφάνεια. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να νιώθουν ασφαλείς όταν προϊόντα που διαφημίζονται ως “φυσικά” περιέχουν χημικά των πλαστικών», σημειώνουν ερευνητές δημόσιας υγείας.

Δείτε ΕΔΩ την αγωγή.

Το επόμενο βήμα

Η αγωγή αναμένεται να εκδικαστεί εντός του 2026, ενώ, αν γίνει δεκτή, μπορεί να οδηγήσει σε πολυεκατομμυριούχες αποζημιώσεις και να ανοίξει τον δρόμο για αντίστοιχες αγωγές κατά άλλων εταιρειών που προωθούν “φυσικά” τρόφιμα.

Μέχρι τότε, οι καταναλωτές καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα προϊόντα που αγοράζουν – ακόμη κι αν φέρουν την ετικέτα “Greek Yogurt”.

Πηγή:

https://www.alfavita.gr

Facebook Σχόλια
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOKTweet

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Previous Post

Τι έκανε ο Άγιος Γέροντας Παϊσιος από Μεγάλη Πέμπτη βράδυ μέχρι την Ανάσταση!

Next Post

Μπορώ να κοινωνήσω Μεγάλο Σάββατο βράδυ, έστω κι αν δεν έχω νηστέψει ή εξομολογηθεί;

Next Post
Μπορώ να κοινωνήσω Μεγάλο Σάββατο βράδυ, έστω κι αν δεν έχω νηστέψει ή εξομολογηθεί;

Μπορώ να κοινωνήσω Μεγάλο Σάββατο βράδυ, έστω κι αν δεν έχω νηστέψει ή εξομολογηθεί;

Το «φάρμακο του φτωχού»: Η πάμφθηνη τροφή για ένα Υγιές έντερο

Το «φάρμακο του φτωχού»: Η πάμφθηνη τροφή για ένα Υγιές έντερο

Like Us !

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Εορτολόγιο







  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Πολιτική Απορρήτου
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© Copyright 2024, All Rights Reserved  |  Nea-News.gr

No Result
View All Result
  • ΔΙΔΑΧΕΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    • ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ

© Copyright 2024, All Rights Reserved  |  Nea-News.gr