ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπέροχοι Κουραμπιέδες από τη Σμύρνη

Μετά τη πρώτη συνταγή για τους Σμυρνέϊκους κουραμπιέδες σας δίνω, όπως σας υποσχέθηκα και τη δεύτερη συνταγή της Κας Στέλλας της Σμυρνιάς, για να απολαύσετε και εσείς αυτούς τους τέλειους τραγανούς κουραμπιέδες.

Υλικά συνταγής

  • 1/2 κιλό βούτυρο φυτίνη [*]
  • 1/4 κιλό βούτυρο γάλακτος
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη άχνη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 δάχτυλα νερό σε ποτηράκι κρασιού
  • 1 γεμάτο, κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • 1.300 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο (όσο πάρει)
  • 1/2 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα
  • 1 κιλό περίπου ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνετε την αμυγδαλόψιχα στο ταψί του φούρνου και καβουρδίζετε τα αμύγδαλα για 8-10 λ ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφαιρείτε από το φούρνο, τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν και χαμηλώνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Όταν κρυώσουν τα αμύγδαλα τα χοντροκόβετε σε γουδί ή με κοφτερό μαχαίρι.
  2. Εν τω μεταξύ, βάζετε στο κάδο του μίξερ τη φυτίνη, το βούτυρο γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε για 15 λ τουλάχιστον για να έχετε ένα πολύ αφράτο, κρεμώδες μείγμα σαν σαντιγί. Προσθέτετε τους κρόκους αυγών, το νερό, το μπέικιν πάουντερ και το κονιάκ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  3. Σταματάτε το μίξερ, βάζετε το ειδικό εξάρτημα “γάντζο”, χαμηλώνετε τη ταχύτητα και ρίχνετε στο κάδο, εναλλάξ το αλεύρι και τα αμύγδαλα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Αλεύρι όσο πάρει, ίσως δεν χρειαστεί όλο για να έχετε μια λεία, σχετικά μαλακή, βουτυράτη ζύμη.
  4. Πλάθετε τους κουραμπιέδες σε μέγεθος και σχέδιο αρεσκείας σας και τους τοποθετείτε στο ταψί του φούρνου που έχετε στρώσε με χαρτί ψησίματος.  Τους ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λ ανάλογα με το μέγεθος τους. Θα καταλάβετε ότι οι κουραμπιέδες σας είναι έτοιμοι όταν ροδίσουν και “σκάσει” η επιφάνειά τους. Τους βγάζετε από το φούρνο και τους αφήνετε για 8-10 λ να “σταθούν” και μισοκρυώσουν.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε τη ζάχαρη άχνη.  Βουτάτε τους κουραμπιέδες, έναν τη φορά,  με προσοχή (για να μη σπάσουν) μέσα στο μπολ με τη ζάχαρη και μόλις καλυφθούν καλά τους στρώνετε σε πιατέλα. Όταν κρυώσουν τελείως τους πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.

[*] Αν προτιμάτε περισσότερη ένταση στη μυρωδιά του βουτύρου μπορείτε να μειώσετε τη ποσότητα φυτίνης και να αυξήσετε ισόποσα με φρέσκο βούτυρο. Επίσης προαιρετικά, μπορείτε να τους αρωματίσετε με 1 ή 2 καψουλίτσες πλαστικές βανίλιας.

Καλά Χριστούγεννα

πηγη sintayes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button