• ΔΙΔΑΧΕΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    • ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ
Νέα News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Νέα News
No Result
View All Result

Ζάκυνθος: Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών..ΕΙΚΟΝΕΣ

1 Ιουνίου, 2019
in ΔΙΑΦΟΡΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOKTweet

Ζάκυνθος: Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών..ΕΙΚΟΝΕΣ

Σε μια όμορφη τοποθεσία της Ζακύνθου, στο βορειοδυτικό τμήμα του «Άνθους της Ανατολής», είναι χτισμένο ένα γραφικό ορεινό χωριό με παραδοσιακό χρώμα, οι Βολίμες.

Στην ακτογραμμή που απλώνεται δυτικά του χωριού βρίσκεται το φημισμένο Ναυάγιο, εντυπωσιακός όρμος με απόκρημνες ακτές, αμμουδερή παραλία και γαλαζοπράσινα νερά, πόλος έλξης για ταξιδιώτες από κάθε γωνιά της υφηλίου.

Πάντως, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που επισκέπτονται το κομμάτι αυτό της πατρίδας του Σολωμού, του Κάλβου και του Ξενόπουλου, για να γνωρίσουν τα εκκλησιαστικά μνημεία του.

Ο ναός της Αγίας Παρασκευής (με αξιόλογο τέμπλο και καμπαναριό), οι εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Ιωάννη (στη θέση «Μύλος») και του Αγίου Θεοδοσίου (με πετρόχτιστο τέμπλο), καθώς και η μονή του Αγίου Ανδρέα (το εσωτερικό του ναού εκτίθεται στο Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης, στην πόλη της Ζακύνθου), κινούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Όμως, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής είναι η μονή του Αγίου Γεωργίου στα Γκρεμνά, που βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ ΝΔ από τις Βολίμες.

Η μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, ιδρύθηκε περί το 1535 από τον ιερομόναχο Μακάριο και τον μοναχό Βαρλαάμ Μπελέτη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η πρώτη μονή του Αγίου Γεωργίου (το λεγόμενο παλαιό μοναστήρι), που καταστράφηκε αρχικά από πειρατικές επιδρομές και στη συνέχεια από ισχυρούς σεισμούς, είχε ιδρυθεί στις αρχές του 16ου αιώνα στην ακτογραμμή, επί του νοτίου ακρωτηρίου του Ναυαγίου.

Το καθολικό της μονής του Αγίου Γεωργίου στα Γκρεμνά, διακοσμημένο άλλοτε με τοιχογραφίες, φέρει ενδιαφέρον τέμπλο και παλαιές εικόνες.

Στο χώρο της μονής δεσπόζει πύργος που άρχισε να οικοδομείται το 1561, με σκοπό την προστασία των μοναχών από τις πειρατικές επιδρομές.

Στη μονή του Αγίου Γεωργίου έζησαν ως ασκητές εξέχοντες εκκλησιαστικοί άνδρες, όπως ο ιερομόναχος Γεράσιμος Νοταράς (ο μετέπειτα προστάτης της Κεφαλλονιάς, άγιος Γεράσιμος) και ο ζακυνθινός μοναχός Παχώμιος Ρουσάνος (1508-1553), λόγιος και θεολόγος.

Μάλιστα, οι χειρόγραφοι κώδικες του Παχωμίου φυλάσσονταν μετά το θάνατό του στην περιώνυμη βιβλιοθήκη της μονής, αργότερα δε μεταφέρθηκαν στην Ιταλία (σήμερα βρίσκονται στην κατοχή της Εθνικής Μαρκιανής Βιβλιοθήκης της Βενετίας).

πηγη iellada.gr

Facebook Σχόλια
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOKTweet

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Previous Post

Δολοφονία Γραικού: Συγκίνηση στο «τελευταίο αντίο» από την οικογένειά του

Next Post

Πάνος Ζάρλας: Καταρρακωμένη η μητέρα του! Σπαράζουν καρδιές τα λόγια της…

Next Post

Πάνος Ζάρλας: Καταρρακωμένη η μητέρα του! Σπαράζουν καρδιές τα λόγια της…

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες

Like Us !

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Εορτολόγιο







  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Πολιτική Απορρήτου
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© Copyright 2024, All Rights Reserved  |  Nea-News.gr

No Result
View All Result
  • ΔΙΔΑΧΕΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    • ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ

© Copyright 2024, All Rights Reserved  |  Nea-News.gr