ΔΙΑΦΟΡΑ

Νέο κοινωνικό μέρισμα σε εκατομμύρια δικαιούχους – Πότε στα ATM

Κοινωνικό μέρισμα 2023: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα επαναληφθεί το επίδομα των 250 ευρώ. Ποιοι το παίρνουν και πότε.

Πρόκειται για την έκτακτη ενίσχυση που δίνεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα σε εκατομμύρια άτομα.

Φαίνεται πως τελικά κλειδώνει και θα δοθεί στους δικαιούχους.

Δείτε αναλυτικά…

Το πλάνο της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα

Πιο συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα powergame.gr αναφέρει τα εξής:

«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει ως φετινό στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7%, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι μπορεί να φτάσει στο 1,1%, δημιουργώντας έτσι χώρο γύρω στα 880 εκατ. ευρώ.

Προφανές είναι ότι μια καλύτερη επίδοση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά ακούγοντας τον πρωθυπουργό καταλαβαίνουμε ότι το «περίσσευμα» θα αξιοποιηθεί και για έκτακτα μέτρα, όπως ένα νέο εφάπαξ βοήθημα στους πιο ευάλωτους πριν από τα Χριστούγεννα… ».

Κοινωνικό μέρισμα 2023: Ποιοι ήταν πέρυσι δικαιούχοι

Δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ανασφάλιστοι υπερήλικες. Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Μακροχρόνια άνεργοι

Συνολικά θα ενισχυθούν 2,3 εκατ. ευάλωτοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων επιδόματος παιδιού και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το επίδομα των 250 ευρώ θα λάβουν 1 εκατ. συνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο δικαιούχους. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ.

Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ , θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ποιες οι προϋποθέσεις για τα 250 ευρώ

Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις για να λάβουν οι συνταξιούχοι την επιδότηση είναι

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες εξακόσια (9.600,00) ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 υπερβαίνει τις δεκαέξι χιλιάδες οκτακόσια (16.800,00) ευρώ.

Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ.

Κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Με στόχο τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Τι ισχύει με τη διπλή ενίσχυση

Ζευγάρια ηλικιωμένων (δύο συνταξιούχοι) που έχουν χαμηλές συντάξεις, θα εισπράξουν διπλό επίδομα ακρίβειας. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται σε αμφοτέρους.

Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ και το γενικό λογιστήριο του κράτους, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ.

Δικαιούχοι είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, έως 1.400 ευρώ (και οι δύο σύζυγοι), και η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, θα λάβουν και οι δύο τα 250 ευρώ, σύνολο 500 ευρώ, πριν από τα Χριστούγεννα.

πηγη newsme.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button