ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτο Ανακάλυψη ορόσημο για τον καρκίνο

Ανακάλυψη ορόσημο για τον καρκίνο: Επιστήμονες ανακάλυψαν τον μηχανισμό που οδηγεί σε μεταστάσεις

Επιστήμονες του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα «υποκλέπτουν» μια διαδικασία που χρησιμοποιείται από τα υγιή κύτταρα για να εξαπλωθούν στο σώμα, αλλάζοντας εντελώς τους σημερινούς τρόπους σκέψης σχετικά με τη μετάσταση.

Πώς πυροδοτείται η μετάσταση του καρκίνου

Η ομάδα, διαπίστωσε ότι ο αποκλεισμός της δραστηριότητας της πρωτεΐνης NALCN σε κύτταρα ποντικιών με καρκίνο πυροδοτεί τη μετάσταση.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics, ανακάλυψε επίσης ότι η διαδικασία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στον καρκίνο. Προς έκπληξή των επιστημόνων, όταν αφαίρεσαν τη NALCN από ποντίκια χωρίς καρκίνο, αυτό προκάλεσε τα υγιή κύτταρά τους να εγκαταλείψουν τον αρχικό τους ιστό και να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα, όπου εντάχθηκαν σε άλλα όργανα.

Διαπίστωσαν, για παράδειγμα, ότι υγιή κύτταρα από το πάγκρεας μετανάστευσαν στο νεφρό, όπου έγιναν υγιή νεφρικά κύτταρα. Αυτό υποδηλώνει ότι η μετάσταση δεν είναι μια ανώμαλη διαδικασία που περιορίζεται στον καρκίνο, όπως θεωρούνταν προηγουμένως, αλλά είναι μια φυσιολογική διαδικασία που χρησιμοποιείται από τα υγιή κύτταρα, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι καρκίνοι για να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος και να δημιουργήσουν μεταστάσεις.

Ο επικεφαλής της ομάδας για τη μελέτη και διευθυντής του Κέντρου CRUK Cambridge, καθηγητής Richard Gilbertson, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά είναι από τα σημαντικότερα που έχουν βγει από το εργαστήριό μου εδώ και τρεις δεκαετίες.

Όχι μόνο εντοπίσαμε έναν από τους ασύλληπτους οδηγούς της μετάστασης, αλλά και ανατρέψαμε την κοινή αντίληψη που υπήρχε γι’ αυτήν, δείχνοντας πώς ο καρκίνος καταλαμβάνει διαδικασίες σε υγιή κύτταρα για τα δικά του οφέλη. Εάν επικυρωθεί μέσω περαιτέρω έρευνας, αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αποτρέπουμε την εξάπλωση του καρκίνου και να μας επιτρέψει να χειραγωγήσουμε αυτή τη διαδικασία για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οργάνων».

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο, η μετάσταση παραμένει απίστευτα δύσκολο να προληφθεί, κυρίως επειδή οι ερευνητές δυσκολεύονται να εντοπίσουν τους βασικούς οδηγούς αυτής της διαδικασίας που θα μπορούσαν να στοχευθούν από φάρμακα. Τώρα που εντόπισαν τον ρόλο της NALCN στη μετάσταση, η ομάδα εξετάζει διάφορους τρόπους για την αποκατάσταση της λειτουργίας της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των υπαρχόντων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Dr. Eric Rahrmann, δήλωσε: «Η NALNCNC είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες για την ανάπτυξη της νόσου: “Είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι που εντοπίσαμε μια μοναδική πρωτεΐνη που ρυθμίζει όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος εξαπλώνεται στο σώμα, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη του όγκου, αλλά και τη φυσιολογική αποβολή και επιδιόρθωση των κυττάρων των ιστών.

Αναπτύσσουμε μια σαφέστερη εικόνα για τις διαδικασίες που διέπουν τον τρόπο εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Μπορούμε τώρα να εξετάσουμε κατά πόσον υπάρχουν πιθανώς υπάρχοντα φάρμακα που θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν ώστε να αποτρέψουν αυτόν τον μηχανισμό από το να πυροδοτήσει την εξάπλωση του καρκίνου στους ασθενείς».

πηγη ethnos.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button