ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτο επίδομα ενόψει εκλογών – Σε ποιους θα δοθεί

70.000 δικαιούχοι διεκδικούν 600 ευρώ

Έκτακτο επίδομα αναμένεται να δοθεί σε περίπου 70.000 αστυνομικούς ως εκλογική αποζημίωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ) , το εκλογικό επίδομα που θα λάβουν οι Αστυνομικοί για τις εκλογές για πρώτη φορά απαλλάσσεται από τις νόμιμες κρατήσεις και την φορολογία εισοδήματος.

Πόσο θα είναι το έκτακτο επίδομα

Αναφορικά με το ύψος του επιδόματος, προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές ποσό.

Υπηρεσιακοί παράγοντες με εμπειρία στο συγκεκριμένο ζήτημα, εκτιμούν στο Policenet.gr  πως το ποσό που θα δοθεί τελικά αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 600 ευρώ που ζήτησε από τον Φεβρουάριο η Ομοσπονδία των Αστυνομικών.

Πιο συγκεκριμένα,  στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Π.Ο.ΑΣ.Υ. επισημαίνεται ότι η εκλογική αποζημίωση έχει θεσμοθετηθεί από το 2010 και έκτοτε το ποσό που καταβάλλεται σε κάθε προεκλογική περίοδο, καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η Ομοσπονδία των Αστυνομικών τονίζει τα εξής αναφορικά με το ύψος του εκλογικού επιδόματος:

“Δεδομένου ότι το 2019, χορηγήθηκε το ευτελές ποσό των 150 ευρώ μεικτά, αλλά και επειδή από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλές κρίσεις και σήμερα ο πληθωρισμός και η ακρίβεια καλπάζουν, είναι φυσικό φέτος, να διεκδικούμε τουλάχιστον 600 ευρώ”.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Υπόσχομαι 10 εκατ. ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο θέμα του εκλογικού επιδόματος κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων σημειώνοντας ότι “με βάση τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις και  προηγούμενες αποφάσεις το ποσό που προβλέπεται για την αστυνομία σε  κάθε εκλογή είναι το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι  στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, είναι δέκα και δέκα, είκοσι, εκατομμύρια. Έχω ζητήσει από τον  Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη την αύξηση αυτού του  ποσού σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον κατά 50%.

Ελπίζω ότι πολύ πολύ  σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη λύση την οποία πρέπει.

Το υπουργείο Οικονομικών μείωσε το τελικό ποσό

Το εκλογικό επίδομα για τους υπαλλήλους των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000.000 ευρώ, αναφέρεται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 13 Απριλίου 2023.

Στο ίδιο ΦΕΚ αναφέρεται ότι “η  συνολική κάθε φορά δαπάνη της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης, με εξαίρεση τους υπαλλήλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των   62.000.000 ευρώ”.

Χαρέλας (πρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ) για εκλογικό επίδομα: “Δεν είναι… δώρο, είναι αποζημίωση υπερεργασίας”

Την ανάγκη να θεσπιστεί άμεσα η σταθερότητα του ύψους της αποζημίωσης για κάθε εκλογική διαδικασία επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτης Χαρέλας.

“Είναι ανάγκη να θεσπιστεί άμεσα η σταθερότητα του ύψους της συγκεκριμένης αποζημίωσης για κάθε εκλογική διαδικασία, ώστε να μην χαρακτηρίζεται η διεκδίκηση κάθε φορά τους ύψους αυτής ως «προεκλογική επαιτεία» των αστυνομικών, αφού γνωρίζουμε όλοι πως η επέκταση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων για την ΕΛ.ΑΣ. θα είναι δεδομένη σε κάθε εκλογική περίοδο.

Είναι πλέον απαραίτητο να διευκρινιστεί και να αποκατασταθεί η έννοια του εκλογικού επιδόματος. Το εκλογικό επίδομα δεν είναι «δώρο», δεν είναι «αντίδωρο» της ψήφου του αστυνομικού.

Το εκλογικό επίδομα είναι αποζημίωση υπερεργασίας για όλη την εκλογική περίοδο. Τα έκτακτα μέτρα και η επιφόρτιση με αρμοδιότητες που είναι αναμφίβολα αναγκαίες να αναλάβει το σύνολο των αστυνομικών για την ομαλή προεκλογική περίοδο και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, για όλη την αστυνομική οικογένεια σημαίνει, άρση δικαιώματος λήψης αδείας, ημερήσιων αναπαύσεων και υπερεργασίας για όλους τους συναδέλφους”.

πηγη workenter.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button