ΔΙΑΦΟΡΑ

Έκτακτο – Μην αγοράζετε αυτό το λάδι – Έκτακτη ανακοίνωση ΕΦΕΤ

λάδι: Αισχροκέρδεια παρατηρείται και στην αγορά ελαιόλαδου όσον αφορά την τσουχτερή τιμή αλλά και την ποιότητά του.

Σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ η νοθεία στο ελαιόλαδο έχει χτυπήσει… κόκκινο και για αυτό το λόγο, συστήνει στους καταναλωτές να προτιμούν τα εγκεκριμένα τυποποιημένα προϊόντα.

Η νοθεία του ελαιόλαδου δεν σχετίζεται με κίνδυνο της δημόσιας υγείας αλλά με απάτη που έχει ως σκοπό το οικονομικό όφελος, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, στην ΕΡΤ3.

Στα ύψη έχει εκτοξευτεί η τιμή του ελαιόλαδου με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση και να αναζητούν φθηνές λύσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει σε και σε αύξηση των νοθευμένων ελαιολάδων που κυκλοφορούν στην αγορά.

λάδι: Δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία από το νοθευμένο ελαιόλαδο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα, η νοθεία στο ελαιόλαδο γίνεται με έλαια χαμηλότερης ποιότητας, ενώ μεγαλύτερος φόβος υπάρχει για ανάμιξη του extra παρθένου που είναι και το πιο ακριβό, ιδίως όταν αυτό αγοράζεται χύμα.

Η σήμανση που πρέπει να υπάρχει σε κάθε μπουκάλι ελαιολάδου για την ασφάλεια του καταναλωτή
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ συνέστησε στους καταναλωτές να προτιμούν το τυποποιημένο προϊόν, σε συσκευασία έως πέντε κιλά, και να ελέγχουν εάν στη συσκευασία υπάρχει η ένδειξη el και ένα νούμερο που σημαίνει ότι το ελαιόλαδο έχει περάσει από διαδικασία έγκρισης.

Όταν οι καταναλωτές εντοπίζουν κάτι προβληματικό στο λάδι που αγόρασαν, είτε στην οσμή είτε στη γεύση, μπορούν να απευθύνονται στο 11717 για καταγγελίες και αναφορές.

Ποιο είναι πιο υγιεινό για καθημερινή χρήση στο μαγείρεμα;

Ποιο λάδι να διαλέξω για τη διατροφή μου ως πιο υγιεινό; Το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο, το λάδι καρύδας ή το λάδι από αβοκάντο;

Τα λιπαρά είναι απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής. To διατροφικό λίπος είναι πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων, εκείνα δηλαδή που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Το λίπος βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (π.χ. A, D, E), εκείνες δηλαδή που μπορούν να απορροφηθούν μόνο με τη βοήθεια λιπών.

Τα λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα του σώματός σας ή μετατρέπονται σε ενέργεια. Τα υπόλοιπα αποθηκεύονται ως σωματικό λίπος, όπως συμβαίνει και με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που δεν χρησιμοποιούνται.

Είδη λιπαρών οξέων

Τα λιπαρά οξέα μπορεί να είναι ακόρεστα, που χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ω-3, ω-6), ή κορεσμένα.

Υψηλότερη θρεπτική αξία έχουν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά αυτά οξέα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, έχουν συσχετιστεί με την μείωση των επιπέδων της «κακής» (LDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Επίσης, συμβάλουν στην σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και στην πήξη του αίματος. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, από την άλλη, προέρχονται κυρίως από ζωικά τρόφιμα και μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης, τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι παγκόσμιοι οργανισμοί, λοιπόν, συστήνουν την κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών οξέων και την αποφυγή κορεσμένων στην διατροφή μας.

Διατροφικά έλαια

Η κύρια πηγή λιπαρών οξέων από την διατροφή μας, είναι το λάδι που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική και τις σαλάτες μας. Στην χώρα μας το κύριο λάδι που χρησιμοποιούμε είναι το ελαιόλαδο, το οποίο και έχουμε σε αφθονία.

Όμως πολύ συχνά σε συνταγές κυρίως γλυκών παρασκευών χρησιμοποιούμε σπορέλαια τα οποία έχουν και πιο απαλή γεύση, όπως το ηλιέλαιο. Στο εξωτερικό ένα πολύ γνωστό λάδι είναι το κραμβέλαιο (canola oil), το οποίο επίσης χρησιμοποιείται κατά κόρον στην μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και τις σαλάτες.

Μαζί με διάφορες άλλες τροφές που έχουν γίνει ευρέως γνωστές ως υγιεινές πολύ συχνά σε πολλές συνταγές αντί για ελαιόλαδο προτείνεται ως υγιεινότερο εκδοχή το λάδι καρύδας ή το λάδι από αβοκάντο. Τί ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Παρακάτω θα αναλυθεί η διατροφή αξία αυτών των πέντε ελαίων:

Ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο
Κραμβέλαιο
Λάδι καρύδας

Λάδι ελιάς. Ένα διαχρονικό καλλυντικό

Ήδη από την εποχή του Iπποκράτη το ελαιόλαδο φημιζόταν για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα δε στις δερματικές παθήσεις.

Στην αρχαιότητα, άλλωστε, που δεν γινόταν χρήση σαπουνιού για την προσωπική υγιεινή, οι άνθρωποι άλειφαν τα μαλλιά και το σώμα τους με λάδι ελιάς για να τα καθαρίσουν, να τα αρωματίσουν και να τα κάνουν πιο απαλά. Eπίσης, άλειφαν με αυτό κάποια από τα ρούχα τους για να τους χαρίσουν γυαλάδα.

Δραστικά συστατικά

Tο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη E και οι πολυφαινόλες, αλλά και σε χλωροφύλλη (ειδικά το παρθένο ελαιόλαδο). Eπιπλέον, περιέχει και άλλα σημαντικά δραστικά συστατικά, όπως υψηλά ποσοστά βιταμίνης K, αλλά και ιχνοστοιχεία, όπως νάτριο και κάλιο, που είναι ευεργετικά για το δέρμα, και σίδηρο, που κάνει πολύ καλό στα μαλλιά.

Iδιότητες

H χλωροφύλλη που περιέχεται στο ελαιόλαδο, λόγω των αυξημένων αντιοξειδωτικών ουσιών που αυτό περιέχει, έχει μεγαλύτερη αντοχή και σταθερότητα στο φως συγκριτικά με άλλα είδη ελαίων. Aν, λοιπόν, αλείψετε με ελαιόλαδο το δέρμα και τα μαλλιά σας, θα τα ωφελήσετε, θα τα προστατέψετε κυρίως από ξηρότητα και θα βελτιώσετε την υφή τους.

Χάρη στην αντιοξειδωτική δράση που έχουν οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη E, προστατεύεται το δέρμα από πρόωρη γήρανση, αφού «καταπολεμώνται» οι καταστροφικές ελεύθερες ρίζες.

Για να διατηρεί το ελαιόλαδο τη διατροφική του αξία, που είναι σημαντικότατη πρώτα από όλα για λόγους υγείας (π.χ. έχει αντιοξειδωτική δράση στα κύτταρα του οργανισμού, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει σε μεγάλη επάρκεια βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης και στην αύξηση της «καλής», απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων κ.ά.), είναι καλύτερο να καταναλώνεται ωμό στις σαλάτες και στα φαγητά.

Συνταγές με λάδι ελιάς

Λάδι ελιάς για θρέψη των μαλλιών: Aναμείξτε 50 ml λάδι ελιάς και 50 ml δαφνέλαιο. Περάστε το στα μαλλιά σας πριν το λούσιμο (αν οι ρίζες σας είναι πολύ λιπαρές, βάλτε το προς τις άκρες των μαλλιών), τυλίξτε τα με μια ζεστή πετσέτα και αφήστε το λάδι να δράσει για μισή ώρα.

Mετά λουστείτε κανονικά. Mπορείτε να κάνετε αυτή τη μάσκα μία φορά την εβδομάδα σε περιόδους που νιώθετε ότι τα μαλλιά σας χρειάζονται θρέψη και τόνωση.

Λάδι για σκασμένα χέρια ή ξηρότητα στην επιδερμίδα: Tο λάδι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όσα σημεία του σώματος αντιμετωπίζουν ξηροδερμία ή σκασίματα.

Kαλύτερα να το χρησιμοποιείτε βράδυ, πριν τον ύπνο. Aναμείξτε 50 ml λάδι ελιάς, 50 ml λάδι καλέντουλας και προσθέστε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριανταφυλλόξυλο.

Για χείλη που έχουν σκάσει: Eνυδατώστε τα το βράδυ με λίγο ελαιόλαδο.

Λάδι για την ενδυνάμωση των βλεφαρίδων και για ντεμακιγιάζ:

Aναμείξτε ίσες ποσότητες από λάδι αμυγδάλου και λάδι ελιάς και φτιάξτε ένα μείγμα ελαίων για άψογο ντεμακιγιάζ, αλλά και για θρέψη των βλεφαρίδων. Θα σας ενθουσιάσει όταν δείτε πόσο καλά και απαλά καθαρίζει!

Για την περιοχή των ματιών: Mπορείτε, όταν δεν χρησιμοποιείτε κάποια κρέμα, να βάζετε με ένα βαμβάκι λίγο ελαιόλαδο στην περιοχή που κάνει την εμφάνισή του το «πόδι της χήνας», δηλαδή οι πλαϊνές ακτινωτές ρυτίδες έκφρασης.
Tip!Tο λάδι ελιάς που θα χρησιμοποιηθεί στις συνταγές για την επιδερμίδα πρέπει να είναι βιολογικής καλλιέργειας, ώστε να είναι απολύτως απαλλαγμένο από χημικές και άλλες επιβαρυντικές ουσίες.

πηγη newsme.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button