ΔΙΑΦΟΡΑ

Αντώνης Χρήστου: «Ο καρκίνος του μαστού σκότωσε τη σύζυγό μου. Ήταν μόλις 34 ετών!»

Συγκινητικό μήνυμα επίκουρου καθηγητή για την απώλεια της Ροδίτισσας συζύγου του

Συγκινεί αλλά κυρίως αφυπνίζει το μήνυμα ενός νέου ανθρώπου, επίκουρου καθηγητή Πανεπιστημίου, ο οποίος έχασε τη Ροδίτισσα  σύζυγό του Θάλεια, πριν από 8 μήνες από καρκίνο του μαστού σε ηλικία μόλις 34 ετών!

Ο Αντώνης Χρήστου, που μίλησε στη «Ροδιακή» δίνοντας την έγκριση να δημοσιοποιηθεί η προσωπική του ανάρτηση, περιγράφει την περιπέτεια που έζησε όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού η σύζυγός του Θάλεια Καρακατσάνη, εκπαιδευτικός από τη Ρόδο, η οποία έχασε τη ζωή της μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Στο κείμενό του ο κος Αντώνης Χρήστου, αναφέρει συγκεριμένα:
«Οκτώ  μήνες από την απώλεια της αγαπημένης μου συζύγου, της Θαλίτσας μου. Μου είναι κάθε μέρα εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστώ και να ζήσω με την απώλειά της, πόσο μάλλον να κατονομάσω αυτό που τη σκότωσε: καρκίνος του μαστού.

«Μα ποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού τελικού σταδίου στα 32;»

«Ποιος χάνει τη ζωή του από καρκίνο του μαστού στα 34;»

Αναπάντητα ερωτήματα, που έρχονται ενάντια στην κοινή πεποίθηση ότι ο καρκίνος του μαστού πλήττει κυρίως γυναίκες άνω των 40 και πως είναι ιάσιμος. Κι όμως, από τις 250.000 νέες διαγνώσεις τον χρόνο στην Ευρώπη, οι 90.000 ασθενείς θα χάσουν δυστυχώς τη ζωή τους.

Αδιαμφισβήτητα η πρόληψη δύναται να εντοπίσει νωρίς τον καρκίνο του μαστού όταν ακόμη είναι ιάσιμος. Η μαστογραφία βέβαια ως η αποτελεσματικότερη τεχνική απεικόνισης, δεν ενδείκνυται για νεαρότερες ηλικίες χωρίς ιστορικό κακοήθειας. Όταν μια ασθενής λαμβάνει τη διάγνωση τελικού σταδίου, αναρωτιέται κανείς «Μα γιατί δεν το βρήκαν νωρίτερα;».

Κι όμως στην περίπτωση της Θάλειας, όταν μόλις 4 μήνες πριν τη διάγνωση νοσηλεύτηκε σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας για άλλο πρόβλημα υγείας, ο καρκίνος ήταν εκεί. Αδιάγνωστος. Περιγραφόταν ξεκάθαρα στις αξονικές, και πιθανώς σε πρώιμο, ιάσιμο στάδιο. Και παρά την επιμονή μας για διερεύνηση, δυστυχώς οι γιατροί το απέδωσαν εσφαλμένα στην αρχική νόσο.

4 μήνες αργότερα, ο καρκίνος ήταν ανίατος, και με πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Μαζί με την αξία της προσωπικής ευθύνης της πρόληψης επομένως, είναι εξόχως σημαντικό να αναδειχθεί ηχηρά το ζήτημα της κλινικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των ιατρών όλων των ειδικοτήτων στο ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να πλήξει όλες τις ηλικίες.

Χρειαζόμαστε επίσης μεγαλύτερες επενδύσεις διεθνώς για την ανεύρεση νέων θεραπειών, μιας που για ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών υπάρχουν ακόμη πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.  Χρειαζόμαστε πιο προσβάσιμες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, μιας που πολλές τεχνικές και διαδικασίες δεν είναι φιλικές προς τα ΑμεΑ που είναι σε υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.

πηγη rodiaki.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button