ΔΙΑΦΟΡΑ

«Βρέχει φωτιά στη στράτα μου»: Η τραγική ιστορία πίσω από το σπουδαίο λαϊκό τραγούδι

Η ταινία «Ορατότης Μηδέν» με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου όταν προβλήθηκε τη σεζόν 1969-1970. Έκοψε 640.720 εισιτήρια και ήρθε 2η ανάμεσα στις 99 ταινίες που προβλήθηκαν τότε.

Σήμερα θεωρείται πλέον «κλασική» χάρη τόσο στην ερμηνεία του ηθοποιού όσο και στο τραγούδι «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» που τραγούδησε μοναδικά ο Στράτος Διονυσίου.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Νίκου Φώσκολου, ο οποίος εμπνεύστηκε την υπόθεση της ταινίας από τη ζωή του Νίκου Κούρκουλου και συγκεκριμένα από την τραγική ιστορία του μεγαλύτερου αδελφού του, Σπύρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1952 σε ναυάγιο.

Ταξίδευε με ένα γκαζάδικο ως τρίτος πλοίαρχος, αλλά στα ανοιχτά της Βενεζουέλας το πλοίο χτυπήθηκε από τυφώνα και κόπηκε στα δύο. Σύμφωνα με μαρτυρίες το πλήρωμα σώθηκε, μιας και ο καπετάνιος μπήκε σε μια βάρκα με τους πλοιάρχους και τους δύο μηχανικούς.

Η βάρκα ξεβράστηκε σε μια ακτή της Βενεζουέλας, όμως, οι κάτοικοι βρήκαν μόνο το άψυχο σώμα του καπετάνιου. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες δεν βρέθηκαν ποτέ, κάτι που έκανε τη μητέρα του Νίκου Κούρκουλου, Αυξεντία, να μην αποδεχτεί ποτέ τον θάνατο του παιδιού της και να κρατάει πάντα μια κρυφή ελπίδα ότι μπορεί να τον ξαναέβλεπε μια μέρα ζωντανό μπροστά της.

Μάλιστα, την ημέρα του ναυαγίου, ο Νίκος Κούρκουλος είχε ξυπνήσει ξαφνικά και της είχε πει στη μητέρα του: «Μάνα, μεγάλο κακό θα μας βρει».

Η υπόθεση της ταινίας

Σύμφωνα με το σενάριο, μια νύχτα με θύελλα δέκα μποφόρ, το ατμόπλοιο «Χριστίνα» της Ναυτεμπορικής Ρίχτερ βυθίζεται. 26 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και μοναδικός επιζών είναι ο Άγγελος Κρεούζης, τον οποίο υποδύεται ο Νίκος Κούρκουλος.

Στις ανακρίσεις που ακολουθούν αποδεικνύεται ότι το καράβι διαλύθηκε από έκρηξη στους λέβητες λόγω κακής συντήρησης και ρητής εκβιαστικής εντολής του πλοιοκτήτη στο πλήρωμα να πλεύσουν με αυξημένη ταχύτητα για να κερδίσουν χρόνο.

Ο Κρεούζης, ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας, με την κατάθεση και τις αποδείξεις του, κερδίζει τη δίκη αποκαθιστώντας την τιμή των νεκρών συναδέλφων του. Ωστόσο, με τη λήξη των ανακρίσεων το μέλλον του Κρεούζη καταστρέφεται. Καμιά ναυτιλιακή εταιρεία δεν θέλει πλέον να τον προσλάβει. Τότε ο Κρεούζης αποφασίζει να αλλάξει τακτική.

Προσλαμβάνεται στην εταιρεία Ρίχτερ και γίνεται υπεύθυνος της νυχτερινής βάρδιας. Παντρεύεται την κόρη του ιδιοκτήτη, τη Χριστίνα Ρίχτερ, την οποία υποδύεται η Μαίρη Χρονοπούλου, κάνοντάς την να τον ερωτευθεί και προάγεται σε γενικό διευθυντή της εταιρείας των ναυπηγείων Ρίχτερ.

Η Χριστίνα κάνει προσπάθειες να εντάξει τον Άγγελο στον κοινωνικό της κύκλο και εκείνος εγκαταλείπει όλους τους παλιούς γνωστούς του. Κάποια στιγμή, όμως, καταλαβαίνει ότι και ο ίδιος είναι ένας από τους υπευθύνους ενός νέου ναυαγίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον θάνατο του Κωστή, κάνουν τον Άγγελο να μετανιώσει και να αναθεωρήσει τον τρόπο ζωής του.

 

Το τραγούδι που «απογείωσε» τον Στράτο Διονυσίου

Όταν τα γυρίσματα της ταινίας είχαν ολοκληρωθεί σχεδόν, ο Νίκος Φώσκολος ήθελε να ντύσει τη σκηνή στην οποία ο Νίκος Κούρκουλος βάζει φωτιά στα ρούχα του όχι, όμως, με ορχηστρική μουσική, αλλά με τραγούδι.

Έτσι, ο σκηνοθέτης απευθύνθηκε στον Μίμη Πλέσσα και του ζήτησε να γράψει ένα τραγούδι που θα περιλαμβάνει τη φράση «κύμα πικρό». Εκείνος ζήτησε από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο να γράψει τους στίχους και μέσα σε μια ημέρα το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» ήταν έτοιμο.

Το τραγούδι ερμήνευσε -χωρίς πολλές πρόβες- ο Στράτος Διονυσίου, του οποίου η δημοτικότητα εκτοξεύτηκε χάρη σε αυτό το τραγούδι που έγινε ένα από τα σημαντικότερα του ελληνικού ρεπερτορίου. Μάλιστα, μετά την πρεμιέρα της ταινίας, ο Στράτος Διονυσίου έκανε συμφωνία με την ΕΜΙ, αλλά και τον Μίμη Πλέσσα και έτσι το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δισκάκι 45 στροφών.

Η συγκλονιστική ερμηνεία του Νίκου Κούρκουλου στη συγκεκριμένη σκηνή την έκανε να είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές του ελληνικού κινηματογράφου. Ο ηθοποιός πάντα ξεχώριζε τη συγκεκριμένη ταινία, ενώ είχε δηλώσει πως στο γύρισμα της σκηνής του μονολόγου, «δεν ήμουν ο Νίκος, ήμουν ο ήρωας του έργου».

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος, πάντως, δεν μίλησε δημόσια ποτέ για τον χαμό του αδερφού του. Μόνο μία φορά σε συνέντευξη το 1998 αναφέρθηκε στη μεταξύ τους σχέση, αλλά και πάλι ούτε τότε είπε κάτι σχετικό με τον χαμό του.

Πηγή: reader.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button