ΔΙΑΦΟΡΑ

Διατροφολόγος αποκαλύπτει τις 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε πριν τον ύπνο και τι μπορείτε να φάτε

Οι τροφές που μπορεί να σας ξαγρυπνήσουν και ποιες βοηθούν να κοιμηθείτε το βράδυ.

Όταν σας πιάνει μια λιγούρα πριν κοιμηθείτε, μπορεί να σκεφτείτε ότι το γουργουρητό στομάχι σας θα σας κρατήσει ξύπνιους αν δεν τσιμπήσετε κάτι. Τι γίνεται όμως αν το σνακ σας πριν τον ύπνο στην πραγματικότητα σας κάνει να στριφογυρνάτε για ώρες;

Οι ειδικοί ύπνου στο Beneden Health μοιράστηκαν ορισμένες τροφές που είναι καλύτερο να αφήσετε να περάσουν απαρατήρητες αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.

Και παρόλο που υπάρχουν τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια και δεν θα διαταράξουν τον ύπνο σας, συνέστησαν να αποφεύγετε να τρώτε πολύ αργά το βράδυ, καθώς το σώμα σας θα μετατρέψει ό,τι καταναλώνετε σε ενέργεια.

Πρόσθεσαν ότι οι μεγάλες μερίδες σνακ αργά το βράδυ θα μπορούσαν επίσης να διαταράξουν την πέψη.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση, ιδού οι πέντε χειρότερες τροφές που τρώτε πριν τον ύπνο.

1. Σοκολάτα

Είναι λογικό να μην πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ πριν κοιμηθούμε, καθώς τα επίπεδα καφεΐνης μπορεί να σας δώσουν μια έκρηξη ενέργειας αντί να προετοιμάσουν το σώμα σας για ύπνο.

Αλλά οι ειδικοί του Beneden Health μοιράστηκαν ότι τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στη σοκολάτα την καθιστούν επίσης κακή επιλογή για σνακ αργά το βράδυ, όπως και η ζάχαρη.

2. Τυρί

Σε ποιον δεν αρέσει μια μπουκιά τυρί μετά το δείπνο;

Δυστυχώς, το κρεμώδες, ανακουφιστικό σνακ είναι στην πραγματικότητα ένα από τα χειρότερα τρόφιμα που μπορείτε να απολαύσετε πριν από τον ύπνο.

Το δυνατό ή παλαιωμένο τυρί περιέχει φυσικά υψηλά επίπεδα του αμινοξέος που ονομάζεται τυραμίνη, τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε σε εγρήγορση, σύμφωνα με το Beneden Health.

Η τυραμίνη κάνει τα επινεφρίδια σας να απελευθερώνουν μία ορμόνη κάνοντάς σας να είστε σε εγρήγορση για ώρες

Το ίδιο ισχύει και για τα νόστιμα αλλαντικά όπως το ζαμπόν και το πεπερόνι, καθώς και για το μπέικον.

3. Πικάντικα

Ένα καυτερό κάρυ ή τσίλι είναι νόστιμες επιλογές για δείπνο.

Αλλά τα πικάντικα φαγητά – καθώς και τα καρυκεύματα όπως η καυτερή σάλτσα και η μουστάρδα – μπορούν να επηρεάσουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας και να προκαλέσουν χάος στις απαραίτητες ώρες ύπνου.

Εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός σας, χρειάζονται υψηλά επίπεδα ενέργειας για να χωνέψετε τα μπαχαρικά, καθιστώντας τον βαθύ ύπνο σχεδόν αδύνατο.

4. Παγωτό

Υπάρχει λόγος που ονομάζεται «ζαχαρώδης έξαρση» – το πολύ γλυκό μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας στα ύψη, για να καταρρεύσουν ενώ κοιμάστε.

Αυτό ισχύει τόσο για το παγωτό όσο και για τα γλυκά, τα κέικ και τα μπισκότα.

Σύμφωνα με το Healthline, οι τροφές που προκαλούν σημαντικές αυξήσεις και μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πυροδοτούν την απελευθέρωση ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως το άγχος, η πείνα και η ευερεθιστότητα.

Αν και αρχικά μπορεί να νιώθετε υπνηλία από το φαγητό, αυτές οι αλλαγές στις ορμόνες μπορεί να σας κάνουν να ξυπνήσετε αργότερα μέσα στη νύχτα.

5. Πατατάκια

Αυτό που κάνει τα πατατάκια τόσο πολύ νόστιμα είναι η ποσότητα αλατιού που πασπαλίζεται πάνω τους.

Δυστυχώς, το πολύ αλάτι μπορεί να αφυδατώσει τον οργανισμό σας, ενώ παράλληλα αυξάνει την κατακράτηση νερού, προκαλώντας κούραση και κόπωση σύμφωνα με το Beneden Health.

Μια μελέτη στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοκρινολογίας διαπίστωσε ότι τα αλμυρά τρόφιμα, όπως τα πατατάκια και οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαταραγμένο ή ελαφρύ ύπνο.

Οι ειδικοί συνιστούν να μείνετε μακριά από αλμυρά τρόφιμα τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν από τον ύπνο, αν χρειάζεστε έναν καλό ύπνο.

Τι μπορώ να φάω;

Πιθανόν να σκέφτεστε: «Λοιπόν, τι μπορώ να φάω;»

Οι ειδικοί του Beneden Health μοιράστηκαν άλλες πέντε τροφές που μπορείτε να τσιμπολογάτε με ασφάλεια το βράδυ.

Συγκεκριμένα:

  • κεράσια ή χυμός κερασιού – τα φρούτα περιέχουν φυσικά μελατονίνη
  • το ακατέργαστο μέλι μπορεί να διεγείρει τη μελατονίνη και να απενεργοποιήσει τα νευροπεπτίδια που μας κάνουν να αισθανόμαστε σε εγρήγορση – απολαύστε το με ζεστό νερό και λεμόνι
  • μπανάνες – υψηλά επίπεδα μαγνησίου που χαλαρώνουν τους μύες και ηρεμούν το σώμα
  • τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης μυοχαλαρωτικό μαγνήσιο
  • η γαλοπούλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη που δρα ως φυσικός ρυθμιστής της διάθεσης

Πηγη ieidiseis.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button