ΔΙΑΦΟΡΑ

Δώρο Χριστουγέννων: Τι γίνεται σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης – Πόσα δικαιούστε και πότε πρέπει να τα πάρετε

Το δώρο ισούται με έναν μηνιαίο μισθό ή με 25 ημερομίσθια

Το αργότερο έως τις 21 Δεκεμβρίου είναι υποχρεωμένοι οι εργοδότες να καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, καθώς η μη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη, όπως και οι επιδοτούμενοι άνεργοι (ΟΑΕΔ).

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτουςΤο δώρο ισούται με έναν μηνιαίο μισθό ή με 25 ημερομίσθια (ανάλογα τον τρόπο αμοιβής του εργαζόμενου).

Τι γίνεται σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Ωστόσο, δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται και όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους νωρίτερα από τις 31 Δεκεμβρίου.

Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές κατά την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης

Αν, λοιπόν, κάποιος έχει απολυθεί ή παραιτηθεί πριν τα τέλη Δεκεμβρίου, τότε το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως ακολούθως:

  • 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για εργαζόμενο με μισθό
  • 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου Χριστουγέννων.

Όσον αφορά την καταβολή του, στις περιπτώσεις απόλυσης και παραίτησης ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλλει και μαζί με τα χρήματα που προβλέπονται για την παραίτηση – απόλυση. Ειδάλλως, το αργότερο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

πηγη athensmagazine.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button