ΔΙΔΑΧΕΣ

Επίδομα 1.000 ευρώ: Ποιοι το δικαιούνται, πότε θα το λάβουν

Επίδομα 1.000 ευρώ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 30.000 ανέργους που θέλουν να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) με επίδομα ύψους 1.000 ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής:

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Το υποέργο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της παροχής Επιταγών Κατάρτισης (Vouchers) προς τους ωφελούμενους, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω δημόσιας πρόσκλησης της ΔΥΠΑ. Ο αριθμός των ανέργων που θα καταρτιστεί ανέρχεται σε έως 150.000 άτομα.

Πρόκειται για προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Επίδομα 1.000 ευρώ: «Κόβονται» επίδομα ανεργίας, παιδιού, γέννας

Επιδόματα: Μια σειρά από βοηθήματα βάζουν όρια στις αναλήψεις και θα πληρώνονται μόνο ή και με προπληρωμένες κάρτες. Τεράστιες αλλαγές στις ενισχύσεις ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ. Πότε «κόβονται» τα μετρητά.

Με άυλες ψηφιακές κάρτες που περνάνε από τα POS και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών θα πληρώνονται σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα, τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλά και τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής δρομολογεί να φέρει στις αρχές του 2024 στη Βουλή, μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει όρια για αναλήψεις μετρητών για τα επιδόματα, αλλά και όρια στη χρήση τους, μόνο μέσω POS ή e-banking σε συγκεκριμένους κωδικούς επιχειρήσεων. Όπως δηλαδή συνέβαινε και με τα Market Pass, Fuel Pass, Evia Pass κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ποια επιδόματα θα έχουν και μετρητά κατά 50% ή ποια θα πληρώνονται αποκλειστικά με άυλη ψηφιακή κάρτα, εκτός από το επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ, για το οποίο όπως φαίνεται «κόβονται» τα μετρητά.

Οι δικαιούχες μητέρες θα παίρνουν άυλες κάρτες που θα μπορούν να ξοδεύουν σε καταστήματα παιδικών και βρεφικών ειδών αποκλειστικά.

  • Επίδομα Παιδιού
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
  • Αγροτική Εστία
  • Επίδομα Αναδοχής
  • Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών
  • Επιδόματα ΔΥΠΑ

Επίδομα 1.000 ευρώ: Αλλάζει η πληρωμή – Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για τα οποία θα αλλάξει ο τρόπος πληρωμής αφορούν περίπου 702.000 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα για το επίδομα γέννας, ύψους 2.000 ευρώ, και αυτό αναμένεται να μπει στη νέα λειτουργία που βάζει όρια στη χρήση των επιδομάτων, και αναμένεται να μπει και αυτό στο σύστημα προπληρωμένης κάρτας.

Με τη νέα αλλαγή, οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τούς χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός ευρώ, αφού δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης, όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ετησίως τα 40.000 ευρώ. Από το 2024, τέλος, ο πολίτης τρίτης χώρας θα απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, το ποσό των 2.000 κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας. Συνολικά, η ενίσχυση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η δεύτερη δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Την αίτηση για το επίδομα γέννησης υποβάλλει η μητέρα του παιδιού εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη γέννηση του παιδιού.

Η αίτηση υποβάλλεται:

  • στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ, που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
  • στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού εφόσον η γέννηση λάβει χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό, ή και σε μαιευτικές κλινικές/τμήματα νοσοκομείων (θα είναι διαθέσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο).

πηγη xristika.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button