ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μεγαλύτερη ευκαιρία της Ελλάδος τα τελευταία 100 χρόνια!

 

Χρηματιστηριακό κραχ στην Κίνα –οι Επενδυτές στρέφονται Ευρώπη

Το  πολυαναμενόμενο ντόμινο πτώσης του δείκτη τιμών εμφανίσθηκε στα χρηματιστήρια στην Κίνα , αλλά σε μικρότερο βαθμό, στο Χονγκ Κονγκ. Το  Πεκίνο έκανε  μια συνειδητή προσπάθεια για τον περιορισμό του περιθωρίου των συναλλαγών, προσπαθώντας να αποκλιμακώσει  τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Κατά συνέπεια, η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά, οι υπερτιμημένες φθηνές πιστώσεις, συνετρίβησαν στην μεγαλύτερη πτώση από το 2009, οδηγώντας τους επενδυτές  σε  νέα ασφαλή καταφύγια . Οι αγορές της Ιαπωνίας παρουσιάζουν άνοδο  , όπως και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, αποκομίζοντας πολλά  κέρδη, στην  αναμενόμενη εκροή κεφαλαίων των μεγαλοεπενδυτών, αφήνοντας πίσω τους την  Κίνα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων REUTERS .

Ο χρηματιστηριακός δείκτης στην Σαγκάη  υποχώρησε 7,56% στις 13:00μ.μ αρκετές ώρες πριν από το τέλος των συναλλαγών. Ο Shanghai Composite υποχώρησε 7,42%, ο δείκτης Shenzhen Composite έχασε 3,11%, ενώ ο δείκτης Shenzhen Component μειώθηκε κατά 6,68%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης   Hang στο Χονγκ Κονγκ υπέστη επίσης πτώση , εν μέρει λόγω της διασύνδεσης του με το χρηματιστήριο της Σαγκάης,  αλλά και εν μέρει λόγω της πολιτικής εξάρτησης του από το Πεκίνο.

Το υπόλοιπο των επενδυτών  Ασίας-Ειρηνικού, στράφηκε προς την Ιαπωνία, την  Ταϊπέι και την Σιγκαπούρη. Ο δείκτης  Nikkei στο Τόκιο είχε άνοδο  0,89%, ο δείκτης Topix σημείωσε  άνοδο 0,64%, το Χρηματιστήριο της Ταϊβάν είχε επίσης άνοδο 0,39%, ενώ ο δείκτης Kospi της Κορέας σημείωσε άνοδο 0,77%. Ο Δείκτης Straits Times της Σιγκαπούρης είχε θετικό πρόσημο με ποσοστό 0,18%.

Ωστόσο, το γενικό αίσθημα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι ζοφερό, διότι η Κίνα υπήρξε η κύρια πηγή ανάπτυξης στην περιοχή λόγω του τεράστιου όγκου  κατανάλωσης πόρων. Υπενθυμίζεται ότι , ο δείκτης MSCI Asia Apex 50 υποχώρησε κατά 0,73%.

Παρά την αισιοδοξία που επήλθε  πρόσφατα στην Ιαπωνία,  από την άνοδο των δεικτών στις χρηματιστηριακές αγορές, η συντριβή στην Κίνα επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και της Ιαπωνίας . Το γιέν σημείωσε άνοδο 0,3% στα 117,15 έναντι του δολαρίου.

« Η πτώση των δεικτών στην Σαγκάη οδηγεί στην αγορά  γιεν» δηλώνει ο  Yuji Saito της Credit Agricole στο Bloomberg. «Με συναίσθημα του κινδύνου η επιδείνωση στα χρηματιστήρια θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας», κατέληξε ο ίδιος.

hellas

Αύριο η Κίνα θα κυκλοφορήσει μια έκθεση σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ, η  οποία  αναμένεται να μιλά για κινεζική επιβράδυνση  σε ποσοστό  7,2% στο 4ο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι η άνοδο της οικονομίας στην Κίνα  το 2014 ήταν χαμηλότερη από τον στόχο της κυβέρνησης που ήταν στο 7,5%,αποτελόντας  το χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.

Τα κινεζικά  χρηματιστήρια είναι πιθανό να συρρικνωθούν  περαιτέρω, αν επιβεβαιωθούν οι εν λόγω ισχυρισμοί.

Στην Ευρώπη, το ελβετικό φράγκο υποχώρησε κατά των 16 κυριότερων νομισμάτων, διευκολύνοντας τις ανησυχίες της φυγής κεφαλαίων από την Ευρωζώνη. Το φράγκο υποχώρησε 0,9% στα 0,8662 έναντι του δολαρίου μετά την εκτόξευση του κατά 21% στις 15 Ιανουαρίου.

 Η πιθανή τόνωση της ΕΚΤ με  500 δις ευρώ, για τις χώρες της Μεσογείου, αφήνει ικανοποιημένους  τους διεθνείς  επενδυτές να αλλάξουν την στάση τους στην Ευρωζώνη ριζικά, και πιθανόν μόνιμα.

Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει απευθείας ευρωομόλογα σε πρώτη φάση, αλλά θα  παρέχει πιστωτικές εγγυήσεις για τα κράτη  που έχουν ανάγκη σε συνολικό όγκο που δεν υπερβαίνει τα 3 τρις. ευρώ.

Το δολάριο ΗΠΑ και η τιμή του πετρελαίου υποχώρησαν  0,26 δολάρια με το  βαρέλι του αργού πετρελαίου τύπου Brent, να κυμαίνεται στα  49,91 δολάρια το   βαρέλι.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, το χοντρό παιχνίδι που παίζεται διεθνώς και έχει ως στόχο την μεταστροφή των επενδυτών από την περιοχή Ασίας –Ειρηνικού, σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι γεγονός. Τα χρηματιστήρια σε Κίνα και Ασία γενικά χάνουν και χάνουν αρκετά. Εντωμεταξύ τα 500 δις που δίνει ο Ντράγκι , στις χώρες του νότου αποτελούν δέλεαρ για τους διεθνείς επενδυτές. Η χώρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, να χάσει την συμμετοχή της στο «ράλι» αυτό. Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από τις Βρυξέλες , εξαιρούν την χώρα μας από την επαναγορά ομολόγων, από την ΕΚΤ.  Αυτό σύμφωνα με διεθνείς έγκριτους οικονομολόγους θα αποτελεί μέγα έγκλημα για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα , να σταματήσουν οι προεκλογικές σπέκουλες, και επιτέλους σοβαροί άνθρωποι, να μιλούν σοβαρά, για το τι θα πράξουν με την ελληνική οικονομία. Τώρα που όλοι θα  συμμετέχουν σε αυτό το προσχεδιασμένο από πολύ καιρό σχέδιο, η Ελλάδα θα καθίσει απέναντι τους και θα τους «πετάει πέτρες»;     

πηγή:  pentapostagma.gr

 

 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button