ΔΙΔΑΧΕΣ

Η συνείδηση και η γνώση του εαυτού μας

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος νικητής στην γη, παρά εκείνος, που ενίκησε τον ίδιο τον εαυτό του και κυριαρχεί επάνω στα πάθη του».

Να μην είσαι φοβισμένος εξ αιτίας κάποιου, ούτε φυσικά και από τον ίδιο τον εαυτό σου. Στα βάθη της υπαρξεώς μας ζη ένα κριτής, ο οποίος δεν μας εξαπατά και η φωνή του είναι πολύ σπουδαιότερη από την γνώμη όλου του κόσμου.

Στην ψυχή του αμαρτωλού, ο οποίος δεν ελέγχεται από την συνεί­δησί του, ενωρίτερα ή αργότερα, θα έλθουν όμως στιγμές, που η φωνή της συνειδήσεώς του θα διαμαρτυρηθή με όλη την δύναμί της. Αυτές είναι στιγμές βασανιστικές, στιγμές οι οποίες θα κρατήσουν χρόνια και οι οποίες θα είναι μόνο η αρχή, χωρίς τέλος. Αλλοίμονο σ᾿ εκείνον, ο οποίος κλίνει περισσότερο προς το κακό και στο βάθος της ψυχής του φωλιάζει η αμαρτία.

Άνθρωπος λέγεται μόνο εκείνος που ξέρει τον εαυτό του. Για να γνωρίσης τον εαυτό σου, είναι η δυσκολώτερη και η ωφελιμώτερη γνώσις. Ο εγωισμός μεγαλύνει πάντοτε, εσφαλμένα βέβαια, τον εαυτό μας και τα χαρίσματά μας πρώτα στα ιδικά μας μάτια! Δεν είναι τίποτε ευκολώτερο από το να απατάσαι από τον ίδιο τον εαυτό σου και καπνιζόμενος με την κενοδοξία να νομίζης ότι είσαι κάτι, ενώ δεν είσαι τίποτε.

Μη καταπιάνεσαι να κρίνης τους άλλους, όσο να εξετάζης τον ίδιο τον εαυτό σου…δεκαπλασίασε το κλάμμα και τον στεναγμό της καρδίας σου για τις αμαρτίες σου, διότι είναι δυνατόν αυτές να είναι δέκα φορές χειρότερες από ο,τι εσύ πιστεύεις και ταπείνωσε εκατό φορές την δήθεν καλωσύνη των καλών σου έργων, διότι ίσως πράγματι να είναι έτσι. Αυτή η διδασκαλία περιλήφθηκε από τον άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο.

Βίαζε να γνωρίσης τον εαυτό σου και τότε θα γνωρίσης πολλά πράγματα. Όποιος βλέπει τις αμαρτίες του θα ιδή να μπαίνη μέσα του η ειρήνη του Θεού. Πολλοί θέλουν να ξέρουν τι γίνεται στις ξένες χώρες, αλλά τι ευρίσκεται στην ψυχή τους δεν θέλουν να εξετάσουν.

Δεν υπάρχει τίποτε μεγαλύτερο από το να γνωρίζης την αδυναμία και αμάθειά σου. Το πρώτο σημείο της σοφίας σου είναι να αναγνωρίσης τα λάθη σου. Η γνώσις του εαυτού μας και των σφαλμάτων μας είναι η αρχή της σωτηρίας μας. Όποιος εγνώρισε τις αμαρτίες του, έφθασε στο μέσον του δρόμου για την δικαίωσί του, αλλά όποιος όμως δεν τις εγνώρισε, εκείνος ακόμη δεν άρχισε ούτε την νηστεία, ούτε την προσευχή.

Για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, πρέπει να καλούμε κάθε ημέρα την ψυχή μας σε δικαστήριο και να ζητούμε λογαριασμό για την ζωή και την συμπεριφορά του απέναντί μας, απέναντι του κόσμου και απέναντι του Θεού. Να μη κοιμούμεθα, προτού να σκεφθούμε τις αμαρτίες τις οποίες επετελέσαμε στον διάβα της ζωής μας.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος νικητής στην γη, παρά εκείνος, που ενίκησε τον ίδιο τον εαυτό του και κυριαρχεί επάνω στα πάθη του.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός για τον άνθρωπο από τον ίδιο τον άνθρωπο και από τίποτε δεν πρέπει να φοβάται ο άνθρωπος, όσο από τον ίδιο τον εαυτό του. Όποιος εξουσιάζει τις αισθήσεις του, αυτός διέρχεται την ζωή του με ειρήνη.

Η απόκτησις της ειρήνης δεν πρέπει να αναζητηθή πρώτα μεταξύ των ανθρώπων, αλλά πρώτα στο σώμα σου, στο πνεύμα σου και στην ψυχή σου. Εάν δεν γίνης βασιλεύς επάνω στις επιθυμίες και τους λογι­σμούς σου, δεν θα κληρονομήσης την Βασιλεία των Ουρανών.

Επειδή δημιουργήθηκες ελεύθερος και κλήθηκες στην ελευθερία, μην ανέχεσαι να γίνης δούλος των ακαθάρτων παθών σου.

από το βιβλίο: «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ»

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΜΠΟΚΑ, ΡΟΥΜΑΝΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ, (1910-1989)

Πηγή: vimaorthodoxias

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button