ΔΙΑΦΟΡΑ

Ξέχασε τα 10.000 βήματα την ημέρα-Αυτός είναι ο νέος αριθμός για να βελτιώσεις την υγεία σου.

Νέες μελέτες αναφέρουν πως δεν χρειάζεται να κάνεις 10.000 βήματα την ημέρα για να βελτιώσεις την υγεία σου.

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε πως χρειάζεται να περπατάμε 10.000 βήματα καθημερινά για να είμαστε υγιείς. Νέες μελέτες όμως αναφέρουν πως μπορεί να μη χρειάζεται να κάνουμε τόσα βήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να μην χρειάζεται να πετυχαίνεις τον στόχο σου κάθε μέρα για να βελτιώσεις την υγεία σου. Στην πραγματικότητα, προτείνουν ότι το περπάτημα μόλις 8.000 βημάτων μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

«Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τακτική άσκηση – λόγω εργασιακών ή οικογενειακών υποχρεώσεων – η επίτευξη λίγο περισσότερων καθημερινών βήματα μόνο μερικές ημέρες την εβδομάδα θα είχε σημαντικά οφέλη για την υγεία»,

δήλωσε ο Kosuke Inoue, MD, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα κοινωνικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κιότο, Ιαπωνία. Αυτά είναι καλά νέα για άτομα που αγωνίζονται να χωρέσουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα την άσκηση και που θέλουν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία και να προωθήσουν τη μακροζωία.

Αριθμός βημάτων και θνησιμότητα

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από περισσότερους από 3.000 ενήλικες που συμμετείχαν στις Εθνικές Έρευνες Εξέτασης Υγείας και Διατροφής 2005–2006. Παρακολούθησαν τον αριθμό βημάτων των συμμετεχόντων για μία εβδομάδα και στη συνέχεια μέτρησαν αυτές τις πληροφορίες σε σχέση με τα δεδομένα θνησιμότητας τους.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν 8.000 ή περισσότερα βήματα την ημέρα μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας που ήταν σχεδόν τόσο καλά όσο εκείνοι που περπατούσαν τον ίδιο αριθμό βημάτων κάθε μέρα.

Με άλλα λόγια, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν 8.000 βήματα μία έως δύο ημέρες την εβδομάδα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ τα άτομα που έφτασαν τα 8.000 βήματα τρεις έως επτά ημέρες την εβδομάδα είχαν 16,5 % χαμηλότερο κίνδυνο.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα οφέλη αυξήθηκαν μετά το περπάτημα 8.000 βημάτων τρεις ημέρες την εβδομάδα. «Η μελέτη μας προτείνει το να περπατάς μόνος σου —ή να κινείς το σώμα σου γενικά—ακόμα και για μερικές μέρες την εβδομάδα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία», εξήγησε στο Health ο Dr. Inoue.

Πώς προέκυψαν τα 10.000 βήματα την ημέρα

Για χρόνια, οι άνθρωποι παρακολουθούσαν τα βήματά τους με στόχο να πετύχουν 10.000 την ημέρα. Αυτός ο στόχος είναι ακόμη και η προεπιλεγμένη ρύθμιση σε πολλούς ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης . Και ενώ υπάρχει μια σειρά από διαφορετικές θεωρίες σχετικά με το από πού προήλθε ο στόχος, ορισμένοι αναρωτιούνται επίσης, δεδομένης αυτής της νέας έρευνας, εάν εξακολουθεί να είναι σχετική.

Σύμφωνα με τον Eli Friedman, MD, FACC, ιατρό και αθλητικό καρδιολόγο και ιατρικό διευθυντή αθλητικής καρδιολογίας στο Baptist Health Miami Cardiac & Vascular Institute, η προέλευση των 10.000 βημάτων την ημέρα προήλθε από μια ιαπωνική εταιρεία που κατασκεύασε μια συσκευή που ονομάζεται Manpo-kei., που μεταφράζεται σε «10.000 μετρητής βημάτων» στα Ιαπωνικά.

Όπως και να έχει το ζητούμενο είναι να κινείσαι και ο Dr. Friedman αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το κλειδί, είπε, είναι να κινηθείς. Με συνέπεια, η ένταση, η απόσταση και η ποσότητα σας θα αυξηθούν. Αν είναι 8.000 βήματα — υπέροχο. Εάν είναι μόνο 4.000 βήματα στην αρχή, αφιερώστε χρόνο και προσπάθεια για να το φτάσετε στα 8.000 και μετά. Είναι ταξίδι, όχι προορισμός».

Το διαβάσαμε εδώ theissue.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button